Högsby – den kommun i Sverige där befolkningssammansättningen förändrats mest de senaste åren.
Högsby – den kommun i Sverige där befolkningssammansättningen förändrats mest de senaste åren. Foto: Adam Wrafter

Högsby toppar ligan: ”Tagit emot flest invandrare”

Inte någon annanstans har andelen utrikes födda ökat lika snabbt som i Högsby. Nu närmar sig kommunen den ”tipping point”, som enligt forskningen inträffar när en välbärgad, vit medelklass flyr? Knappast, enligt kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson. Och hon får stöd från oväntat håll.

Publicerad

Den slingrar sig genom byn, håller ihop och delar. Storgatan i Högsby. Här serverar anrika Emågården Kålpudding med gräddsås och lingon för 80 kronor och här ligger världens enda Garbomuseum.

Att Greta Garbo var född i Högsby har i och för sig aldrig kunnat bevisas, men hennes mamma Anna Lovisa Karlsson kom härifrån. Alla i trakten är dock överens om att skådespelaren föddes i Högsby 1905, även om det officiellt brukar hävdas att hon var bördig från Söder i Stockholm.

Greta Gustafsson, som hon hette då, ska själv ha sagt att hon var den enda i världen som var född på två platser. Sliten mellan landsbygd och stad.

Efter reklamen visas:
Vi behöver få ett tillskott av människor

Kommer man hit för att få leva i frihet så måste man ta seden dit man kommer.

Mitt på Storgatan i ett oansenligt hus ligger även den omdiskuterade moskén, för dagen slumrande och nedsläckt med gardinerna omsorgsfullt fördragna. Men trots det är det flera förbipasserande som säger sig vara bekymrade. Inte vad gäller verksamheten i stort. Men väl placeringen av lokalen och att, efter att böneutrop tillåtits i Växjö, oron är stor över att samma sak ska kunna ske i Högsby.

– Det vill vi inte, konstaterar Marita som flyttade till Högsby från Stockholm för lugnet och den vackra naturen. Hon bor sedan många år på Storgatan, men säger sig vilja flytta om hon bara kunde.

Storgatan i småländska Högsby.
Storgatan i småländska Högsby. Foto: Adam Wrafter
Annons

För på senare år har andra flyttat hit. Med annan tro och bakgrund. Andra som enligt Marita är högljudda, går före i kön till tandläkaren och bara behöver betala en spottstyver för behandlingen och kör moppe utan hjälm.

– Kommer man hit för att få leva i frihet så måste man ta seden dit man kommer, säger hon och drar hunden Maja närmare sig.

Redan när andelen utomeuropeiska invandrare i ett bostadsområde är 3–4 procent börjar infödda svenskar att flytta därifrån

Marita tycker att människor i Högsby måste ta sedan dit man kommer.
Marita tycker att människor i Högsby måste ta sedan dit man kommer. Foto: Adam Wrafter

Högsby är den kommun i Sverige där befolkningssammansättningen förändrats mest, enligt siffror från SCB som forskaren Åsa Bråmå vid Institutet för bostads och urbanforskning vid Uppsala universitet, sammanställt. 2010 hade Högsby 13 procent utrikes födda, 2017 var andelen 25 procent. Inte i någon annan kommun i Sverige har andelen utrikes födda ökat lika snabbt.

Annons

Svaret på frågan om vad som orsakar utvecklingen beror på vem man frågar, men billiga bostäder och ett initialt försök att locka till sig nya invånare i en liten kommun med negativa befolkningstal, är några förklaringar.

På så sätt liknar Högsby många andra orter och byar i avfolkningsbygder. Siffrorna lyser röda. Åldrande befolkning, få högutbildade, hög arbetslöshet (tredje högsta i Sverige), lågt nyföretagande och hög skattesats – alltsammans en bördig mylla för missnöje. Och också en av de främsta orsakerna till att människor som har möjlighet att etablera sig någon annanstans, faktiskt flyttar. Lämnar det gamla bakom sig och söker något nytt mer likt den egna självbilden.

Moskén ligger centralt mitt i Högsby kommun.
Moskén ligger centralt mitt i Högsby kommun. Foto: Adam Wrafter

Det har bland andra Emma Neuman, nationalekonomisk forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö, studerat. Det benämns som som "The tipping point" – den fördelning av utrikes och inrikes födda som gäller då infödda svenskar flyr sina bostadsområden, bland annat av rädsla för att samhällsservice och skola ska försämras.

Annons

Redan när andelen utomeuropeiska invandrare i ett bostadsområde är 3–4 procent börjar infödda svenskar att flytta därifrån, enligt Neumans forsknig. Först att lämna är högutbildade höginkomsttagare. Segregationens hjul börjar snurra.

Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) fick sin post med stöd från SD.
Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) fick sin post med stöd från SD. Foto: Adam Wrafter

Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) vill inte lyssna till olyckskorparna. Hon vill se framåt, tala om den kraft som finns och den möjlighet som lilla Högsby besitter, mycket tack vare alla sina nya invånare. Just nu vill hon inte ge sig tillkänna i det pampiga kommunhusets receptionen där en gestikulerande tysk kvinna vill få ”tala med någon som bestämmer” om de dammande grusvägarna.

Det är viktigt att också lyssna på SD och att alla bemöts med respekt.

– Finns det ingen som talar tyska här?

Annons

Entrén vibrerar av ilska.

Stihna Johansson Evertsson smiter snabbt förbi:

– Det där är en fråga som kommer upp varje år, men det är inte kommunens som äger vägen. Så det är inte vårt problem. Man måste värja sig också i min position.

Hon brinner för människors lika värde. Tror på kraften i politiken och civilsamhället – att de tillsammans kommer att kunna vända den negativa trenden. Bilden av Högsby är viktig och sedan kvällstidningarna lurade i buskarna efter det brutala hedersmordet 2005 på då tjugoårige Abbas Rezai som blev kär i ”fel flicka”, har det egentligen varit tyst. Möjligen har Håkan Juholt, som var verksam som fotograf och lokalredaktör i Högsby, lyckats sätta kommunen på kartan med bland annat en intervju med Ingmar Bergmans favoritfilmare Sven Nykvist. Men det var länge sedan.

Nu är det är nya tider. Svårnavigerade sådana.

Centerpartisten Stihna Johansson Evertsson innehar sin post som kommunalråd med Sverigedemokraternas goda minne. I valet 2014 fick alliansen ett mandat färre än de rödgröna, men med stöd av SD så kunde hon ändå grabba tag i ordförandeklubban. En ohelig allians, hur fungerar den?

Annons

– Förvånansvärt bra. Vi har alla Högsbys bästa för ögonen och söker breda majoritetslösningar över blockgränserna. Men det är viktigt att också lyssna på SD och att alla bemöts med respekt.

Sverigedemokraterna har också använt sin vågmästarroll genom att rösta med Socialdemokraterna. Bland annat i frågan om en särskilt viktig middag.

– Alliansen vill flytta julmiddagen i fullmäktige. Men det röstade Socialdemokraterna emot och fick stöd av SD. Så visst gnisslar det rejält ibland, som när SD vill ställa högre krav på nya invånare. De har vid en budgetberedning föreslagit att vi skulle skicka pensionärer till Thailand för att det skulle bli billigare.

Vi är vår tids hjältar. Vi som tagit emot flest nya invånare, asylsökanden och ensamkommande.

Foto: Adam Wrafter
Annons

Hon tittar ned och knäpper händerna med de olikfärgade naglarna hårt på bordet framför sig.

Det är vi som gör liv möjligt, det borde vi få betydligt mer kredd för.

– Missnöje finns överallt – varför tror du Trump kommit till makten? Men de som trodde att att jag skulle bli springpojke åt SD hade fel för i fullmäktige finns ingen plats för mörka krafter. Det är viktigt att komma ihåg – att tillsammans är vi andra betydligt fler.

Stolthet läcker ut och blir till ett uppfordrande leende.

– Vi är vår tids hjältar. Vi som tagit emot flest nya invånare, asylsökanden och ensamkommande. Det är vi som gör liv möjligt, det borde vi få betydligt mer kredd för, säger Stihna Johansson Evertsson.

Även kommuner som Lessebo, Hultsfred och Älmhult har haft stort inflöde av utrikes födda under samma period. Hultsfred stängde för något år sedan flyktingmottagningen för nyinflyttade, som en protest mot den så kallade ebo-lagen – att nyanlända får bosätta sig var de vill. Och då gärna flyttar nära släkt, vänner och likasinnade.

Annons

Människors egna trygghetssökande driver på segregationen och kommuner som redan har en stor etablering tenderar att attrahera fler än de som från början varit mer restriktiva. Täby spelar pass. I Högsby, Botkyrka, Södertälje är situationen en helt annan. Där hinner välfärdssystemen inte alltid med. Köerna blir längre och det är särskilt bekymmersamt i delar av landet som sedan länge haft svårt att rekrytera exempelvis läkare, tandläkare, lärare och socionomer, yrkesgrupper som har en relativt sett bra arbetsmarknad och där man i högre grad kan välja bostadsort och i vissa fall även påverka sin lön genom att exempelvis verka i en större stad.

För Marita och många med henne blir det upplevda resultatet orättvisa. Att hon inte har råd att betala dyra tandläkarräkningar – efter ett helt yrkesliv – medan andra får det nästan gratis. Och hade hon haft råd hade hon ändå inte fått någon tid, för de privata alternativen har stängt och Folktandvården tvingas prioritera.

Missnöjet gror. Och i dess släptåg misstroende och i värsta fall hat.

Annons

Småland, landsändan därifrån flest lämnade för att söka sig en bättre tillvaro i Amerika i slutet av 1800-talet, är numera Sverigedemokraternas starkaste fäste, enligt SCB:s senaste partisympatimätning. Och Gnosjöandan – småföretagande, samarbete och gemensam strävan att göra det lite bättre för alla – ett minne blott. Eller?

Många gånger är det invandrarna själva som är mest oroliga för att deras barn inte ska få en tillräckligt bra språkutveckling.

Just dagen för vårt besök har Högsby åkt på ytterligare en käftsmäll. En av de småskaliga fabrikerna på orten har just varslat om att 23 tjänster kommer att försvinna.

– Det är en stor sak för oss, men vi kommer att klara det här på samma sätt som vi hanterat kriser i kommunen förut, genom samarbete och breda majoritetsöverenskommelser, säger Stihna Johansson Evertsson.

Frågan om kostnaderna för de invandrare som kommit nya till kommunen och Maritas tankar kring tandläkare, avfärdas omgående.

– Vi har hittills tjänat pengar på just den målgruppen till SD:s stora förtret. Och att den privata kliniken stängde berodde på naturlig pensionsavgång.

Annons

Stihna Johansson Evertsson är dock öppen med kommunens problem, eller utmaningar som hon väljer att se det. De har visserligen lyckats behålla flera nedläggningshotade skolor i ytterområdena, men i några klasser har nästan hälften av eleverna ett annat modersmål än svenska.

– Det är klart att en sådan situation kräver mycket av skolan och lärarna. Många gånger är det invandrarna själva som är mest oroliga för att deras barn inte ska få en tillräckligt bra språkutveckling, när många i omgivningen talar det egna modersmålet, förklarar hon.

På ett kafé under en snidad Gustav Vasa-tavla sitter Leif Gustavsson och Sven Liljeblad, nummer ett och två på SD:s valsedel i Högsby. Leif Gustavsson är jordbrukare till vardags och väl värd en kopp kaffe efter att ha tillbringat förmiddagen med att röja skog.

– Vad sa hon om oss Stihna, om SD? För utan oss hade hade hon aldrig suttit där hon sitter.

Det finns ju inga arbeten ens åt ungdomarna som är födda här.

Han är nöjd över att kommunalrådet talat om den ömsesidiga respekten och att alla oavsett åsikt måste få komma till tals. Men reagerar på påståendet om invandringens ekonomiska vinster.

Annons

– Det är bara hitte på-pengar alltsammans. En migrationsindustri byggd på bidrag. Men utan jobb, hur ska de kunna försörja sig själva? Det finns ju inga arbeten ens åt ungdomarna som är födda här, så de tvingas flytta. Är det bra det?

Sven Liljeblad, pensionär till vardags, fyller i:

– Man måste ha koll på människor som kommer in. De lever ett konstgjort liv på bidrag. Och utan jobb. Det blir som du brukar säga Leif, bara förvaring.

Han berättar om ”invandrare med dyra bilar” och att det ”gör vanligt folk aggressiva”.

– Vi känner oss som andra klassens invånare i vår egen kommun. Visst vi ska hjälpa andra, men i deras egna hemländer.

Sverigedemokraterna Sven Liljeblad och Leif Gustavsson tycker sig ha vind i seglet inför kommande val.
Sverigedemokraterna Sven Liljeblad och Leif Gustavsson tycker sig ha vind i seglet inför kommande val. Foto: Adam Wrafter

Men de som redan är här?

– Var bor du? På Söder i Stockholm eller? Ni har ingen kontakt med problemen.

Annons

Leif Gustavsson bryter in och förklarar att de egentligen inte har något emot människor från andra länder. De känner många bra personer som är födda i andra länder och det är bara polacker och rumäner som är villiga att jobba på gårdarna i Småland nuförtiden.

– Vi är väl egentligen typiska SD:are du och jag. Min fru är från Thailand och din sambo är från Litauen, säger Sven Liljeblad.

Han räcker över Sverigedemokraterna i Högsbys valmanifest. Där står bland annat att alla ska ha tillgång till läkare och tandläkare på samma villkor, men också att kommunen ska gynna svenska bönder, att skolan ska servera griskött och att de ska förbjuda böneutrop. Och krav på att ”de nya” ska lära sig svenska och samhällskunskap för att få bidrag.

Varför flyttar inte människor som ogillar utvecklingen i Högsby?

– Folk är rotade här och för våra billiga hus får vi ingenting annat. Det är de unga som flyttar.

Även forskningen visar att de flesta trots allt stannar. Åsa Bråmå och hennes kollegors arbeten visar att när hänsyn tagits till demografiska och socioekonomiska skillnader kvarstår oftast ingen skillnad i etnicitet när det gäller utflyttningsmönstren. Men väl vad gäller inflyttning.

Annons

I Sverige behöver man två löner för ett bra liv.

Få flyr alltså Högsby, eftersom de ekonomiska förutsättningarna generellt saknas, men kaka söker ändå maka – de som kan flyttar till områden där de känner sig hemma och som är befolkade av människor på liknande plats på samhällsstegen där de själva befinner sig. Olika orsaker som resulterar i samma problem – segregation.

– Det vi ser är främst socioekonomisk segregation. Det finns områden där folk har det bättre ställt, med med en otypisk sammansättning, som Hageby i Norrköping, eller södra Fittja, säger hon.

På Tegelbruket finns många som verkligen vill in på, men står långt ifrån arbetsmarknaden. Här erbjuds bland annat svenskundervisning och just i dag är Lernia på besök för att berätta om ett teknikprojekt för tjejer. Salen är full av kvinnor och snart räcker en dam i publiken upp handen och förklarar:

– Jag vill inte sitta hemma. Inte bra. Min man har fått jobb på dagis, jag vill jobba med teknik. I Sverige behöver man två löner för ett bra liv.

1/2

Tegelbruket försöker få människor i sysselsättning.

Foto: Adam Wrafter
2/2

Nyanlända kvinnor kortare teknisk utbildning för att snabbt kunna komma i arbete.

Foto: Adam Wrafter

Hon får spontana applåder.

Annons

– Resultatet är gott. Många får jobb, förutsatt att språket är på plats. Och ett jobb är viktigt på så många sätt, också socialt, förklarar verksamhetsansvarige Stellan Lindeberg.

Jobb och bostad. Grupptillhörighet. Basalt och ändå ouppnåeligt för så många. Ämnet diskuterar nationalekonomen och ekonomipristagaren Thomas Schelling i boken ”Micromotives and Macrobehavior”– att människor är toleranta i den mening att de gärna bor tillsammans med andra som har en annan kultur, religion eller hudfärg, men att få vill vara ensamma om sina egenskaper. I så fall flyttar de till ett område där de hittar flera av sina gelikar.

Men så resonerar inte alla. I en liten frisersalong granne med moskén mitt på Storgatan jobbar Hassan Al Mokdad, som härstammar från Libanon.

Hassan Al Mokdad driver eget och känner alla. – Jag är inte rädd. Och Sverige är fantastiskt, säger han.
Hassan Al Mokdad driver eget och känner alla. – Jag är inte rädd. Och Sverige är fantastiskt, säger han. Foto: Adam Wrafter
Annons

– Så där tänker bara de rädda. De som inget vet om andra. Jag känner alla och pratar med kristna, judar och muslimer. Inga problem. Inga problem alls, säger Hassan Al Mokdad.

Vi måste bara ge dem lite tid. Våga mötas och säga till när någon gör fel.

Han talar om alla missförstånd som skapar osämja. Att debatten om moskén egentligen handlar om att några av besökarna parkerar utanför lokalen, vilket begränsar framkomligheten för andra. Att de som är ilsknast aldrig talat med en kvinna i slöja eller själva besökt moskén.

– Vi måste bara ge dem lite tid. Våga mötas och säga till när någon gör fel. Jag säger till dem som slänger fimpar och parkerar på trottoaren. Hjälper damer över gatan. Jag fostrar mina barn. Det här är mitt land och därför mitt ansvar, säger han och välkomnar sin 18-årige son Abbas med ett snabbt famntag.

Ska du ta över pappas salong och stanna i Högsby?

– Helst vill jag flytta till Jönköping. Och kanske plugga vidare. Tandläkare vore fint. Då finns det jobb. Eller fotbollsproffs. Jag vill utmana mig.

Han stryker det lockiga mörka håret ur ansiktet och släntrar vidare ned på Storgatan.

Storgatan i småländska Högsby.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 9

Marita tycker att människor i Högsby måste ta sedan dit man kommer.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 9

Moskén ligger centralt mitt i Högsby kommun.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 9

Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) fick sin post med stöd från SD.

Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 9
Foto: Adam Wrafter Bild 5 av 9

Sverigedemokraterna Sven Liljeblad och Leif Gustavsson tycker sig ha vind i seglet inför kommande val.

Foto: Adam Wrafter Bild 6 av 9

Tegelbruket försöker få människor i sysselsättning.

Foto: Adam Wrafter Bild 7 av 9

Nyanlända kvinnor kortare teknisk utbildning för att snabbt kunna komma i arbete.

Foto: Adam Wrafter Bild 8 av 9

Hassan Al Mokdad driver eget och känner alla. – Jag är inte rädd. Och Sverige är fantastiskt, säger han.

Foto: Adam Wrafter Bild 9 av 9