Annons

Höjda båthyror stoppas: ”Olaglig beskattning”

Båtklubben Grinds Hage i Årstaviken, Stockholm, i augusti 2019.
Båtklubben Grinds Hage i Årstaviken, Stockholm, i augusti 2019. Foto: Tomas Oneborg

Förvaltningsrätten river upp stadens beslut om kraftigt höjda hyror för 100-talet båtklubbar. Rätten motiverar sin dom med att Stockholms stad försökt sig på ”olaglig beskattning”.

Under strecket
Publicerad

Olof Nordin fick rätt mot Stockholms stad.

Foto: Privat

Olof Nordin fick rätt mot Stockholms stad.

Foto: Privat

Det var i augusti 2019 som SvD skrev om att hyrorna för 100-talet båtklubbar och deras hyresgäster i Stockholms stad skulle höjas rejält. SvD besökte då Grinds Hages båtklubb i Årstaviken där årshyran för en plats vid bryggan och vinterförvaring skulle dubbleras till cirka 7 000 kronor.

Stadens idrottsförvaltning, som har hand om båtplatser och bryggor, motiverade höjningen med att den behövdes för att klara stadens underhållsarbeten och investeringar, som under de kommande tio åren skulle uppgå till närmare 200 miljoner kronor.

Även den grönblå politiska majoriteten i stadshuset gjorde tummen upp för nyordningen. Fritidsbåtsklubbarna och deras tusentals medlemmar skulle därmed bekosta drift, underhåll och investeringar.

Det fick två båtägare, Olof Nordin och Bertil Sjöholm, att härskna till.

– Jag är visserligen gammal ekonomikonsult och kan bokföringsregler, men det var som styrelsemedlem i Västermalms Båtklubb jag blev förbannad, säger Olof Nordin.

Olof Nordin fick rätt mot Stockholms stad.
Olof Nordin fick rätt mot Stockholms stad. Foto: Privat

Överklagandet till förvaltningsrätten gick på linjen att stadens sätt att räkna ut avgifter för båtklubbarna byggde på ett helt felaktigt sätt att bokföra investeringar. Och att stadens nya modell för att ta ut avgifter av fritidsbåtklubbarna även stred mot den kommunala självkostnadsprincipen.

Annons
Annons

Det innebär att summan av avgifterna som tas ut av fritidsbåtsklubbarna inte får överstiga stadens kostnader för deras verksamhet.

Att avgifterna tar sitt avstamp i Stockholm stads behov av finansiering, i stället för stadens faktiska kostnader, innebär att avgiftsmodellen principiellt är oacceptabel i förhållande till självkostnadsprincipen.

– Ett sånt här överuttag hade inneburit en slags av smygbeskattning av fritidsbåtsklubbarna i Stockholm, säger Olof Nordin.

Enligt regeringsformen har Stockholms kommun endast rätt att besluta om kommunalskatten och trängselskatten. Därför saknar pålägget mot båtklubbarna rättsligt stöd.

– Eftersom ärendet är ett så kallat laglighetsprövningsmål innebär domen att Stockholm stads beslut om avgifter har upphävts, säger rådmannen Johan Gefvert.

Förvaltningsrätten beskriver i sin dom Stockholms stads förfarande som ”olaglig beskattning”.

Idrottsförvaltningens kommunikationschef Camilla Hagman säger till SvD att man noterat domen, men tillägger att man så här i coronatider inte har hunnit komma till någon slutsats om man ska överklaga eller ej.

Liknande svar ger presstjänsten hos ansvarigt borgarråd, Karin Ernlund (C).

– Det var ett tokigt beslut från början och domen är ett kraftigt slag mot stadens sätt att försöka finansiera verksamheten. Det handlar om stora pengar. Jag vet att det funnits klubbar som tappat medlemmar och även för första gången haft vakanta platser. Nu kan det bli ändring på det, säger Olof Nordin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons