Annons

Sandra Johansson:Hon förlöjligades av Trump – då blev dna-test motvapen

I konflikten med Trump tog senator Elizabeth Warren till ett annorlunda grepp. Presidenten kallar Warrens påstående om att hon är besläktad med indianer för bluff. Då svarade hon med att offentliggöra ett dna-test. Den märkliga striden är sannolikt en upptakt till 2020 – då Warren kan bli Trumps främsta utmanare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Demokratiska senatorn Elizabeth Warren, en intensiv Trump-kritiker.

Foto: IBL Bild 1 av 3

Elizabeth Warren hälsar på kvinnorättsaktivister.

Foto: J Scott Applewhite / AP Bild 2 av 3

Demokratiska senatorn Elizabeth Warren, en intensiv Trump-kritiker.

Foto: Charles Krupa/AP Bild 3 av 3

Demokratiska senatorn Elizabeth Warren, en intensiv Trump-kritiker.

Foto: IBL Bild 1 av 1
Demokratiska senatorn Elizabeth Warren, en intensiv Trump-kritiker.
Demokratiska senatorn Elizabeth Warren, en intensiv Trump-kritiker. Foto: IBL

NEW YORK I en välregisserad video offentliggjorde den demokratiska senatorn Elizabeth Warren resultatet av dna-testet som skulle bevisa hennes påstådda koppling till den amerikanska ursprungsfolkningen. Kopplingen återfanns sex till tio generationer tillbaka i tiden, enligt testet. Det gör Warren till någonstans mellan 1/64 och 1/1024 andels ursprungsbefolkning.

Frågan är vad ett sådant här test egentligen visar och resultatet har skapat en debatt runt DNA-tests lämplighet för att hävda påbrå, inte minst med tanke på USA:s historia av rasprofilering av sina ursprungsfolk. Cherokee, den ursprungsstam som Warren hävdar koppling till, avfärdar exempelvis DNA-tester helt som metod och hänvisar i stället till en form av släktarkiv. Andra hävdar att självidentifiering, språklig och kulturell bakgrund bör vara det centrala.

Annons
Annons

Elizabeth Warren hälsar på kvinnorättsaktivister.

Foto: J Scott Applewhite / AP Bild 1 av 1

Men videon kan främst tolkas som ett tecken på att senatorn tänker utmana Donald Trump i presidentvalet 2020.

Att hon stoltserar med resultatet handlar om att ses som en trovärdig politiker och överbevisa Trump, som hävdar att hennes historia är en bluff. Presidenten har lovat att ge en miljon dollar till en välgörenhetsorganisation om det visar sig att hennes familj har indianskt påbrå. Nu säger Trump att det bara gäller om han fick testa Warren ”personligen” vilket han ”inte gärna skulle göra”.

Konflikten mellan Trump och Warren – som presidenten nedsättande kallar för Pocahontas – kan vara en föraning av kampanjen inför nästa presidentval om två år.

Warren registrerade sitt indianska ursprung under sin skoltid på Harvard. Det finns dock inget som tyder på att det har gynnat hennes karriär som juridikprofessor på något sätt.

Nu får Warren kraftig kritik för att gå ut med testet, inte bara från organisationer som representerar ursprungsbefolkningen, utan också från de som menar att hon spelar Trump i händerna genom att reproducera föreställningar om rastänk. Kritikerna menar att det finns betydligt viktigare frågor att driva mot Trump om Demokraterna ska kunna sälja in sitt budskap till väljarna.

Elizabeth Warren hälsar på kvinnorättsaktivister.
Elizabeth Warren hälsar på kvinnorättsaktivister. Foto: J Scott Applewhite / AP

Efter Demokraternas magplask 2016 var det många som frågade sig om USA helt enkelt inte var redo för en kvinna som president. När det gäller Warren handlar det lika mycket om huruvida USA är redo för att gå så – med amerikanska mått mätt – långt ut till vänster. Det är tydligt att Warren försöker navigera i det landskapet. Hon har på senaste tiden sällan missat en chans att särskilja sig från vänstersenatorn Bernie Sanders samtidigt som hon undviker att stöta sig med hans unga väljare. I den gruppen är Sanders fortvarande USA:s mest populära politiker i flera mätningar.

Annons
Annons

Demokratiska senatorn Elizabeth Warren, en intensiv Trump-kritiker.

Foto: Charles Krupa/AP Bild 1 av 1
Fortsätt läsa…

Skillnaden, enligt Warren själv, är att Sanders är socialist medan hon själv är kapitalist och ”älskar marknaden”. Hon driver en linje om att regleringar behövs för att en fri marknad ska fungera väl. Hon går inte heller lika långt som Sanders när det gäller sjukvård. Hon vill expandera det sjukförsäkringssystem som infördes under Barack Obama och som Trump vill skrota, medan Sanders vill att staten tar över det övergripande ansvaret för finansieringen av sjukvården.

Tidigare frågor som Warren har profilerat sig inom är framförallt konsumentmakt inom den i USA mäktiga finanssektorn och hon vill se hårdare regleringar av de svällande bankerna.

Demokratiska senatorn Elizabeth Warren, en intensiv Trump-kritiker.
Demokratiska senatorn Elizabeth Warren, en intensiv Trump-kritiker. Foto: Charles Krupa/AP

Senatorn har också blivit en röst i den feministiska debatten och därmed en tydlig motpol till Trump. I en debatt om Trumps val av justitieminister, Jeff Sessions, tystades Warrens protester av senatens republikanska majoritetsledare Mitch McConnell. Han ansåg att hennes tal svartmålade Sessions och därför var opassande.

Efteråt förklarade han sitt agerande: ”Hon varnades, hon fick en förklaring, men likväl framhärdade hon”. Uttalandet fångades direkt upp av feministiska röster i sociala medier. Sedan dess har ”She persisted”, ”hon framhärdade”, blivit en slogan för protester mot hur kvinnor tystas eller ignoreras.

I Warrens omvalskampanj för att få behålla sin senatsplats för Massachusetts i kongressvalet i november finns varianter på texten på t-shirtar och klistermärken. Valet ligger bara några veckor bort – men räkna med att Elizabeth Warren siktar längre fram än så.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons