Annons

Hon får pengar till mat – med hjälp av kryptovaluta

Andreina Cordero i Venezuela har fått hjälp att ge sin familj mat med hjälp av kryptovalutan EOS.
Andreina Cordero i Venezuela har fått hjälp att ge sin familj mat med hjälp av kryptovalutan EOS. Foto: Manuel Rueda/TT

Ett startup-företag i Silicon Valley har hjälpt utsvultna venezuelaner med kryptovaluta direkt in i mobilen. Fler hjälporganisationer börjar nu använda digitala pengar för att ge hjälp direkt till nödställda och slippa banker.

Under strecket
Publicerad

Fattiga kunder betalar mat med kryptovaluta i Barquisimeto i Venezuela.

Foto: Manuel Rueda/TT Bild 1 av 1

”Vi fick äntligen äta lite kyckling och barnen fick grönsaker”. Situationen i krisdrabbade Venezuela är illa och många familjer har inte mat på tallriken på grund av den pågående konflikten, den ekonomiska krisen och hyperinflationen. Trebarnsmamman Andreina Cordero, som nyhetsbyrån AP berättar om, är en av flera hundra som nu får hjälp utifrån på ett nytt sätt.

Andreina Cordero tvingades hoppa över måltider så att hennes tre barn ska kunna äta. Hyperinflationen har raderat ut familjens sparkonton och barnen har fått leva på bönor och ris.

Men nu har ett hjälpprogram med bas i ett nystartat teknikföretag i Silicon Valley i USA hjälpt henne och hundratals andra genom att donera kryptovalutor direkt till familjerna.

Venezuela är passande försöksland på grund av hyperinflationen.

De får valutan EOS insatt genom en app i mobilen – motsvarande 70 kronor i veckan per familj, vilket motsvarar landets minimilön. De digitala pengarna byts sedan mot lokal valuta. Det finns även ett fåtal lokala affärer som accepterar kryptovalutan.

Annons
Annons

Fattiga kunder betalar mat med kryptovaluta i Barquisimeto i Venezuela.

Foto: Manuel Rueda/TT Bild 1 av 1
Fattiga kunder betalar mat med kryptovaluta i Barquisimeto i Venezuela.
Fattiga kunder betalar mat med kryptovaluta i Barquisimeto i Venezuela. Foto: Manuel Rueda/TT

Kryptovalutor, där bitcoin och EOS är några av de mest kända, har de senaste åren varit hårdvaluta hos investerare. Men nu rapporterar AP att flera hjälporganisationer har börjat använda kryptovalutorna för att ge ekonomisk hjälp direkt till nödställda och slippa banker som mellanhänder.

Venezuela är passande försöksland på grund av hyperinflationen på tiotusentals procent.

– Kryptovalutor har störst möjlighet att vara till hjälp på ställen där pengarna inte fungerar längre. Det finns nog inget bättre exempel på det just nu än Venezuela, säger Joe Waltman, vd på företaget.

Försöket är nu avslutat, enligt AP. Men tanken är att familjerna ska kunna använda kryptovalutor i framtiden för att komma undan hyperinflationen i landet.

Många fattiga har helt enkelt inte råd med en smart mobil.

Många rikare venezuelaner försöker redan i dag rädda sina pengar genom att köpa dollar och guld. Men kryptovalutor kan vara ett sätt för fattigare invånare, menar bolaget. Dessutom är EOS och bitcoin inte lika enkla att stjäla i ett land som är hårt drabbat av kriminalitet.

– Alla kan använda kryptovalutor för att skydda sig mot hyperinflation och göra vardagen enklare, säger företagets projektledare Efrain Pineda till AP.

Även flera andra hjälporganisationer tittar på digitala pengar som ett sätt att ge nödhjälp. Ett annat företag planerar att ge motsvarande 100 kronor till 100 000 venezuelaner. Tanken är främst att de ska kunna använda plattformen för att skydda sina tillgångar.

En brittisk hjälporganisation, Bitnation, har också gett direkt nödhjälp med digital valuta till hundratals flyktingar utan tillgång till bankkonton. Och i Jordanien hjälper FN:s livsmedelsprogram 100 000 syriska flyktingar genom digital valuta som de kan betala med i affärer – genom att skanna ögat.

Ett problem dock– som är vanligt i Venezuela – är strömavbrott, vilket gör digitala valutor obrukbara. Dessutom har många fattiga helt enkelt inte råd med en smart mobil.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons