Annons

Forskare: Värmeböljor kommer bli vanligare

Fontänerna vid Louvren ger svalka i den extrema hettan i Paris.
Fontänerna vid Louvren ger svalka i den extrema hettan i Paris. Foto: Rafael Yaghobzadeh / AP

Jordens medeltemperatur har ökat med 1 grad sedan mitten av 1800-talet och det har lett till fler värmeböljor. Extremsomrar som den på kontinenten är att vänta i framtiden, även om det kan skilja sig från år till år, säger Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Under strecket
Publicerad

Vad beror extremvärmen på?

– Värmeböljor har vi haft förr, men med ett varmare klimat blir de ännu varmare. Jordens medeltemperatur har ökat med 1 grad sedan mitten av 1800-talet och i Sverige med 1,5 grader sedan 1980-talet, enligt SMHI. Vi kan inte säga att en specifik värmeepisod är kopplad till klimatförändringar, men med ett varmare klimat förväntar vi oss högre toppar. Temperaturen på jorden ökar på grund av mänsklig påverkan och ökade växthusgaser, säger Gunilla Svensson.

Skiljer sig själva väderfenomenen från tidigare?

– Svårt att säga. Det finns mycket naturliga variationer, vilket beror på förändrade strömningsmönster i atmosfären, alltså vindar. En sommar som den här, när vi haft mycket varma vindar från Sahara, blir det väldigt varmt. Och eftersom det är varmare i Sahara nu så blir det även det lite hetare i Europa. Men det finns också böljor som beror på att vädersystemet låser sig och samma luft ligger kvar och värms upp, som förra sommaren.

Hur blir det i framtiden?

– Det är svårt att förutsäga. Somrarna kan vara väldigt olika och slumpen spelar en stor roll. För två år sedan hade vi knappt några högsommardagar i Sverige, alltså över 25 grader. Men medeltemperaturen var ganska normal. Så kan det också bli när medeltemperaturen ökar. Vi kan ha fem kalla somrar i rad om vindarna från Sahara väljer att inte ta sig hit. Men värmeböljorna kommer generellt att öka, främst eftersom haven blir varmare på låga breddgrader, säger Gunilla Svensson.

Kan den ökade temperaturen i sig spä på utvecklingen?

– Har vi en varmare sommar här så brukar det bli en varmare höst och vinter. Ju mer vi värmer upp våra sjöar och hav, desto mer värme finns det att ta från. Då tar det längre tid innan sjöarna fryser. Vintrarna kan bli betydligt varmare i framtiden i Sverige. Det pågår även forskning om hur jetströmmarna har förändrats på grund av att medeltemperaturen ökar, men det är svårt att säga det eftersom det finns så mycket naturliga variationer, säger Gunilla Svensson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons