Annons

Högerman vill ta kampen mot Macron

Laurent Wauquiez förutspås bli ny partiledare för Republikanerna i Frankrike. Arkivbild.
Laurent Wauquiez förutspås bli ny partiledare för Republikanerna i Frankrike. Arkivbild. Foto: Robert Pratta

De franska Republikanerna väntas ta ett kliv till höger under den nya ledaren Laurent Wauquiez. 42-åringen tillhör samma partifalang som Sarkozy och är fast besluten att ta upp kampen mot president Macron.

Under strecket
TT
Publicerad

Laurent Wauquiez, bara två år äldre än Emmanuel Macron och utbildad vid samma franska elituniversitet, blir den som ska ena partiet efter fiaskot i vårens presidentval. Just kampen mot Macron är central både för Wauquiez själv och för hans anhängare.

– Den här kvällen är början på en ny era för högern, sade han enligt AFP när det stod klart att han valts till ny partiledare.

En skara på 234 908 politiskt aktiva medlemmar i det liberalkonservativa partiet hade chans att rösta, i första hand elektroniskt. Wauquiez fick 74,6 procent av rösterna och slog som väntat ut sina två motkandidater utan en andra valomgång.

Liksom den förre presidenten Nicolas Sarkozy representerar Wauquiz Republikanernas högerfalang. I våras förklarade han i en tv-intervju i France 2 att han såg den amerikanske presidenten Donald Trump, inte som en förebild, men som en källa till politisk inspiration:

– Han avslöjar något om dagens demokratier, medborgarna vill inte längre ha folk som säger till dem vad de ska tänka och vad de har rätt att säga, förklarade Wauquiez, som menade att det finns saker att lära sig av Trumps framgångar.

Med parollen "Högerns återtåg" har Laurent Wauquiez, tidigare minister i Sarkozys regering, numera president för regionen Auvergne-Rhône-Alpes tryckt på vikten av att försvara "den franska identiteten".

Under ett kampanjmöte i veckan svor han på att aldrig bilda allians med Nationella fronten, skriver Libération. Samtidigt förklarade han att han vill ge röst åt den tysta majoriteten, åt de "som väntar på någon som försvarar de värden som är våra, åt de som inte längre står ut med att den franska identiteten blir omprövad".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons