Annons

Kock: Finns prisvärda importerade kräftor

SvD:s stjärnkockspanel har korat årets godaste kräfta. Men långt ifrån alla kandidater lever upp till juryns krav – och att blint lita på att svenska kräftor är bäst är inte alltid rätt.

– Det finns absolut billigare men goda och prisvärda importerade kräftor, säger kocken Fredrik Eriksson.

Under strecket
Publicerad

Frida Ronge äter annars mest havskräftor, som den göteborgare hon är.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 3

SvD:s testpanel bestående av sex kockar.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 3

Åtta olika kräftor testas i 2019 års upplaga av SvD:s kräfttest.

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 3

Frida Ronge äter annars mest havskräftor, som den göteborgare hon är.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Frida Ronge äter annars mest havskräftor, som den göteborgare hon är.
Frida Ronge äter annars mest havskräftor, som den göteborgare hon är. Foto: Malin Hoelstad

Matbutikerna dignar just nu av olika kräftsorter. Allt från frysta till färska, importerade eller närfiskade – att navigera i kräftdjungeln är inte alltid det lättaste.

I SvD:s årliga kräfttest dominerade de svenska kräftorna återigen i toppen.

När den namnkunniga panelen om sex stjärnkrögare möts för att prova de åtta utvalda kräftsorterna går det undan – rummet fylls av det krasande ljudet från när skalen bryts och sörplandet av lagen.

Men det blir uppförsbacke redan från start. Juryn låter sig inte imponeras av blindtestets två första kräftor.

Fredrik Eriksson, som driver Långbro Värdshus och Nationalmuseums restaurang, dömer ut kräfta nummer ett direkt.

– Den här kommer inte att vinna, konstaterar han efter att kräftstjärten slunkit ner.

Annons
Annons

SvD:s testpanel bestående av sex kockar.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 2

Åtta olika kräftor testas i 2019 års upplaga av SvD:s kräfttest.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2

Kräfta nummer två får till och med juryn att ifrågasätta om det verkligen är färska kräftor de äter.

– Smaken påminner om... gammal frys, säger Ulrika Brydling, som driver Bro Park Krog vid Upplands Bros galoppbana.

Kocken Johanna Westman rynkar lite på näsan efter att hon sugit ur lagen från underkroppen.

– Den här behöver man mycket nubbe för att skölja ner, säger hon skämtsamt och tillägger besviket att kräftan inte heller har något smör.

– Dillsmaken är konstig, och påminner snarare om krondillsextrakt. Den har en konstig bismak, tycker Tom Sjöstedt, som driver Lilla Ego i Stockholm.

SvD:s testpanel bestående av sex kockar.
SvD:s testpanel bestående av sex kockar. Foto: Malin Hoelstad

Men sedan vänder det snabbt – kräfta nummer tre får hela panelen att jubla. Den klarröda kroppen ser nästan ut att ha ett skal av porslin, tycker Johanna Westman. Adam Dahlberg, en av hjärnorna bakom krogarna Adam & Albin och Misshumasshu, berömmer den tydliga dillsmaken.

Frida Ronge, kulinarisk chef på Tak och Unn, berättar att hon som gammal göteborgare egentligen mest äter havskräftor, men stämmer också in i hyllningskören.

– Kan man få en till? undrar Ulrika Brydling.

Bland de åtta kräftsorter som prövas finns både svenska och importerade. Skillnaden märks framför allt i pris, och vinnarkräftorna är också bland de dyraste.

Men priset har inte alltid korrelation med smaken, påpekar Fredrik Eriksson.

– Nej, det är ingen självklarhet. Det finns absolut billigare men goda och prisvärda importerade kräftor, säger han.

Även testets sista kandidat lockar till förtjusning hos panelen. De uppskattar den balanserade sältan och köttiga texturen – men också utseendet.

– Blicken är väldigt pigg, säger Johanna Westman.

– Den har attityd, den här kräftan, säger Tom Sjöstedt innan kräftstjärten slinker ner.

Åtta olika kräftor testas i 2019 års upplaga av SvD:s kräfttest.
Åtta olika kräftor testas i 2019 års upplaga av SvD:s kräfttest. Foto: Malin Hoelstad
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons