Annons

Högskola dras in i Arnault-affär: ”Osund syn på unga”

Anklagelserna mot Jean-Claude Arnault har fått efterverkningar på Södertörns högskola.
Anklagelserna mot Jean-Claude Arnault har fått efterverkningar på Södertörns högskola. Foto: Tomas Oneborg

Inte bara Svenska Akademien gungar efter anklagelserna mot Jean-Claude Arnault. Även Södertörns högskola har samarbetat med kulturscenen Forum under många år, och anklagas för att ha tystat ner de misstänkta våldtäkter som Arnault nu står åtalad för.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 4
Foto: Tomas OneborgBild 2 av 4
Foto: Tomas OneborgBild 3 av 4
Foto: Tomas OneborgBild 4 av 4
Efter reklamen visas:
Här är turerna kring Arnault

En hård vind slår över Södertörns högskolas campus. Högskolan i Huddinge rymmer 11 000 studenter och ute på gården griper de om sina huvtröjor, klänningar och sjalar – skyndar mot entréerna i den bågformade byggnaden.

Stormarna som rasar där inne är de flesta än så länge lyckligt ovetande om. Än en gång utgår de från en man vid namn Jean-Claude Arnault, som står åtalad för våldtäkt i Stockholms tingsrätt, och från ett uttryck som hade kunnat vara titeln på en Lena Andersson-roman:

Oönskad intimitet

Eufemismen myntades av Svenska Akademien i kommunikationen kring Jean-Claude Arnault-affären, och har kommit att bli emblematisk för tystnadskulturen kring sexuella övergrepp. När Södertörns högskola i december 2017 skrev ett pressmeddelande om högskolans mångåriga samarbete med Jean-Claude Arnaults kulturscen Forum valde de att låna just detta uttryck:

“Under granskningen har inte framkommit något som visar på att kränkningar förekommit mot medarbetare eller praktikant. Medarbetare på högskolan har dock vid några tillfällen noterat det som Svenska Akademien betecknat som ”oönskad intimitet” från Forums föreståndare.”

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Inga kränkningar, bara oönskad intimitet. Men flera källor säger till SvD att många som varit delaktiga i högskolans samarbete med Forum – studenter såväl som personal – kände till att Jean-Claude Arnault tafsade, ett brott som faller under rubriceringen sexuellt ofredande.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna NOBELPRISET OCH VÅLDTÄKTSRÄTTEGÅNGEN
Foto: Tomas Oneborg

En tidigare anställd som vill vara anonym säger att normaliseringen av kladdandet på Forum varit skrämmande. Många har sett, många har blundat.

– Så länge maktpersoner ser och accepterar det som sker så fortsätter det. Och man inser att det är så här det går till, det är så maktstrukturer etableras. Det kan på riktigt förstöra din karriär att bli ovän med din handledare, så därför håller man tyst. Den här historien på Södertörn visar också att att det inte lönar sig att prata, säger han.

Jag är glad att jag kom därifrån med livet i behåll. Att jag ändå klarade mig någorlunda väl.

Till en början tyckte han att högskolans pressmeddelande var löjligt och förminskade Jean-Claude Arnaults kladdande. När han senare fick klart för sig att en doktorand på högskolan hade polisanmält Jean-Claude Arnault för våldtäkt blev han bestört.

– Då insåg jag att pressmeddelandet var en katastrof. Det handlar inte bara om att man inte brytt sig tillräckligt mycket – något man kan anklaga många arbetsplatser för – utan det handlar om våldtäkt.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Många anställda blev upprörda när det framkom hur doktoranden, som nu är målsägande i rättegången mot Jean-Claude Arnault, behandlats av högskolan. I början av sommaren vände sig tio anställda till rektor Gustav Amberg i ett skarpt brev, som SvD tagit del av, där de kräver en oberoende granskning av högskolans samarbete med Forum. En sådan har nu tillsatts.

Banden är många mellan Södertörns högskola och Jean-Claude Arnaults kulturscen Forum, tidskriften Kris och/eller Svenska Akademien. En före detta professor blev sedermera invald i Akademien. En annan var länge gift med en ledamot. En lektor är son till en ledamot, flera på högskolan har varit redaktörer för tidskriften Kris och även medverkande på Forum. Flera personer har haft relationer av olika slag till Jean-Claude Arnault och hans fru Katarina Frostenson.

Formellt och informellt samarbete med Forum har förekommit under många år. Professorn som varit handledare åt målsäganden i den pågående rättegången mot Arnault har utformat flera av Forums evenemang, och hans institution har erbjudit studenter att praktisera på Forum, vilket skett i åtminstone ett fall.

Foto: Tomas Oneborg

En kvinna som studerade på Södertörn för mer än ett decennium sedan berättar om blöta fester där personal på professorns institution deltog, och som avslutades på Forum. Hon säger att det hände att hon själv och andra studenter utsattes för tafsande från anställda på högskolan med nära koppling till Kris och Forum.

Annons
Annons

Många år senare kan hon inte hålla tårarna borta när hon berättar om situationen under sin studietid.

– Jag är glad att jag kom därifrån med livet i behåll. Att jag ändå klarade mig någorlunda väl. Man är så osäker och oskyddad som ung student, man vänder sådant där mot sig själv. Det är en tid som förstås präglar hela livet. Självkänslan.

– Det fanns ingen man kunde vända sig till. Det var en otrygg miljö med en osund syn på unga studenter. Jag fick fly därifrån, kändes det som.

Professorn är vän till Jean-Claude Arnault och har tidigare suttit i redaktionen för tidskriften Kris, där bland andra Arnaults vänner Horace Engdahl och Stig Larsson, samt akademiledamoten Anders Olsson, tidigare varit redaktörer. Källor i professorns närhet säger att han själv eftersträvar en stol i Svenska Akademien.

I förundersökningsprotokollet till rättegången ger målsäganden en tydlig redogörelse för två våldtäkter som Jean-Claude Arnault ska ha utsatt henne för – något som Arnault själv bestrider. Målsäganden säger i förhör att hon berättat om detta för sin handledare, men att han ändå varit delaktig i formuleringen av pressmeddelandet, där de påstådda våldtäkterna dolts under begreppet oönskad intimitet.

Professorn själv hävdar att han var bunden av strikt tystnadsplikt, något som målsäganden förnekar. I förhör har hon berättat att professorn försökte tysta ner historien när hon delade den med honom, och till och med gick så långt som att han och en nära allierad kontaktade personer som kände till våldtäkterna för att få dem att hålla tyst.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg

Författaren Gabriella Håkansson är en av dem som blivit kontaktad av professorn efter att hon framträtt med namn och bild i Dagens Nyheters artikel i höstas där 18 kvinnor anklagade Jean-Claude Arnault för övergrepp. I artikeln berättade Håkansson att Arnault utan förvarning ska ha tryckt upp en hand i hennes underliv. Detta skedde på en stor fest, och hennes dåvarande man var vittne till händelsen.

– Metoo har blottat sådana avgrunder under samhällets stöttepelare och de förlegade normer de har, säger hon.

Plötsligt kom det in på huden. Jag började undra: hatar hela Södertörn mig nu?

Hon säger att professorn under ett telefonsamtal försökte få henne att omtolka vad hon själv uppfattat som ofredande från Jean-Claude Arnaults sida.

– "Vad är en kränkning?" sade han. "Är det att lägga en hand på någons ben?" "Hur ska man veta vad som är skillnaden mellan en kränkning och den slags grov flirt du blivit utsatt för?" Då fick jag hjärtklappning och blev jätteillamående. Antingen förstår han inte vad svensk lag säger om övergrepp, eller så tror han inte på det jag säger.

Enligt Gabriella Håkansson berättade professorn också att han uppmanat Jean-Claude Arnault att erkänna vissa saker, men förneka de grövre övergrepp han anklagades för. Hon upplevde telefonsamtalet som obehagligt och märkligt, inte minst då hon inte kände professorn, men visste att han hade en framträdande position på högskolan.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

– Jag tror han var ute efter att skydda sig själv. Men plötsligt kom det in på huden. Jag började undra: hatar hela Södertörn mig nu?

Professorn har själv avböjt att kommentera händelseförloppet, med hänvisning till rättsprocess och advokatutredning. I väntan på att den processen ska komma till ett avslut har skolan infört vissa begränsningar i hans tjänst.

De unga filosofistudenter som väller ut från filosofiseminariet på Södertörns högskola denna septemberdag diskuterar ivrigt Kant och Förnuftet. Många av dem vet ingenting alls om rättegången som pågår i Stockholm. Andra känner till den, ett litet fåtal har en vag uppfattning om att det ska finnas någon koppling till Södertörn. Det är inget diskussionsämne som präglar korridorerna, Jean-Claude Arnault är inte mer än ett namn som synts i tidningarna.

Men affischeringen i korridorerna visar att metoo-rörelsens uppvaknande nått även högskolan:

“Föreläsning: #metoo… och nu då?

Du får veta: vad diskriminering, sexuella trakasserier och övergrepp är och vad lagen säger.”

Södertörns rektor Gustav Amberg har avböjt att kommentera med hänvisning till en pågående advokatutredning av skolans agerande. Professorn/handledaren har avböjt att kommentera med hänvisning till rättsprocessen mot Jean-Claude Arnault. Flera källor har också valt att vara anonyma av rädsla att utsättas för repressalier. Jean-Claude Arnault bestrider alla anklagelser mot honom.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons