Annons

Kan du orden över 50 procent missade 1995?

Var orden i högskoleprovet svårare förr? Ja, enligt provkonstruktör Maria Johansson. Döm själv genom att göra detta autentiska prov från 1995 där över hälften av provtagarna bommade på 9 av de 30 frågorna.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Högskoleprovets orddel 1995.

Foto: Tomas Oneborg

Högskoleprovets orddel 1995.

Foto: Tomas Oneborg
Laddar…

”Nivån sjunker för varje år i ordkunskap”, konstaterar högskoleprovets orddelskonstruktör Maria Johansson. Och kunskapsklyftan ökar mellan äldre och yngre (svagare) samt mellan killar och tjejer (svagare).

Åldersskillnaden är tydlig enligt forskarna. Skillnaderna mellan den äldre (över 40 år) och den yngre (under 25 år) gruppens resultat på orddelen har inte minskat utan ökat de senaste åren, konstaterar Anna W Gustafsson vid Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet, och David Håkansson vid Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet.

Enligt Anna W Gustafsson handlar de försämrade resultaten på högskoleprovet sannolikt inte om att skolan har blivit sämre.

– Det här handlar om hur vi lever. Våra barn är uppkopplade på mobiler och datorer, kollar sociala medier, Youtube och så vidare, men hur många hem har en tidning på köksbordet längre? Nyhetsläsningen på webben ökar visserligen, men inte i samma grad som papperstidningsläsandet sjunker, sade hon till SvD i april 2016.

Högskoleprovets orddel 1995.
Högskoleprovets orddel 1995. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons