Annons

Hög IS-chef dömd till döden i Irak

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi under ett framträdande i al-Nurimoskén i Mosul i Irak den 4 juli 2014. Bilden är från ett filmklipp som IS publicerade strax därefter. Arkivbild.
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi under ett framträdande i al-Nurimoskén i Mosul i Irak den 4 juli 2014. Bilden är från ett filmklipp som IS publicerade strax därefter. Arkivbild. Foto: AP/TT
TT
Publicerad

En före detta hög chef i terrorgruppen IS har dömts till döden av en domstol i Irak. Mannen, Ismail Alwan Salman al-Ithawi, var ställföreträdande chef för IS under Abu Bakr al-Baghdadi, säger domstolens talesperson.

Den irakiske medborgaren al-Ithawi flydde från Syrien till Turkiet i fjol när IS åsamkades rader av militära nederlag. Han greps efter ett samarbete mellan irakiska, turkiska och amerikanska underrättelseorgan, och lämnades ut från Turkiet till Irak tidigare i år. Nu har domstolen beslutat att han ska hängas.

Ismail Alwan Salman al-Ithawi har enligt anklagelserna bland annat varit terrorgruppens chef för religiösa påbud.

Annons

IS-ledaren al-Baghdadi har förklarats död flera gånger, men den irakiska underrättelsetjänsten uppgav i maj att han fortfarande lever. I augusti släppte IS en ljudinspelning där en röst som sägs vara al-Baghdadis manar till fortsatt kamp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons