Annons

Höga hus väcker känslor: ”Det här är inte Dubai”

Trenden att bygga skyskrapor i Stockholm väcker stark kritik bland många experter. Men bland Stockholmare finns en viss acceptans till höga hus, i synnerhet bland yngre för att lösa bostadsbristen. Det visar en undersökning från Inizio.

Under strecket
Publicerad

Visionsbild över hur det kan komma att se ut när Tellus Towers står klara.

Foto: SSM Fastigheter/Wingårdhs arkitekterBild 1 av 1

Visionsbild över hur det kan komma att se ut när Tellus Towers står klara.

Foto: SSM Fastigheter/Wingårdhs arkitekterBild 1 av 1
Visionsbild över hur det kan komma att se ut när Tellus Towers står klara.
Visionsbild över hur det kan komma att se ut när Tellus Towers står klara. Foto: SSM Fastigheter/Wingårdhs arkitekter

De riktigt höga husen, som exempelvis planerna på att bygga skyskrapor vid Telefonplan där ett av dem ska bli 240 meter högt, väcker känslor och stark kritik bland många experter som SvD varit i kontakt med.

– Jag tror att framtidens dom kan bli hård när det gäller vad som händer i Stockholms stad. Särskilt om vi fortsätter att bygga en massa höghus som gör att staden blir något helt annat än vad den har varit. Det här är inte Dubai, säger Kristina Berglund, arkitekt, vice ordförande i Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

Hon konstaterar att vurmen för att bygga på höjden även finns i andra städer och tar Göteborg som exempel.

– Det är som idén om höghus har förlamat tanken. Vet inte om det är ett sätt att manifestera något. Men jag tycker att det är ansvarslöst och visar en brist på eftertänksamhet, säger hon.

Annons
Annons

Skönhetsrådets kanslichef Henrik Nerlund säger till SvD att rådet inte generellt är emot höga hus, men att det krävs en god stadsplanering och en eftertanke när höga hus placeras ut.

– Varför ska just Telefonplan manifesteras med nordens högsta hus, säger han och konstaterar att det inte är enskilda pinnar som gör Stockholm till en bättre stad.

Han ser risker för att planerandet av Stockholm i allt för hög grad styrs av byggföretagen. Och flera experter som SvD talat med delar denna syn.

– Istället för att titta på New York borde man titta på stadsplaneringen i Uppsala och Örebro, säger Henrik Nerlund.

En undersökning från Inizio, som har ställt frågor till 500 boende i Stockholms län, visar att det finns en acceptans för att bygga på höjden för att komma till rätta med bostadsbristen. I undersökningen svarar 69 procent jakande på frågan om höga hus är en bra lösning på bostadsbristen. Bland yngre och bland män var siffran ännu högre. Dock svarar drygt 30 procent av de tillfrågade att höga hus var en dålig lösning eller var tveksamma till detta. Och ett 80-tal personer har lämnat argument till varför de inte vill se höga hus byggas i Stockholm.

”Höga hus ger människor en känsla av otrygghet, anonymitet, och ökat våld”, skriver en respondent. I övrigt framförs argument att höga hus är otrivsamma, förstör stadens siluett och är negativt för barn.

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Svenska Dagbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons