Annons

”Hon känner sig smutsig och rättslös”

"Det här är den värsta gruppvåldtäkten jag har jobbat med på 26 år." Advokat Elisabeth Massi Fritz och hennes klient ska överklaga den friande domen. Arkivbild.
"Det här är den värsta gruppvåldtäkten jag har jobbat med på 26 år." Advokat Elisabeth Massi Fritz och hennes klient ska överklaga den friande domen. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/TT

Den friande domen blev ett hårt slag för kvinnan som upplevt en extremt grym våldtäkt.

Hon känner sig både smutsig och rättslös, enligt målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz.

Under strecket
TT
Publicerad

Nu ska de tillsammans analysera domskälen som gjorde att de åtalade männen gick fria, men en sak står redan klar:

– Hon vill absolut att den här domen ska överklagas och är villig att ställa upp på kompletterande frågor om det skulle behövas, säger advokat Elisabeth Massi Fritz till TT.

Liksom domaren i målet är hon kritisk till polisens utredning, bland annat för hur ärendet prioriterades och att polisen först efter flera månader gjorde en brottsplatsundersökning i rätt trapphus. Dessutom dröjde polisen åtta månader mellan förhören, enligt Elisabeth Massi Fritz:

– Alldeles för lång tid. Jag tycker också att det är konstigt att polisen inte tog med henne för att peka ut brottsplatsen.

– Det kan också ha betydelse att det här är en målsägande som redan lever utanför samhället och redan är utsatt med tanke på hennes missbruk.

Elisabeth Massi Fritz anser att det finns starkt bevisning och stöd för kvinnans berättelse om gruppvåldtäkten och kallar domen "en skam för vårt rättssystem".

– Min klient har berättat vilka som har utsatt henne för detta. Sedan har hon inte i exakt ordning kunnat berätta det exakta händelseförloppet, men det är ju inte så konstigt med tanke på att det har varit över tio personer i trapphuset. I vilken ordning hon har blivit våldtagen saknar betydelse, menar jag.

– Det som är en svaghet är hennes kanske röriga och ändrade berättelser. Men det beror på dels hennes drogmissbruk, dels på att hon varit i chock och skadad, dels på hennes rädsla för rättsväsendet som hon inte har något förtroende för, säger Massi Fritz.

Kvinnan lämnades med svåra ansiktsskador och blåmärken över hela kroppen. De åtalade männen har hela tiden förnekat brott. Deras version är att de hade frivillig sex med kvinnan i utbyte mot droger.

– Det här är den grymmaste och mest hänsynslösa våldtäkt som jag har stött på och arbetat med under 26 år. Kvinnan blev utsatt för orala, vaginala och anala våldtäkter. Hon lurades in i trapphuset i tron att hon skulle få köpa droger, säger Elisabeth Massi Fritz.

TT: Hur har hon reagerat på domen?

– Hon är jätteledsen och så besviken. Hon har sagt till mig: Elisabeth, jag känner mig både smutsig och rättslös.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons