Annons

Hög tid att betala in kvarskatten

Senast den 12 mars ska fjolårets kvarskatt vara inbetald. Annars riskerar ärendet att gå till Kronofogden. Den som är sent ute måste använda sig av swish om pengarna ska komma in i tid, men då får inte beloppet vara allt för stort.

Under strecket
Publicerad
Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 1
Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 1
Foto: Christine Olsson/TT

I december 2018 var det 163 259 personer som fick besked om att det hade kvarskatt, eller restskatt, att betala för inkomståret 2017. Den 12 mars ska pengarna vara inbetalda och har man ännu inte gjort det är det en swishbetalning som gäller.

Det andra betalningsalternativet är bankgiro, men då tar det ungefär tre bankdagar innan pengarna kommer in på kontot.

– För den som är ute i sista sekunden är swish en klar förbättring för du kan betala in kvarskatten och pengarna sitter på kontot samma dag. Dock med en reservation om högst 15 000 kronor per dag, säger Skatteverkets deklarationsexpert Johan Schauman.

Finns inte pengarna på kontot den 12 mars innebär det ett underskott på skattekontot och att en ränta på 16,25 procent börjar att löpa. Efter den första söndagen i april kommer sedan påminnelser att skickas ut till dem som fortfarande inte betalt.

– Har man inte betalt månaden efter det går det vidare till Kronofogden, Johan Schauman.

Han berättar att det nu för tiden är klart färre som har kvarskatt att betala i mars. Anledningen är att företagare som förut fick slutskattebeskedet i december sedan tre år tillbaka får beskedet i september. Därmed ska eventuell kvarskatt betalas in senast i december istället för mars.

Från och med i år kommer beskedet att komma redan i augusti.

– Det var orimligt att alla företagare som deklarerade i maj eller juni skulle sitta och vänta till december på grund av att våra utredningar skulle bli klara. Trots att nio av tio inte utreddes, säger Johan Schauman.

För den som är osäker på om den har kvarskatt att betala gäller det att leta upp slutskattebeskedet. Beroende på hur man mottagit det får man antingen leta fram pappret där hemma eller logga in på sin elektroniska brevlåda. Ett annat alternativ är att logga in på skatteverkets hemsida.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons