Annons

Turkiskt valmöte fick byta lokal

En högt uppsatt turkisk politiker kampanjar i dag i Sverige.

Flera hot har riktats mot besöket och ett av mötena fick byta lokal.

– Vi vill inte att det ska bli som i Holland, säger organisatören för besöket.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

AKP:s internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker inledde sin dag i Sverige på en restaurang söder om Stockholm. Ett annat möte har fått ställas in.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

AKP:s internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker inledde sin dag i Sverige på en restaurang söder om Stockholm. Ett annat möte har fått ställas in.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
AKP:s internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker inledde sin dag i Sverige på en restaurang söder om Stockholm. Ett annat möte har fått ställas in.
AKP:s internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker inledde sin dag i Sverige på en restaurang söder om Stockholm. Ett annat möte har fått ställas in. Foto: Claudio Bresciani/TT

Turkiet och flera EU-länder har råkat i luven på varandra när höga företrädare för det styrande turkiska partiet AKP förvägras att värva röster genom tal och möten bland utvandrade turkar. I dag besöker partiets internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker Stockholmsområdet.

Besöket är en del av den turkiska valkampanjen inför folkomröstningen den 16 april där den omstridde presidenten Recep Tayyip Erdogan söker mandat för att göra presidentämbetet mäktigare.

Turkiska valmöten har stoppats i bland annat Nederländerna och Tyskland den senaste veckan. I Rotterdam blev det oroligt under lördagskvällen.

Mehmet Mehdi Eker inledde dagen med ett välbesökt möte på en restaurang i Tyresö söder om Stockholm. Därefter begav han sig till en moské i förorten Bredäng där han deltog i bönestunden. Eker var där för att uttrycka sina sympatier efter den nazistattack som moskén utsattes för i slutet på november.

Annons
Annons

Ansvariga för moskén ville dock vara tydliga med att det inte skulle pratas politik på den religiösa platsen.

Klockan 16 kommer den internationelle sekreteraren hålla ett anförande på Fittjaskolan. Mötet skulle från början ha hållits på en annan plats i området, men flyttades på grund av hot.

Den arrangerande organisationen UETD och dess ordförande Özer Eken beskriver hotbilden mot Mehmet Mehdi Eker som stor.

– Ägaren till lokalen backade ur när han hade fått 100 hotfulla samtal på en timme. Det är redan många som redan ringt och hotat mig, och jag har polisanmält flera hot. Vi vill inte att det ska bli som det var i Holland, säger han.

Polisen har gått upp i stabsläge och skapat en speciell kommendering för besöket. På besöket i Bredäng bevakades Eker en vanlig patrull samt ett antal civilklädda poliser.

– Vi kan inte kommentera säkerhetsläget. Vi anpassar resurserna efter de behov som skulle behövas och kommer ha resurser tillgängliga på de platser och de möten som han ska gå på, säger Mats Eriksson, presskommunikatör vid Polisen i Stockholm.

Att höga företrädare för den turkiska regeringen driver valkampanj utomlands är inte alls ovanligt. Exempelvis kampanjade president Erdogan själv i Tyskland inför parlamentsvalet 2015.

– Den turkiska regeringen har de senaste åren fått upp ögonen för den turkiska diasporan och mer aktivt börjat söka upp dem inför turkiska val. De turkar som lever i Tyskland utgör det fjärde största valdistriktet i Turkiet. Diasporan är viktig just nu, eftersom opinionsundersökningarna i Turkiet visar att folkomröstningen kan gå åt endera hållet, säger Paul Levin, direktör vid institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Paul Levin förutsätter att Mehmet Mehdi Eker i första hand är i Sverige för att kampanja för ja-sidan i folkomröstningen, vilket i sig kan vara kontroversiellt för många.

– Tonläget i Turkiet är redan så pass uppskruvat på grund av den väpnade konflikten. Och kritikerna mot grundlagsändringsförslaget menar att det här går mot diktatur. Då är det mycket som står på spel och starka känslor, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons