Annons

Hon kan kryssa sig in – rysare när rösterna räknas

Centerpartiets Emma Wiesner kan kryssa sig in i Europaparlamentet.
Centerpartiets Emma Wiesner kan kryssa sig in i Europaparlamentet. Foto: Christine Olsson/TT

Just nu pågår räkningen av personröster i EU-valet. Och en 26-årig centerpartist ser ut att hota partiets toppkandidat – och kan komma att ta en av partiets två platser i Europaparlamentet. Men mandatet står och väger.

Under strecket
Publicerad

En 26-årig civilingenjör från Västerås som aldrig tidigare har haft ett folkvalt politiskt uppdrag. Nu kan centerpartisten Emma Wiesner kryssa sig in i Europaparlamentet – och där med peta ner partikollegan Abir Al-Salani från valbar plats.

Hos länsstyrelsen pågår just nu räkningen av personröster. Vid 17-tiden på tisdagskvällen hade 2 001 av 6 305 valdistrikt räknats. Wiesner, som kampanjat hårt i valrörelsen och fått stöd av Centerstudenter, hade då kryssats av 4,7 procent av C-väljarna.

För att hon ska bli personvald måste minst fem procent av partiets väljare rösta på henne.

– Jag är fantastiskt nöjd med valrörelsen. Nu är det spännande. Jag tar inte ut något i förskott, utan jag följer rösträkningen med spänning, säger Wiesner, som till vardags är energimarknadskonsult.

Sitter du och uppdaterar Valmyndighetens hemsida varje minut?

– Nej, jag har åkt hem till Västerås till familjen och försöker laga mat, läsa böcker och göra något annat de här dagarna. Så får andra göra analyser. Jag försöker mest tänka på annat.

Annons
Annons

Förutom Wiesner ser ingen annan av kandidaterna i EU-valet ut att kunna kryssa sig in när nästan en tredjedel av rösterna har räknats.

Bland partiernas toppkandidater har Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke hittills fått flest andel personröster – 30 procent – följt av Centerpartiets Fredrick Federley på 26 procent.

I förra EU-valet var Federley den enda kandidaten som kryssade sig in, då han tog Centerpartiets enda mandat från partiets förstanamn Kent Johansson.

Minst andel personröster ser Socialdemokraternas toppkandidat Helene Fritzon ut att få. Vid 17-tiden hade bara sju procent av S-väljarna kryssat henne. Nästan lika låg siffra har Liberalernas Karin Karlsbro som ser ut att få partiets enda mandat.

Inte heller Sverigedemokraternas förstanamn Peter Lundgren, som strax före valet avslöjades för att ha tafsat på en partikollega, tycks ha varit en röstmagnet i valet. Med en tredjedel av rösterna räknade hade han fått 14 av personkryssen.

Samtidigt hade Kristina Winberg, som vittnade om övergreppet och precis innan valet ströks från SD:s valsedel, fått mer 2 500 kryss – trots att hon inte längre är valbar.

En annan intressant siffra från det pågående rösträkningen är att Johan Pehrson, som kandiderar till partiledarposten i Liberalerna, vid 17-tiden på tisdagen endast fått 1,6 procent av partiets röster.

Det kan även noteras att advokaten Henrik Sundström (M), som i valet har fått stöd av den profilerade riksdagsledamoten Hanif Bali, inte tycks ta något av Moderaternas fyra mandat. På eftermiddagen hade 2,5 procent av M-väljarna kryssat honom.

Endast en handfull svenska kandidater har genom åren kryssat sig in i Europaparlamentet. I senaste riksdagsvalet var det fem av 349 riksdagsledamöter som lyckades ta sig in med hjälp av personröster.

Räkningen av personröster går att följa här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons