Annons

Teresa Küchler:Högerextremister pressar Spanien mot resten av EU

När högerextrema partiet Vox nu tar plats i parlamentet i Madrid sällar sig Spanien till den växande skara länder i Europa där högerpopulister och -extremister sitter i maktens finrum. Spanien var tills nu ett hyllat undantag: ett land där gamla diktaturromantiker muttrade i sina soffor men sällan kom ut i dagsljuset.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Santiago Abascal, ledare för högerextrema Vox.

Foto: Manu Fernandez/TT
Foto: Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN

Santiago Abascal, ledare för högerextrema Vox.

Foto: Manu Fernandez/TT
Santiago Abascal, ledare för högerextrema Vox.
Santiago Abascal, ledare för högerextrema Vox. Foto: Manu Fernandez/TT

Den förre diktatorn Francos idéer hade många anhängare i spanska stugor även efter sin död i mitten av 70-talet. Ändå var Spanien länge ett av få länder som inte hade ett högerpopulistiskt eller högerextremistiskt parti på nationell nivå. I Frankrike fanns Nationella fronten, i Norden växte missnöjespartier fram på 80- och 90-talen, i Österrike fanns Jörg Haiders Frihetsparti och Italien hade öppet nyfascistiska politiker.

Det stora spanska högerpartiet Partido Popular startades av personer som visserligen stöttat Francoregimen, men som nu var inställda på en demokratisk framtid. Partiet inlemmade många av de gamla frankister i sina led – och avväpnade dem, åtminstone i det offentliga.

Spanska politiker till både höger och vänster beslutade unisont att dra ett streck över det förflutna och hålla det historiska minnet av fascistdiktaturen borta från den politiska dagordningen så att övergången till parlamentarisk demokrati skulle bli enklare.

Annons
Annons
Foto: Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN

Öppet fanns bara en liten klick frankister som en gång om året, på diktatorns dödsdag, vallfärdade till hans begravningsplats utanför Madrid för att där tillsammans med tyska ny- och gammelnazister, italienska ny- och gammelfascister och andra högerextremister från hela Europa göra fascisthälsning och hylla svunna tider.

Foto: Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
Efter reklamen visas:
Sánchez: "Framtiden har vunnit"

Tills nu. För det högerextrema Vox fick strax över 10 procent av rösterna i söndagens val i Spanien. Partiet placerar därför Spanien jämte flera andra av Europas länder där idag flera högerpopulistiska-, nationalistiska- och extremistiska partier är att räkna med eller till och med ingår i regeringar.

En av de första att gratulera Vox partiledare Santi Abascal var Geert Wilders, ledaren för det islamfientliga Frihetspartiet i Nederländerna. Även Vox är öppet islam- och invandringsfientligt:

”Återerövringen startar i Andalusien”, säger Santi Abascal i en av partiets reklamvideor som sändes inför valet i den sydliga regionen, där Vox kunde ta plats i regionalförsamlingen med 12 platser.

Återerövringen – la reconquista – hänvisar till en serie krig under Medeltiden, då spanska katoliker slogs för att återta territorier från muslimer som sedan början av 700-talet ockuperat det mesta av den iberiska halvön.

Annons
Annons

Men det är inte främst muslimsk invandring till Spanien eller ens den stora båtinvandringen, som återigen ökat i Spanien sedan EU-länderna stängde vägen in i Europa via Turkiet och Balkanländerna, som föst armadan av ”det var bättre förr”-muttrare och Franco-smygsvärmare i spanska hus i armarna på Vox. Det är Katalonienfrågan.

Under senare år har ”balkongernas Spanien”, efter de spanska flaggor som numera pryder var och varannan balkong, i inte bara den nordliga utbrytarregionen Katalonien – där i konkurrens med den katalanska flaggan – utan i hela Spanien, definitivt gjort sitt inträde i politiken.

Debaclet kring den nordliga regionen, där en stor del av befolkningen kräver antingen mer autonomi från Madrid eller full självständighet, som kulminerade i att katalanska separatistpolitiker utlyste en folkomröstning om självständighet, har gjort tidigare skamliga nationalistiska demonstrationer mer rumsrena i det offentliga.

Santi Abascal, som är skild och har barn med två olika kvinnor, har också, sin familjesituation till trots, lyckats anknyta till socialkonservativa krafter i Spanien. Precis som Ungerns ledare Victor Orbán appellerar han till religiösa väljare, attackerar ”den liberala diktaturen” och vill bromsa kvinno- och hbtq-rättigheter.

Ett av partiets valkampanjer har handlat om att återkalla en planerad lag om våld mot kvinnor” – en lag som Vox menar går för hårt åt män som åtalas för, i deras ögon, små brott.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons