Annons

Nuri Kino:Hon bär ännu våldtäktsmännens namn i sin handväska

Yezidier i resterna av sitt hem.
Yezidier i resterna av sitt hem. Foto: Hadi Mizban / TT

Världsdagen för religionsfrihet uppmärksammas inte i Sverige

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Hon memorerade terroristernas namn. Medan de våldtog eller misshandlade henne upprepade hon deras karaktärsdrag för sig själv, som ett mantra. Kort innan IS kalifat föll lyckades hennes överlevande anhöriga samla in 12 000 dollar och köpa tillbaka henne. Det första hon gjorde när hon omfamnades av sin bror och hans son var att be dem skriva ned de namn hon memorerat.
Nu när hon är fri bär hon dem i sin väska, namnen på förövarna. De är nedtecknade i en anteckningsbok, 17 män som köpt och sålt henne. Hon är en av många kidnappade mödrar jag samlar material om. National Public Radio, NPR, lyckades få en intervju med henne.

Hennes make och tre av deras söner blev skjutna av ISIS. Sammanlagt har 21 av hennes släktingar dödats under slakten av yezidierna som började för exakt fem år sedan, den 3 augusti 2014, samma dag som hon kidnappades.
Vi håller minnesstunder över hela världen, för att hedra offren och påminna andra om folkmordet. Tusentals män och äldre kvinnor slaktades. 7 000 barn och kvinnor som kunde säljas på sexslavmarknader kidnappades, än i dag saknas 3 000 av dessa.

Annons
Annons

Kommer svenska politiker att nämna denna dag, åtminstone i en tweet?
Den 2 juli i år var en annan sådan dag. Jag skrollade igenom så gott som alla svenska medier, UD:s hemsida, alla regeringens twitterkonton och facebooksidor. Jag ville hitta något om det som kommit att kallas Den kristna kristallnatten. Men icke. Låt mig därför påminna utrikesminister Margot Wallström och andra.

Den 2 juli 2014 markerades alla hus, affärslokaler, kyrkor och andra byggnader med bokstaven N för Nasrani (kristna) i Iraks andra stora stad Mosul. De kallades otrogna hundar och blev fritt villebråd. Två veckor senare kom dödshoten. Hundratusentals flydde i panik, först från Mosul och sedan från Ninveslätten – assyriers, syrianers, kaldéers hemland sedan tusentals år. Vi följde folkmordet live, via offrens mobiltelefoner, videoklipp och bilder. Vi demonstrerade i 42 städer världen över. Vi bönade och bad om hjälp. Men den kom inte. Vi bildade A Demand For Action (ADFA) och gav oss ut på ”turné” för att informera världen om vad som pågick. Då var det inte bara Sverige som svek.

Under samma period träffade jag bland andra Johnnie Moore, expert på religiös förföljelse och i dag en av president Trumps rådgivare. Vi satt på en fin restaurang i Beverly Hills i Los Angeles där han hade haft andra möten. Moore ville veta mer om utvecklingen i Irak och Syrien, han behövde bakgrundsinformation till en bok han skrev på. Jag från min sida ville ha hjälp med att stoppa ett folkmord.

Den 16 juli i år träffades Moore och jag i Washington. Han hade svårt att se mig i ögonen. ”Du hade rätt, men det var för svårt för att tro på, tyvärr Nuri” sade han.

Annons
Annons

Den 16 till 18 juli i år höll den amerikanska regeringen en internationell konferens med titeln Ministerial to Advance Religious Freedom. Den största i sitt slag någonsin. Runt 800 deltagare hade bjudits in, bland dem ministrar och andra delegater från över 100 länder.

Värd var USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Bland gästerna fanns Nobels fredpristagare Nadia Murad, det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi, Frank Wolf, före detta kongressledamot och känd frihetskämpe samt EU:s utsände för religionsfrihet Jan Vigel.

Mest givande var det ändå att lyssna på nya röster, överlevare från attacker mot moskéer, kyrkor, tempel och synagogor.

Sverige representerades av UD:s Joachim Bergström och en handläggare från ambassaden i Washington samt Svenska evangeliska alliansens Jacob Rudenstrand.

De flesta av er har kanske aldrig sett förkortningen #FoRB som står för Freedom of Religion or Belief, religions- och trosfrihet. Den börjar bli trendsättande, både som hashtag i sociala medier, som begrepp och som ideal.

Anledningen till att många av er som läser detta ser förkortningen för första gången är att de flesta medier (men också beslutsfattare) saknar kunskap om religiös förföljelse.

Under konferensen i USA var alla forskare överens om att religiös förföljelse, som ökat dramatiskt de senaste tio åren, är ett av de största hoten mot vår värld. Och att vi alla måste enas i kampen för att stoppa den. Hotet måste tas på allvar. Även av den svenska regeringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons