Annons

Göran Eriksson:Hobbyepidemiologer beslutar om den ekonomiska politiken

Finansminister Magdalena Andersson (S) gjorde en intressant markering föra veckan, skriver Göran Eriksson.
Finansminister Magdalena Andersson (S) gjorde en intressant markering föra veckan, skriver Göran Eriksson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Coronakrisens längd påverkar hur finansminister Magdalena Andersson utformar den ekonomiska politiken. Men smittspridning är en fråga som varken regeringen eller opposition anser sig vara kompetenta att bedöma.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Årets vårbudget kommer i skymundan av de många räddningspaket som regeringen lägger fram för att hålla svensk ekonomi vid liv under coronakrisen.

Men den ekonomiska politiken måste utformas med hänsyn till hur djup och utdragen coronakrisen blir – och det är bedömningar som regeringen hittills har överlåtit på Folkhälsomyndigheten.

”När det gäller smittskydd och spridning, på ett virus som är helt nytt – och det har många politiker gett uttryck för – då är det nog bästa att lyssna på dem som har den bästa kunskapen.”

Så förklarade statsminister Stefan Löfven, när SvD intervjuade honom i förra veckan, varför Folkhälsomyndigheten har en så central ställning när det handlar om att utforma den svenska coronapolitiken.

Och i det avseendet har de andra partierna, utom i viss mån Sverigedemokraterna, egentligen ingen avvikande mening. Det finns helt enkelt ett politiskt kunskapsunderskott när det handlar om smittskyddsfrågor, som innebär att det flesta partier håller med regeringen om att det är bättre att låta expertmyndigheterna avgöra vilka åtgärder som är lämpliga.

Annons
Annons

Därför står också en mycket bred politisk majoritet bakom den svenska linjen, som sticker ut internationellt med relativt milda restriktioner som i hög grad baseras på frivillighet. På smittskyddsområdet gäller i Sverige alltså i huvudsak politisk borgfred.

Riktigt så överens är man inte när det gäller den ekonomiska politiken. Moderaterna har sedan en tid drivit en mer offensiv linje när det handlar om vad staten bör göra för att rädda det svenska näringslivet.

”Regeringen är för försiktig. Det ska man inte vara just nu”, sa Moderatledaren Ulf Kristersson till TT i förra veckan, när partiet lanserade tanken på att spendera 100 miljarder kronor i månaden – på bland annat helt slopade arbetsgivaravgifter – under april och maj.

”Det är för tider som de här som vi har vårt ekonomiska ramverk. Vi har råd”, sa partiets finansministerkandidat Elisabeth Svantesson som öppnade för att företagsstödet kan behöva betalas ut också i juni.

Det är en historisk offentlig miljardrullning som Moderaterna föreslår, och Magdalena Andersson har varit kritisk på flera punkter. Men finansministern gjorde en intressant markering förra veckan: ”Det som är helt centralt är hur långvarigt vi tror att förloppet är. Tror man att det är över i juni, ska man göra mer nu. Men tror man att det är en risk för att det pågår längre, ja, då får man vara lite försiktigare nu.”

Det kan förstås betraktas som en självklarhet att den ekonomiska politiken utformas med hänsyn till de bedömningar man gör av hur verkligheten kommer att förändras.

Men ett särskilt dilemma den här gången är ju att regeringen – liksom de flesta oppositionspartier – inte anser sig vara kompetenta att bedöma frågor om smittspridning. Eller som Stefan Löfven uttryckte det: ”När det gäller smittskydd och spridning, på ett virus som är helt nytt... då är det nog bästa att lyssna på dem som har den bästa kunskapen.”

Resonemanget skulle – om det fullföljs – leda till att Folkhälsomyndigheten får en central roll även i den ekonomiska politiken. Inte så att Anders Tegnell och hans kolleger utformar detaljerna i den ekonomiska politiken, men en prognos över virusets fortsatta spridning påverkar alltså hur mycket pengar regeringen anser att det är lämpligt att spendera nu.

Någon sådan prognos har Folkhälsomyndigheten dock inte offentliggjort. I SvD-intervjun sa Stefan Löfven också – inkluderande sig själv – att ”vi hobbyepidemiologer ska vara försiktiga med för snabba slutsatser”.

Men för att utforma en ekonomisk politik som är relevant för coronakrisen tvingas nu hobbyepidemiologer, i både regering och opposition, att göra en egen bedömning av smittspridningens framtid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons