Annons
Kommentar

Elisabet Andersson:Hög tid för nytt huvudbibliotek i Stockholm

Internationella biblioteket kan komma att ”integreras med övrig biblioteksverksamhet i Stockholm”. Men personalen på Internationella biblioteket uppfattar det som nedläggning.
Internationella biblioteket kan komma att ”integreras med övrig biblioteksverksamhet i Stockholm”. Men personalen på Internationella biblioteket uppfattar det som nedläggning. Foto: Dan Hansson

Planerna på att göra ett modernt huvudbibliotek av Asplunds klassiska byggnad hotar att åter igen bli en tummetott. Det börjar bli dags att tänka nytt – och bygga ett nytt huvudbibliotek någon annanstans i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Kan vi inte släppa Gunnar Asplunds ikonbyggnad vid Sveavägen i Stockholm nu? Alltså släppa idén om att detta lilla hus ska vara huvudbibliotek i en snabbt växande huvudstad? Idén framstår som allt mer krampaktig och problematisk.

I stället för att tänka nytt – det vill säga planera för ett helt nytt huvudbibliotek på annan plats – har Stockholms stad ägnat 2000-talet åt att till varje pris försöka behålla sitt kommunala huvudbibliotek på gammal plats.

Först utlystes en storstilad arkitekttävling om en utbyggnad som slutade i fiasko. Tävlingen gjorde i alla fall klart att det inte var en bra idé att skapa ett större huvudbibliotek genom rivningar och stor tillbyggnad vid Odenplan.

Men Stockholms stad drog inte slutsatsen att det var dags för ett nytt och modernt huvudbibliotek på helt annan plats. I stället har man försökt hitta andra sätt att göra ett modernt huvudbibliotek av den gamla Asplundmiljön vid Odenplan. Planen har bland annat varit att låta biblioteket ta över de så kallade basarbyggnaderna mot Sveavägen, som rymmer snabbmat och butiker.

Annons
Annons

Men nu riskerar även detta att gå i stöpet. ”Förnyat Stadsbibliotek”, en ombyggnad för renovering och utökade publika ytor, skulle ha dragit igång 2017. Men under fredagen presenterar Stockholms kulturförvaltning material som åter igen visar hur svårt det är omvandla den gamla biblioteksmiljön till ett huvudbibliotek för 2000-talet. Utredningskostnaderna för projekt ”Förnyat Stadsbibliotek” har hittills blivit dyrare än förväntat (och hur mycket pengar har Stockholms stad egentligen lagt ned på sitt huvudbibliotek under 2000-talet utan att komma till skott?).

Nu står det mellan två alternativ:

Antingen blir det en renovering, där biblioteket blir kvar i Asplunds ”hattlåda" plus annexet som rymmer Internationella biblioteket. Bibliotekverksamheten expanderar inte i basarbyggnaderna.

Eller så blir det en renovering, där biblioteket också får ta över basarbyggnaderna – men till priset av att biblioteket måste lämna annexet.

Det hela framstår ju som en tummetott. Dessutom riskerar Internationella biblioteket, IB, att komma i kläm. Internationella biblioteket, som 2011 utsågs till årets bibliotek av fackförbundet DIK, har böcker på runt 100 språk i sina hyllor. Men det är också en nationell resurs som arbetar för att ”stötta och ge råd till andra bibliotek i frågor som gäller mötet med olika kulturer”, enligt DIK:s prismotivering.

Nu heter det att IB ska integreras med övrig biblioteksverksamhet i Stockholm. Personalen uppfattar det som nedläggning. Före jul skrev 20 av de anställda ett brev till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), där de uttrycker sin oro inför det som är i görningen – ”vi kommer helt klart inte att få plats i de planer på renovering av Asplundhuset, som nu senast presenterats”.

De skriver att de inte har något emot att deras verksamhet integreras med övriga biblioteksverksamhet – ”men då måste lokalerna vara tillräckligt stora för att vi ska kunna bedriva en bra verksamhet”.

Är det inte dags att skapa de där tillräckligt stora, effektiva bibliotekslokalerna någon annanstans? Att hålla fast vid idén om att den gamla Asplundmiljön ska kunna utvecklas till ett modernt huvudbibliotek, med generösa publika ytor, verkar mest ge upphov till konflikter och kompromisser.

Många storstäder bygger nya huvudbibliotek som motorer i stadsutvecklingen. Det skulle Stockholm också kunna göra – och samtidigt låta Asplunds unika miljö, byggd som huvudbibliotek i en helt annan tid, bli ett nätt stadsdelsbibliotek i 2000-talets Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons