Annons

Teresa Küchler:Höger och vänster enas mot Macron – med Italiens stöd

Italiens regering skapar diplomatiskt storgräl med Frankrike genom att öppet stödja Gula västarna. Proteströrelsen är ett hett byte för politiker som inför EU-valet i maj vill fiska upp nya väljare från den stora, europeiska grytan med puttrande vrede mot eliten och de rika.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Christophe Ena/APBild 1 av 4
Foto: Christophe Ena/APBild 2 av 4
Foto: APBild 3 av 4
Foto: Thibault Camus/APBild 4 av 4
Foto: Christophe Ena/APBild 1 av 3
Foto: Christophe Ena/APBild 2 av 3
Foto: APBild 3 av 3
1/3
Foto: Christophe Ena/AP
2/3
Foto: Christophe Ena/AP
3/3
Foto: AP

Jag stöder de hederliga medborgare som protesterar.

BRYSSEL Den franska proteströrelsen Gula västarna fick i veckan oväntat stöd från allra högsta ort – i Italien:

– Jag stöder de hederliga medborgare som protesterar mot en president som motarbetar sitt eget folk, sade Italiens inrikesminister Matteo Salvini, från det högerextrema Lega, vid ett podium i Rom.

Ekonomiministern Luigi di Maio, partiledare för populistpartiet Femstjärnerörelsen, uttryckte också sitt stöd: ”Gula västar, ge inte upp!”, skrev Di Maio på sin blogg.

I Paris har svaret varit minst sagt kyligt. EU-ministern Nathalie Loiseau svarade: ”Herrarna Salvini och Di Maio borde sopa rent framför egen dörr först”, på kritiken från Rom.

Matteo Salvini försöker just nu sluta allianser med partier på den yttre högerkanten i hela Europa för att skapa en EU-kritisk och invandringsfientlig grupp som kan ställa upp i EU-valet i juni.

Även Luigi Di Maio försöker knåpa ihop en lista: han satsar på europeiska anti-etablissemangsväljare som vill skapa en, visserligen EU-positiv, motståndargrupp mot åtstramningspolitik och kapad välfärd.

Annons
Annons
Foto: Thibault Camus/APBild 1 av 1

Att de italienska politikerna – en av dem högerextrem och värdekonservativ, den andre en allmänpopulist vars många kärnväljare har hjärtat till vänster – bägge fått för sig att just deras parti skulle vara en god samarbetspartner till Gula västarna säger mycket om hur svårgreppbar den franska rörelsen är politiskt.

Hemma i Frankrike har både kommunistpartiet och partiet Patrioterna, en avknoppning av högerextrema Nationella fronten, meddelat att de ställer upp i EU-valet med Gula väst-namn på sina listor.

Foto: Thibault Camus/AP

Samtidigt förbereder sig både polis och demonstranter för nya Gula väst-aktioner i Frankrike på lördagen.

Precis som under tidigare sammankomster är det svårt att gissa vilka krav som kommer att framföras högst: demonstranterna består idag av alltifrån utslitna lärare, arga bönder och outtröttliga motståndare mot samkönade äktenskap till högerextremister och gammal ”68-vänster”.

En sak har de dock alla gemensamt: deras röda skynke är Emmanuel Macron.

I flera demonstrationståg har man kunnat skymta budskapet ”jag vill också byta matta” på plakaten.

För den som vet att Macron nyligen lät byta ut heltäckningsmattan i Elyséepalatset till en kostnad av 3 miljoner kronor blir budskapet solklart: medan presidenten piffar upp sina residens så har det blivit en ouppnåelig lyx för många fransmän att köpa en ny matta till hemmet.

Annons
Annons

Franska presidenter har förstås alltid levt i sus och dus – och ingen gäst har någonsin promenerat in i Elyséepalatset på en nött och uttjänt matta – men de har förväntats vara diskreta med sina privilegier.

När en ex-flickvän till den förre presidenten François Hollande påstod att ledaren skrockande brukade kalla landsbygdens fattiga för ”de tandlösa”, väckte det hånfulla ordvalet avsmak i alla franska samhällsskikt.

När Emmanuel Macron kallade arbetare för obildade och lata väcktes ett ursinne mot honom som inte handlar om hans placering den sedvanliga, politiska höger-vänsterskalan utan om hans person (även om hans ekonomiska politik också gett upphov till öknamnet ”de rikas president”).

– I Frankrike får barnen lära sig att den franska revolutionen 1789 tog bort de rikas privilegier, och att man sedan dess lever i ett jämställt samhälle. Man accepterar de rikaste så länge de inte utgör ett hot mot den relativa jämställdheten i övrigt. Den gula väst-rörelsen tolkas av många som främst ett tecken på att man nu nåt slutet på denna ”sociala pakt”, förklarar journalisten Irène Costelian, från tidningen Libération, för SvD.

– Våldet fördöms, visst, men det chockar inte fransmännen så mycket som andra. Man måste komma ihåg att vi växte upp med vetskapen om att vi giljotinerade kungen under revolutionen – folket fick sin frihet genom våld, fortsätter Irène Costelian, apropå de våldsamma upplopp som en klick av de Gula västarna legat bakom.

Gatukonstnären Pascal Boyart lekte nyligen i en fresk på en husvägg i Paris med en av Frankrikes mest berömda målningar, Eugène Delacroix emblematiska ”Friheten på barrikaderna”.

Originalverket visar den barbröstade Marianne – symbolen för Frankrike – ärofyllt leda en beväpnad kamp mot den förtryckande makten.

På Pascal Boyarts ”uppdaterade” fresk har Marianne och hennes revolutionsgarde gula västar på sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons