Annons

Höga Kusten – en uppdaterad norrlandsidyll

Roger Hedlund från Umeå har bestigit Skuleberget tillsammans med sonen Markus.
Roger Hedlund från Umeå har bestigit Skuleberget tillsammans med sonen Markus. Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

Hänförande naturupplevelser har gjort Höga kusten till ett av Norrlands mest slitstarka turistmål. Men på senare år har kustlinjen byggts på med skrytbyggda hotellkomplex, avancerad bergsklättring och whiskeyturism. Möt en uppdaterad norrlandsidyll.

Under strecket
Publicerad

Linda Sällström från Örnsköldsvik, här med dottern Alicia, har haft sommarstuga på Ulvön i 17 år. De får sällskap av allt fler turister.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

Surströmmingskännaren Ruben Madsen på Ulvön.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

Höga Kusten är mer än dramatiska klippor, sandstränderna vid Norrfällsviken till exempel.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

Längre inåt landet dundrar timmertågen söderut.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

Höga kusten-bron är ett välfotograferat landmärke.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

– Allt började med att jag gjorde surströmming åt mamma. Jag hade aldrig provat det förut, men strömmingen blev bra. Jag kallade den Saltör Madsen Private Prime. Alla ville köpa! Sedan dess har det tagit hus i helvete.

Ruben Madsen ser med viss stolthet ut över plastdunkarna inne i det lilla salteriet. Här, på Ulvön i Höga kustens skärgård, har han utvecklat sin kulinariska expertis i snart femton år. I solskenet på Café Måsen intill driver han också den internationellt erkända Surströmmingsakademien, där han iklädd nystruket förkläde serverar gästerna strömming på tunnbröd samt utsökta hembakta hallongrottor.

Den yvige deltidsclownen Ruben Madsen, som fastnade på Ulvön 1993, har blivit en symbol i de här trakterna. Han flänger mellan husen i Ulvöns trivsamma lilla hamn och spelar emfatiskt rollen som kungen av surströmmings-Eldorado.

– Ja, herregud, jag är inblandad i allting här, säger han och kastar sig in i en detaljerad diskussion med en äldre turist som vill börja lagra egen surströmming.

Just så är vi vana att se världsarvet Höga kusten. Branta bergsklippor, natursköna havsvikar och puttriga fisksamtal på öarna – tillsammans har de gjort sträckan mellan Örnsköldsvik och Härnösand till Norrlands kanske starkaste turistvarumärke.

Annons
Annons

Men något är på väg att hända. Det växer så det knakar i pensionärsidyllen. Det räcker med att gå ett par hundra meter längs den grusbelagda strandpromenaden för att skåda en del av utvecklingen. Där, intill gästhamnen, tronar Ulvöns nybyggda hotell.

– Där vi sitter nu fanns ingenting förut. Vi har en ny lounge, nytt konferensrum och nio nya dubbelrum. Vi har ett enormt arbete bakom oss, säger delägaren David Marcusson från en stol på hotellets övervåning.

Han sneglar ut över hamnområdet där man sliter med att göra i ordning årets regatta. Från början var tanken att bara uppdatera det barackliknande gästhem som utgjorde öns enda hotell. Med tiden svällde hotellsatsningen, kommunen började rusta upp hamnen, och totalt har projektet nu kostat uppemot 40 miljoner kronor.

– Jag tror att det här är jätteviktigt för Ulvön. Vår förhoppning är att det här blir en riktigt stark turistattraktion framöver, säger David Marcusson.

En något mindre expansion pågår samtidigt på andra sidan ön. Sandviken, en udde som en gång i tiden var semesterort för personalen på Modo skogsbruk, huserar nu en spartansk restaurang som serverar nyfångad fisk. Stugbyn intill översvämmas med allt mer folk för varje sommar.

– Det har blivit fantastiskt fint i hamnen, med modernt hotell och allting. Men när man kommer ut hit känner man verkligen det där lugnet. Man bara är, säger Linda Sällström från Örnsköldsvik, som haft sommarhus i närheten i sjutton år.

Hon är inte ensam om att se Höga kusten som ett fridfullt naturparadis – överallt längs kusten ger turisterna samma skäl till att komma hit. Och det är sant: de vykortsvackra scenerna avlöser varandra från fyren vid Skagsudde i norr till den ständigt förevigade bron i söder.

Annons
Annons

Linda Sällström från Örnsköldsvik, här med dottern Alicia, har haft sommarstuga på Ulvön i 17 år. De får sällskap av allt fler turister.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

Surströmmingskännaren Ruben Madsen på Ulvön.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

Höga Kusten är mer än dramatiska klippor, sandstränderna vid Norrfällsviken till exempel.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

Längre inåt landet dundrar timmertågen söderut.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

Höga kusten-bron är ett välfotograferat landmärke.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

Vi klättrar upp på Skulebergets topp för att ta in det vackra en gång för alla. Det visar sig vara en idiotisk idé. Här uppe, på den stupbranta bergssida som är ett av kustens främsta kännemärken, måste man koncentrera sig sina fötter. Här finns nämligen en så kallad via ferrata-anläggning, en modern sorts klättringsled där man med hjälp av karbinhakar klamrar sig fast längs en metallvajer och förhoppningsvis lyckas ta sig ända till toppen.

Det finns flera vägar upp. Från den svarta leden för erfarna klättrare till den snälla familjevarianten som enligt en munter folder i entrén har bestigits av en fyraåring. ” Den fyraåringen måste ha hetat Hulken”, muttrar vi medan svetten lackar.

Förvisso sitter man tryggt förankrad i vajern med både hjälm och sele, men vad hjälper det när en småsten plötsligt lossnar under foten och störtar mot dalgången långt inunder? Just då känns även denna trygga form av bergsklättring minst sagt spännande.

Efter den pärsen måste man lugna nerverna. Kanske med en whiskey? I Marieberg, strax norr om Kramfors, finns Höga kustens första whiskeydestilleri. Eldsjälsprojektet Box destilleri drivs i ett gammalt kraftverk som en gång försåg timmersorteringen med ström. Initiativtagaren Mats de Vahl visar runt i lokalerna där man under insyn av whiskeyexperter från Skottland bränner sin första whiskey på jättelika kopparfat.

Den första produktionen satte igång i december 2010. Nu är det bara att vänta.

– Jag och min bror fick inspiration till det här projektet vid en resa till Skottland för några år sedan. Vi besökte ett litet destilleri som då var i samma fas som vi är nu. Då insåg vi att det faktiskt kan funka, säger Mats de Vahl.

Utanför fönstren pågår förberedelser inför den årliga whiskeyfestivalen. Mats de Vahl hoppas att evenemanget ska fortsätta under lång tid framöver. Den här sortens turism, baserad på upplevelser och njutning, blir allt viktigare i en trakt som tidigare förlitade sig helt och hållet på vacker natur. För Box destilleri är nästa steg att förhandssälja den dryck som nu ska lagras på ekfat i åtminstone fem-sex år.

– Det ringer folk hela tiden som vill vara med på ett eller annat sätt. Det är ett otroligt stort intresse, säger Mats de Vahl.

Den som vill stilla sin höjdskräck med en kupa från destilleriet i Marieberg får dock ge sig till tåls ett tag. Tidigast 2015 kan den första whiskeyn smakas av.

1/5

Linda Sällström från Örnsköldsvik, här med dottern Alicia, har haft sommarstuga på Ulvön i 17 år. De får sällskap av allt fler turister.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER
2/5

Surströmmingskännaren Ruben Madsen på Ulvön.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER
3/5

Höga Kusten är mer än dramatiska klippor, sandstränderna vid Norrfällsviken till exempel.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER
4/5

Längre inåt landet dundrar timmertågen söderut.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER
5/5

Höga kusten-bron är ett välfotograferat landmärke.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER

Anton Gustavsson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons