Annons

Morddömdes hustru pressades i förhör

Hur länge var den morddömde Bilevicius borta och vilken tid kom han egentligen hem? Mannens hustru pressades hårt om omständigheterna kring tidpunkten då Lisa Holm mördades, under dagens förhandlingar.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Foto: PolisenBild 1 av 1
Foto: PolisenBild 1 av 1
Foto: Polisen

**Bilevicius **advokat Inger Rönnbäck inledde förhören och bad hustrun berätta om dagen då Lisa Holm blev mördad. Hustrun berättar om vad hon själv, maken och makens bror gjorde under de aktuella timmarna.

Advokaten frågade hustrun hur den morddömde mådde under veckan efter att Lisa Holm försvunnit.

– Visst var han orolig, som vi alla. Alla vi grannar var chockade, säger hon.

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm tog sedan över utfrågningen och pressade hustrun om de tider hon angivit nu och i tidigare förhör gällande när hennes make kom hem den aktuella kvällen.

Hustrun sade att hon i de förhör som hölls med henne när hon greps pressades av förhörsledaren att säga på ett visst sätt för att få komma hem till sin son i Litauen.

Efter domen från Skaraborgs tingsrätt har den morddömde Nerijus Bilevicius lov att tala med sin hustru. Åklagaren ville veta om de pratat om den nu pågående rättegången i hovrätten.

Annons
Annons

Hustrun ville inte svara på det, men hovrättens domare sade att hon måste.

– Ja, vi har pratat, sade Bilevicius hustru

Målsägandebiträdet Tore Brandtler tycker att den morddömdes hustru sade väntade saker i förhöret.

– Ingen hade väl trott annat än att hon skulle vittna för att försöka ge alibi, säger Brandtler.

– Hon ville väl slå fast att han var hemma klockan 19 i alla fall. Då skulle tiden nog vara för kort för att han skulle hinna med något, säger Brandtler och syftar på att Bilevicius då inte skulle ha hunnit både mörda Lisa Holm och gömma hennes kropp.

Brandtler anser att varken förhöret med hustrun eller något annat som sagts i hovrätten förändrar bevisläget.

I dag ska också dna-experten Anne Kihlgren vittna enligt önskemål från Nerijus Bilevicius advokat.

**Dna-teknik **är ett typiskt ämne som expertvittnen kallas till domstolar för att belysa.

– Många rättegångar går in på allt mer komplicerade frågor, i takt med att samhället blir alltmer tekniskt avancerat, säger Eric Bylander, docent i processrätt vid Uppsala universitet.

– Det måste inte vara så att brottet eller det man tvistar om i sig handlar om tekniskt komplicerade saker. Däremot kan bevisningen vara av det slaget, som till exempel dna-bevisning, framhåller Bylander.

För fem år sedan friades en då 68-årig man av hovrätten i Malmö från ett mord som begåtts redan 1986. Kriminalteknisk expertis hade dömt ut bevisning, i form av handavtryck på ett visst föremål, som varit avgörande för tingsrättens fällande dom.

Rättegången avslutas på måndag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons