Annons

Höll sin fyraåring i handen – då slogs han ned

Johan Falkenberg misshandlades av ett ungdomsgäng vid majbrasan i Upplands-Bro.
Johan Falkenberg misshandlades av ett ungdomsgäng vid majbrasan i Upplands-Bro. Foto: SVT

Inför sin familj slogs Johan Falkenberg till marken av ett ungdomsgäng vid majbrasan i Upplands-Bro. Många såg misshandeln – men ingen ville vittna, berättar SVT:s Uppdrag granskning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Upplands-Bro är den kommun i Sverige där invånarna känner sig otryggast, enligt Brå.

Foto: SVTBild 1 av 1

”Det är min man! Kan du snälla sluta?!” skriker Johan Falkenbergs fru när han slås till marken mitt under valborgsfirandet med sin familj.

I SVT:s Uppdrag granskning berättar småbarnspappan om bråket och misshandeln förra året, som började när Johan Falkenberg sa åt ett ungdomsgäng som tjafsade med en kvinna.

Johan Falkenberg uppmanade gänget att avlägsna sig, men i stället omringade de honom. I handen höll han sin fyraåriga dotter.

Han slogs sedan till marken. Slag kom från flera håll och för SVT berättar han att det enda han kunde tänka på var att resa sig upp innan någon hoppade på honom.

– Jag hade ju mina barn och min fru där, säger Johan Falkenberg.

Misshandeln polisanmäldes och de utpekade var kända hos polisen. Men trots det uppstod problem i utredningen. Ingen ville vittna. Över hundra personer befann sig vid majbrasan den kvällen, många blev vittnen till händelsen och flera befann sig i direkt närhet till misshandeln.

Ändå hoppade sex vittnen av och till slut var det bara Johan och hans familj kvar, enligt Uppdrag granskning.

Annons
Annons

Upplands-Bro är den kommun i Sverige där invånarna känner sig otryggast, enligt Brå.

Foto: SVTBild 1 av 1

Man vill inte riskera att utsätta sig själv för repressalier.

Utredningen lades ner i brist på bevis.

Tobias Becker, som ledde förundersökningen, beskriver en tystnadskultur i området.

– Det är bäst att hålla käften om man ser någonting för annars händer det mig själv nästa gång. Det är så jag tyvärr tror att många känner. Man vill inte riskera att utsätta sig själv för repressalier helt enkelt, säger han till SVT:s Uppdrag granskning.

Upplands-Bro är den kommun i Sverige där invånarna känner sig otryggast, enligt Brå.
Upplands-Bro är den kommun i Sverige där invånarna känner sig otryggast, enligt Brå. Foto: SVT

Enligt den senaste trygghetsundersökningen av Brottsförebyggande rådet, Brå, är Upplands-Bro den kommun där invånarna känner sig otryggast i Sverige, rapporterar SVT.

Oron för att bli misshandlad, rånad, våldtagen eller utsatt för inbrott är även större jämfört med resten av kommunerna i Stockholms län.

Utredningen kring misshandeln av Johan Falkenberg togs upp på nytt när polisen hittade en filmsekvens som visade delar av misshandeln i en beslagtagen mobiltelefon.

Två av tre misstänkta gärningsmän kunde identifieras och i september i år dömdes två personer i tingsrätten till ungdomsvård respektive en månads fängelse. Personen som dömdes till ungdomsvård har överklagat domen, som i övriga delar har vunnit laga kraft.

De båda har tidigare dömts för rån, och den utpekade ledaren i gänget dömdes tre månader tidigare – till två månaders fängelse – för rånförsök, utpressning och övergrepp i rättssak. Men domen hade inte verkställts vid tidpunkten för misshandeln. Totalt har mannen dömts fyra gånger tidigare för att ha hotat brottsoffer för att de inte ska gå till polisen, enligt SVT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons