Hon är Sveriges bästa gymnasielärare

Hanna Orrling tar emot Lärarskapspriset.
Hanna Orrling tar emot Lärarskapspriset. Foto: Mikaela Yllmark

Biologiläraren Hanna Orrling från Lund har utsetts till ”Årets lärare” på Sveriges första Lärargala som arrangerades i Stockholm den 29 augusti.

– Jätteroligt så klart och hedrande, säger hon.

Under strecket
Publicerad

Sveriges första lärargala arrangerades på Nalen i Stockholm den 29 augusti.

Foto: Mikaela YllmarkBild 1 av 1

Hanna Orrling tog i konkurrens med 700 nominerade lärare emot utmärkelsen Lärarskapspriset.

– Jag visste inte om att det här priset fanns, men fick ett mejl i somras att jag var en av fyra toppnominerade. Bara det var jättestort för mig. Det är erkännande att jag når fram till mina elever, att jag har hittat rätt i det jag gör, så jag är väldigt stolt och superglad, säger hon.

Hon undervisar i biologi på gymnasieskolan ProCivitas i Helsingborg. Stor passion för ämnet och en djup kunskapsbas tror hon ligger till grund för nomineringen.

– Jag älskar ju mitt ämne och brinner för att lära ut naturvetenskap och det smittar väl av sig på eleverna om man själv är engagerad.

Mer specifikt tror hon på verklighetsförankrad undervisning genom att hålla en tät kontakt med forskare och näringsliv.

– Hela skolan jobbar med att göra naturkunskap ”på riktigt”, så vi labbar mycket. Det får inte bli för teoretiskt, utan man måste plocka in modern utrustning och hålla sig ajour med det som händer inom biologi och naturvetenskapen, då blir det lite häftigare för eleverna tror jag.

Sveriges första lärargala arrangerades på Nalen i Stockholm den 29 augusti.

Foto: Mikaela YllmarkBild 1 av 1
Sveriges första lärargala arrangerades på Nalen i Stockholm den 29 augusti.
Sveriges första lärargala arrangerades på Nalen i Stockholm den 29 augusti. Foto: Mikaela Yllmark

Bakom idén till en årlig lärargala står Beata Kull som redan förra året instiftade priset ”Årets lärare” med syftet att stärka lärarens roll i Sverige. Under galakvällen deltog över 250 personer som bjöds på hyllningstal och underhållning av bland andra Martin Stenmarck.

– Det känns fantastiskt. Det roligaste var att lärarna uppskattade det så mycket. Lärarna som vann blev gråtfärdiga och det gjorde mig så glad, säger Beata Kull.

Jag älskar ju mitt ämne och brinner för att lära ut naturvetenskap och det smittar väl av sig på eleverna om man själv är engagerad.

Lärargalan verkar från och med i år som en stiftelse och samarbetar med sponsorer, däribland Lärarförbundet, som delar deras ambitioner och värderingar. Många gymnasieskolor deltog i omröstningen, hela 99 procent, uppger Kull.

I elevernas motiveringar går det att se ett par gemensamma nämnare för vad de anser utmärker en bra lärare – att de är ”inspirerande, begripliga och visar på ett bra ledarskap i ett klassrum”.

– Vi vill ge eleverna lärare som förändrar liv. Så vi lyfter fram elevernas röst och låter dem inspirera lärare att bli bättre på det som eleverna tycker är viktigast. Därför är vårt mål att varje gymnasieelev ska nominera sin favoritlärare nästa år, säger Beata Kull.

Annons
Annons
Annons
Annons