Annons
Kommentar

Tomas Lundin:Högernationalister går fram stort i östra Tyskland

AFD:s Jörg Meuthen och Beatrix von Storch under söndagens delstatsval i Brandenburt och Sachsen.
AFD:s Jörg Meuthen och Beatrix von Storch under söndagens delstatsval i Brandenburt och Sachsen. Foto: Michael Kappeler/AP

AFD mer än fördubblar sitt valresultat i de två östtyska delstaterna Brandenburg och Sachsen – men misslyckas med att bli största parti. Angela Merkels stora regeringskoalition kan dra en lättnadens suck.

Under strecket
Publicerad

BONN I delstaten Sachsen rycker högernationalistiska Alternativ för Tyskland in i parlamentet med omkring 28 procent och i Brandenburg med närmare 25 procent medan regeringspartierna i Berlin förlorar stort.

För AFD är det en dunderseger som enligt partiledaren Jörg Meuthen visar att ”AFD har kommit för att stanna” och att ”politik i Tyskland utan AFD inte längre än möjlig”.

Trots detta - när de första siffrorna flimrade fram på CDU:s och SPD:s valvakor kunde man formligen höra lättnaden. Sedan bröt jubel ut som aldrig ville upphöra.

– Från detta val går en signal ut till hela Tyskland, triumferade Sachsens kristdemokratiske regeringschef Michael Kretschmer som de senaste dagarna har gjort en stark comeback genom att kategoriskt utesluta varje form av politiskt samarbete med Alternativ för Tyskland utan att sopa frågorna som oroar väljarna under mattan.

Detta kan vara vägen att vinna val för de etablerade partierna, sa i en första analys tidigt på kvällen politikforskaren Karl-Rudolf Korte.

I Sachsen som har varit en kristdemokratisk högborg sedan återföreningen fick Angela Merkels styrande CDU cirka 33 procent, ett minus med drygt 6 procentenheter. I Brandenburg där socialdemokraterna är den dominerade politiska kraften fick regerande SPD drygt 26 procent och förlorade omkring 6 procentenheter.

Annons
Annons

Valens stora förlorare blev vänsterpartiet Die Linke som förlorat rollen som protestparti till högernationalisterna som i valrörelsen profilerat sig som parti för de östtyska förlorarna i spåren av återföreningen. Både i Sachsen och Brandenburg halverades vänsterpartiet till omkring 10 procent av rösterna.

Trots att AFD:s frammarsch blev något svagare än vad opinionsmätningarna i förväg hade pekat på - och trots socialdemokraternas och kristdemokraternas demonstrativa segeryra - finns det ingen anledning att tala om trendbrott. Inget tyder på att partiet har nått sin kulmen. Tvärtom.

AFD har bara sex år på nacken och har gått från valseger till valseger. Framför allt i östra Tyskland där både EU-valet och kommunalvalen tidigare i år gav röstsiffror på över 40 procent i många regioner och kommuner. I förbundsdagsvalet 2017 fick AFD 12,6 procent.

Bakom inbrytningarna i östra Tyskland ligger till stor del såren efter den tyska återföreningen som inte vill läka. När det gamla DDR lades ner och västtyskarna i praktiken tog över blev miljontals östtyskar arbetslösa och hela regioner avfolkades.

Det är en tagg som sitter djupt och som konsekvent utnyttjas av AFD som i valrörelsen har tecknar bilden av ett ockuperat Östtyskland, styrt av en odemokratisk västtysk elit i Berlin med Angela Merkel i spetsen.

Merkels energipolitik och den kommande avvecklingen av kolkraften fram till 2038 är en annan fråga som har gynnat klimatförnekande AFD i koldistrikten i Sachsen och Brandenburg där tusentals jobb står på spel.

För Angela Merkels regering i Berlin innebär söndagens val att den djupt splittrade stora koalitionen mellan CDU och SPD får andrum. Det finns ingen anledning att jubla - men risken för att koalitionen spricker har avtagit. Det betyder att Merkels impopulära kronprinsessa Annegret Kramp-Karrenbauer får en ny chans att bygga förtroende inför nästa förbundsdagsval 2021.

På vägen dit väntar dock en rad snubbeltrådar och utmaningar, bland annat delstatsvalet i Thüringen i slutet av oktober där AFD:s högerflygel under Björn Höcke dominerar. En AFD-seger där skulle vända hela partiet ännu mer högerut.

Osäkert är också hur socialdemokraternas med spänning emotsedda evaluering av regeringssamarbetet i slutet av året utfaller. Fortfarande finns starka krafter i partiet som vill ha nyval.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons