Annons

Höjer ägg halten av det onda kolesterolet?

24 december. Behöver vi begränsa vår konsumtion på grund av äggens höga kolesterolinnehåll? I Mytkalenderns sista lucka skärskådar Näringsfysiolog Linda Bakkman ett av de klassiska inslagen på julbordet.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 3

Ägghalvorna på Näringsfysiologens julbord kommer i år från egna, självgående höns, uppfödda på familjens matsvinn.

Foto: PrivatBild 2 av 3
Bild 3 av 3

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

2018 var året då jag äntligen skaffade hönor. Ägghalvorna på julbordet kommer i år från självgående höns uppfödda på familjens matsvinn.

Under många år har vi inpräntats med uppfattningen att ägg är kopplat till förhöjda kolesterolvärden och därmed ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Törs vi äta ägg i jul eller stämmer det att ägg ger sämre kolesterolvärden?

Ägg är rika på protein och en rad vitaminer och mineraler. Dessutom innehåller de en hel del kolesterol som har en rad viktiga funktioner i kroppen. Bland annat är det en central komponent i kroppens cellmembran och viktigt för att bilda gallsyror och könshormon.

Det finns stöd för att hävda att tre ägg om dagen under tolv veckor inte innebär en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, ens hos riskindivider med välfärdssjukdomar.

Annons
Annons

Ägghalvorna på Näringsfysiologens julbord kommer i år från egna, självgående höns, uppfödda på familjens matsvinn.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Kolesterol finns i två varianter: LDL-kolesterol, även kallat det onda kolesterolet, och HDL-kolesterol, känt som det goda kolesterolet. Det onda kolesterolet är en etablerad riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom medan höga halter av det goda kolesterolet istället förknippas med en skyddande effekt.

Levern tillverkar vanligtvis det mesta av vårt kolesterol och mängden regleras efter hur mycket vi stoppar i oss. Äter vi mycket kolesterol minskar leverns produktion. Det tycks inte finnas något samband mellan ett högt kolesterolinnehåll i maten och höga nivåer av det onda kolesterolet i blodet.

Ägghalvorna på Näringsfysiologens julbord kommer i år från egna, självgående höns, uppfödda på familjens matsvinn.
Ägghalvorna på Näringsfysiologens julbord kommer i år från egna, självgående höns, uppfödda på familjens matsvinn. Foto: Privat

Snarare verkar det vara andra faktorer som påverkar våra kolesterolnivåer, exempelvis rökning, inaktivitet och mättat fett.

I tillgänglig forskning finns det stöd för att hävda att tre ägg om dagen under tolv veckor inte innebär en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, ens hos riskindivider med välfärdssjukdomar. Det slår man fast i en översiktsartikel från förra året.

Svenska Livsmedelsverket menar att det är riskfritt för de allra flesta att äta flera ägg om dagen. Samtidigt påpekar myndigheten att personer med rubbad kolesterolomsättning kan behöva reducera kolesterolintaget från kosten.

Inte heller Hjärt- och lungfonden tar avstånd från ägg utan menar att vi inte behöver vara rädda för en måttlig konsumtion.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Slutsats:

Nej, påståendet är falskt

För hälsan är det väsentligt viktigare vad vi gör mellan nyår och julafton än mellan julafton och nyår.

Även om de är kolesterolrika behöver du inte låta bli ägghalvorna på julbordet av hänsyn till dina kolesterolvärden. I alla fall inte om du inte fått det rådet av vården. Ägg är både näringsrika och mättande.

Och just på julafton behöver näringen och kalorierna inte ens stå i centrum, tycker jag. Visserligen har flera studier visat att en betydande del av den årliga viktökning man kan se på befolkningsnivå kan kopplas till tillfälliga perioder av energiöverskott under vinterns högtider. Men effekten är inte begränsad till vad vi gör under en dag.

Blir hela ledigheten däremot en enda lång frossa är det viktigt att väga upp det med skidåkning, promenader, skridskoturer och snöbollskrig. För hälsan är det väsentligt viktigare vad vi gör mellan nyår och julafton än mellan julafton och nyår.

Alla tidigare ”luckor” finns på samlingssidan och här är de fyra första:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons