Annons

Hon anmälde sexövergrepp – nekades att delta i möte

Svenska Martina som anmält sexövergrepp inom FN nekas delta i mötet där problemet diskuteras. Samtidigt försvarar Gunilla Carlsson, vice chef för UNAIDS, toppchefen som klandras för hantering av Martinas fall.

– Nu gäller att återfå förtroendet, säger Carlsson till SvD.

Under strecket
Publicerad

Martina Broström nekas delta i FN-organet UNAIDS möte där sextrakasserierna, som hon avslöjade, diskuteras.

Foto: Mark HenleyBild 1 av 3

Gunilla Carlsson, vice chef för UNAIDS och tidigare biståndsminister i Sveriges regering.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 2 av 3

Michel Sidibé, chef UNAIDS.

Foto: Aas, Erlend /APBild 3 av 3

Martina Broström nekas delta i FN-organet UNAIDS möte där sextrakasserierna, som hon avslöjade, diskuteras.

Foto: Mark HenleyBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Svenska Martina anmälde FN-chef för sextrakasserier

GENÈVE Det var ett välbevakat styrelsemöte med FN-organet UNAIDS som öppnades på tisdagen i Genève. Detta var första gången som styrelsen med 22 länder och ickestatliga organisationer träffades sedan sexövergreppsaffären exploderade i vintras. Då skapade anklagelser om sexövergrepp mot svenska Martina Broström rubriker runtom i världen. Den anklagade toppchefen Luiz Loures friades först, men utredningen var så bristfällig och fylld med jäv och försök till mörkläggning att en ny utredning nu startat.

Det gick inte att ta miste på att mötet var laddat. Sju delegater från olika länder som SvD talade med vägrade ge kommentarer. Tre av dem sa även att ”jag har instruktioner att inte prata med medierna”. En kvinna från en ickestatlig organisation med t-shirt med texten ”We Believe in Her” (Martina som anmält sexövergreppet) stoppades vid ingången till salen och vägrades inträde tills hon bytt kläder. Journalister på plats ombads lämna salen trots att mötets alla dokument är offentliga.

Martina Broström nekas delta i FN-organet UNAIDS möte där sextrakasserierna, som hon avslöjade, diskuteras.
Martina Broström nekas delta i FN-organet UNAIDS möte där sextrakasserierna, som hon avslöjade, diskuteras. Foto: Mark Henley
Annons
Annons

Gunilla Carlsson, vice chef för UNAIDS och tidigare biståndsminister i Sveriges regering.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Sexuella trakasserier stod också högt på mötesagendan på tisdagen. Men trots att Martina Broström skriftligen bett att få delta för att ”kunna belysa problemet i verkligheten”, fick hon nobben. ”Vi förstår att du vill kämpa mot sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. Men styrelsemötet är inte ett lämpligt forum att dela sina personliga erfarenheter”, skriver brittiske Daniel Graymore som leder styrelsemötet i ett svar till Broström.

– UNAIDS ska nu upprätta en oberoende expertpanel som ska göra en översyn av fall av trakasserier. Jag uppmanar dig att tala med dem istället att dela dina erfarenheter med denna panel, tillägger han.

Även Gunilla Carlsson, sedan i våras ny biträdande chef för UNAIDS, talade varmt om expertpanelen.

– Vi har vikt hela eftermiddagen åt att prata om hur arbetsplatser ska vara inkluderande, och hur vi ska komma till rätta med sexuella trakasserier och missbruk av makt. Vi har påbörjat ett arbete med detta. Jag är väldigt glad att vi har en oberoende expertpanel som ska hålla igång processen och stärka oss med evidensbaserade uppgifter, sa Gunilla Carlsson till SvD under mötets kafferast.

Gunilla Carlsson, vice chef för UNAIDS och tidigare biståndsminister i Sveriges regering.
Gunilla Carlsson, vice chef för UNAIDS och tidigare biståndsminister i Sveriges regering. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det har rests krav på att UNAIDS-chefen Michel Sidibé ska lämna sin post, i alla fall tillfälligt medan nya utredningen pågår, efter kritik att han försökte muta Martina Broström att släppa anklagelserna. Bör han sitta kvar?

Annons
Annons

Michel Sidibé, chef UNAIDS.

Foto: Aas, Erlend /APBild 1 av 1

– Det är ett öppet samhälle och alla har olika uppfattningar. Här på mötet finns ett starkt stöd för hela sekretariatet och även för vår honom. Jag ser inte se att det ställs några frågor kring detta i styrelserummet, säger Gunilla Carlsson.

– Jag försöker nu leda ett arbete där vi gör stora interna reformer för att få det att fungera bättre och återfå förtroende för vårt viktiga arbete.

Michel Sidibé, chef UNAIDS.
Michel Sidibé, chef UNAIDS. Foto: Aas, Erlend /AP

Gunilla Carlsson framhåller att Sverige är UNAIDS näst största givare och den största bidragsgivaren per capita. Regeringen har beslutat att ge 314 miljoner kronor till UNAIDS under 2018. Det är en ökning från tidigare år då det svenska bidraget låg kring 230 miljoner kronor årligen.

Bör Sverige frysa bidraget tills nya utredningen är klar och man ser att riktiga reformer fungerar för att stoppa sextrakasserier? Så skedde mot den Globala Fonden efter korruptionsanklagelser, då du var biståndsminister.

– Det har jag inga synpunkter på.

Vid UD:s presstjänst upplyser presskommunikatören Rasmus Eljanskog att hela bidraget som regeringen beslutade om den 13 december förra året, inte betalats ut.

– Bara hälften av de 314 miljonerna har betalats. Om andra hälften väntas nytt beslut. Sverige ställer självklart krav på att nya åtgärder inom UNAIDS ska skydda personal mot sexuella trakasserier. Samtidigt ska det påpekas att UNAIDS gör ett viktigt arbete i kampen mot aids och hiv vilket kräver resurser, säger han till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons