Annons

Brännheta frågan som kan avgöra helgens val

Pedro Sánchez i täten fick 123 av de totalt 350 stolarna i parlamentet.
Pedro Sánchez i täten fick 123 av de totalt 350 stolarna i parlamentet. Foto: Alvaro Barrientos/AP

En av tre spanska väljare tänker ligga på sofflocket på söndag i stället för att rösta i parlamentsvalet – en brist på entusiasm som uppstickarpartiet Vox kan tjäna på. Det högerextrema partiet, som öppet hyllar fascistdiktatorn Franco, kan fördubbla sina stolar i Madrid.

Under strecket
Publicerad

BRYSSEL. Valskolket som förutspås är lättbegripligt: när de spanska väljarna på söndag ska rösta är det för fjärde gången på lika många år.

Spanien befinner sig i politiskt limbo sedan det senaste valet i april, där det det socialdemokratiska partiet med premiärminister Pedro Sánchez i täten fick 123 av de totalt 350 stolarna i parlamentet.

Det var en seger som visserligen befäste Sánchez ökande popularitet i landet, men som ändå inte var tillräckligt stort för att han skulle kunna bilda regering på egen hand.

Den politiska instabiliteten inleddes egentligen redan 2015 då två helt nya partier, det vänsterradikala Podemos och det liberala Ciudadanos, lyckades slå hål på systemet med bara två, stora rikspartier som alternerar om makten: socialdemokraterna (PSOE) och den konservativa högern (PP).

Dessa två partier hade delat upp väljarna mellan sig ända sedan diktaturens fall och övergången till demokrati i slutet av 70-talet.

Idag måste de stora partierna leta sig om efter stöd från de små, och etablera mer eller mindra obekväma koalitioner för att kunna regera.

Annons
Annons

Även om Sánchez återigen tros kunna kalla sig vinnare när rösterna är räknade på söndag kväll, så är det tveksamt om han får tillräckligt många röster för att bilda regering.

De verkliga valvinnarna skulle i stället kunna bli soffliggarna – och med dem Vox, vars väljare tros vara mer ivriga att ta sig till urnorna än både mittenpartiernas och radikalvänsterns väljare.

Enligt en opinionsundersökning publicerad i dagtidningen El País i dagarna före valet, kan hela 35 procent av väljarkåren strunta i att gå till vallokalerna.

Det högerextrema partiet Vox – som öppet hyllar den förre fascistdiktatorn Franco och kampanjar med ett valprogram som bygger på invandringsmotstånd, antifeminism och hårdare tag mot separatiströrelsen i regionen Katalonien – skulle kunna fördubbla sina platser i parlamentet, enligt en mätning som släpptes torsdagen.

Vox skulle kunna få hela 46 av parlamentets 350 stolar, eller cirka 13 procent, och därmed bli det tredje största, politiska partiet i Spanien.

I detta vinterval är det ett par frågor som skarpt dominerar:

Katalonien

Vox fick 0,2 procent av rösterna i valet 2016 – men hela 10,6 procent i valet i april i år. Ökningen är främst föranledd av debaclet kring separatismen i Katalonien.

Vox partiledare Santiago Abascal har lovat att begära att dagens ledare i Katalonien, regionpresidenten Quim Torra som stödjer separatismen, grips genast, om han vinner.

Det konservativa PP:s ledare Pablo Casado har också slagit fast att det krävs hårdare tag mot katalanska separatister, och vill avsätta Quim Torra.

Socialdemokraten Pedro Sánchez har dock försökt dämpa den hätska tonen mot separatisterna – som utgör en minoritet av katalanerna –, även om han motsätter sig en ny folkomröstning om självständighet för regionen.

Invandringen

Invandringen är också en fråga som lockar väljare till Vox, särskilt i städer med nylig, stor invandring, som exempelvis små hamnstäder i Andalusien i syd, dit migranter anländer från andra sidan Medelhavet.

I Andalusien, som varit en bastion för socialister och till och med kommunister sedan diktaturens fall, vann i de senaste regionvalen en koalition mellan högerextrema Vox, konservativa PP och liberala Ciudadanos.

Sociala frågor, som feminism och homofobi

Vox motsätter sig förberedd lag om våld mot kvinnor, och det man kallar för genusbetingat våld – en lag som den feministiska, socialdemokratiska regeringen sett som ”flaggskeppslag”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons