Annons

Hade fem vapen med licens – nu ska lagarna ändras

Efter terrorattacken mot två moskéer där 49 personer sköts ihjäl har Nya Zeeland för första gången någonsin höjt hotnivån i landet. En 28-årig australisk medborgare som beskrivs som högerextrem är gripen misstänkt för dådet och ska infinna sig i domstol.

– En sak kan jag säga säkert: Våra vapenlagar kommer att ändras, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Mark Baker/AP Bild 1 av 2

Efter moskédåden höjer Nya Zeeland hotnivån för första gången i landets historia.

Foto: Mark Baker/AP Bild 2 av 2
Foto: Mark Baker/AP Bild 1 av 1
Foto: Mark Baker/AP

Mitt under fredagsbönen, vid 13.40 lokal tid, gick den beväpnade mannen in i Al Noor-moskén vid Hagley Park i centrala Christchurch och öppnade eld. Av de omkring 300 personer som ska ha befunnit sig i moskén sköts 41 ihjäl.

Därefter misstänks samme gärningsman ha tagit sig till en moské i Linwood, omkring sex kilometer bort, där ytterligare sju personer sköts ihjäl. Det 49:e dödsoffret sköts i den andra moskén och avled senare på sjukhus.

– Jag hörde tre snabba skott. Sedan, efter ungefär tio sekunder, började det igen. Det måste ha varit ett automatvapen, ingen kan avfyra ett vapen så snabbt, säger en person som var inne i en av moskéerna till AFP.

– Sedan började folk springa ut. En del var täckta av blod, säger vittnet.

Annons
Annons

Ett annat vittne som befann sig i en av moskéerna säger att han såg barn som sköts.

– Det var kroppar överallt, säger han.

Polisen hittade även två sprängladdningar, fastsatta på ett fordon i staden, som senare oskadliggjordes.

48 personer, inklusive små barn, vårdades för skottskador efter attackerna, enligt ett uttalande från sjukhuset i Christchurch. Myndigheter i landet har tidigare varnat för att dödssiffran kan stiga. Under en presskonferens på lördagsmorgonen uppgav Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern att två personer är kritiskt skadade.

Efter reklamen visas:
Vittnen berättar om vad sett under terrorattacken

Kort efter den andra attacken greps en 28-årig man som har delgivits misstanke om mord. Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är den misstänkte skytten en australisk medborgare som enligt flera medier ska ha varit i Nya Zeeland "relativt kort tid".

Australiska myndigheter hjälper enligt Morrison till med utredningen efter masskjutningen. Han fördömer attacken och kallar den huvudmisstänkte 28-åringen för en "våldsam, högerextrem terrorist".

Under en presskonferens på lördagsmorgonen lokal tid säger premiärminister Jacinda Ardern att han använde fem vapen som han hade licens för, bland annat två halvautomatiska vapen och två hagelgevär.

Hon lovade samtidigt att skärpa landets vapenlagar.

– En sak kan jag säga säkert: Våra vapenlagar kommer att ändras. Tiden är inne för förändring, säger Jacinda Ardern.

Den misstänkte skytten väntades infinna sig i domstol på lördagsmorgonen lokal tid. Enligt nyhetssajten news.com.au har han på förhand sagt att han skulle hävda sin oskuld om han överlevde attacken och ställdes inför rätta.

Annons
Annons

Efter moskédåden höjer Nya Zeeland hotnivån för första gången i landets historia.

Foto: Mark Baker/AP Bild 1 av 1
Efter moskédåden höjer Nya Zeeland hotnivån för första gången i landets historia.
Efter moskédåden höjer Nya Zeeland hotnivån för första gången i landets historia. Foto: Mark Baker/AP

Ytterligare två personer har gripits, men deras koppling till attackerna var på lördagsmorgonen lokal tid fortfarande oklar. Ingen av de misstänkta ska tidigare ha varit på någon "övervakningslista" för terrorbrott. I ett tidigt skede greps även en fjärde person som senare avskrevs från utredningen. Polisen uppger att man inte aktivt söker efter fler gärningsmän.

En byggnad i staden Dunedin, 30 mil söder om Christchurch, med misstänkt koppling till dådet undersöktes under fredagen av polis och närområdet evakuerades.

På lördagsmorgonen lokal tid säger Jacinda Ardern att den misstänkte skytten är skriven på en adress i Dunedin.

Vi ska inte ge något syre åt den här våldshandlingen och vi ska fördöma det som har hänt.

Skytten livesände dådet via Facebook i 17 minuter, i en video vars äkthet bekräftats av nyhetsbyrån AFP. Nyzeeländsk polis uppger att man arbetar för att få bort filmen från nätet och varnar för att spridning av materialet kan leda till upp till tio års fängelse. På filmen syns främre delen av ett automatvapen när gärningsmannen går genom den första av de två attackerade moskéerna och mejar ner alla som kommer i hans väg.

Videon och mannens konton raderades från Facebook och Instagram kort efter sändningen.

En lång text lades upp på nätforum och sociala medier före dådet under samma namn som Facebookkontot som sände live från attacken, uppgav flera medier. Det över 70 sidor långa manifestet ska visa att dådet skedde efter runt två år av förberedelser och radikalisering, skriver AFP.

Annons
Annons

Premiärminister Jacinda Ardern kallade dådet en välplanerad terrorattack. Hon sade att de misstänktas världsbild "inte hör hemma i Nya Zeeland eller någonstans i världen". Attacken chockade den muslimska befolkningen i Nya Zeeland – av vilka många kommit till landet som flyktingar.

– För många av dem är det här inte platsen där de föddes. För många var Nya Zeeland ett val, en plats dit de aktivt kom för att få säkerhet. En plats där det var tryggt att utöva sin kultur och religion, sa Jacinda Ardern på fredagen.

– Vi ska inte ge något syre åt den här våldshandlingen och vi ska fördöma det som har hänt.

Hon uppmanade alla att inte dela det material från dådet som spridits via sociala medier.

– Det här är inte vi. Handlingen återspeglar inte hur vi är här i Nya Zeeland, sade Ardern.

Elever i Christchurch hölls inne i skolorna under flera timmar på fredagseftermiddagen och människor ombads att hålla sig borta från gatorna.

Polisen uppmanade alla moskéer i Nya Zeeland att stänga sina dörrar och medborgarna att hålla sig borta från moskéer. Stadens sjukhus, dit många skadade fördes, försattes i stabsläge och låste sina dörrar. Även butiker höll stängt under kvällen.

Både Nya Zeeland och grannlandet Australien har gått in i anti-terrorberedskap. Nya Zeeland har för första gången någonsin höjt hotnivån i landet från låg till hög.

Enligt det svenska utrikesdepartementet finns inga uppgifter om att någon svensk ska ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons