Annons

Hon kärleksbombas efter rasistiskt påhopp

Glädjestrålande Benigna Munsi efter valet till ”kristusbarn” i Nürnberg.
Glädjestrålande Benigna Munsi efter valet till ”kristusbarn” i Nürnberg. Foto: TT

En våg av solidaritet sveper fram över Benigna Munsi som attackerats av högernationalistiska AFD. 17-åringen som har en indisk pappa valdes i förra veckan att spela ”kristusbarn” på julmarknaden i Nürnberg.

Under strecket
Publicerad

Christkindlmarkt i Nürnberg är en av världens äldsta och mest kända julmarknader med över två miljoner besökare. Den öppnas den 29 november av ”kristusbarnet” som utses vartannat år i hård konkurrens mellan stadens tonårsflickor.

Tv-bilder från årets val visar en överlycklig 17-åring med mörkt långt hår som gör ett glädjeskutt med en blombukett i handen. I bakgrunden ser man den stolta familjen och lokalpolitiker som gratulerar.

Högernationalistiska AFD såg däremot Tyskland och den tyska befolkningen på väg mot sin undergång.

”Nürnberg har fått ett nytt kristusbarn. En dag kommer vi att gå samma öde till mötes som indianerna”, skrev det regionala AFD-distriktet på sin Facebooksida.

Inlägget har under tiden tagits bort och partiet har bett om ursäkt. Men i de sociala nätverken flyger hjärtan och kyssar Benigna till mötes. Stadens borgmästare och flera av Tysklands ledande politiker dömer ut attacken som ”rasismens ondskefulla grimas” och i medier höjs hon till skyarna.

Rubriken i den konservativa tidningen Die Welt - ”Den coola försvararen av den kristliga västvärlden” – står för vågen av sympati som möter 17-åringen.

Själv har hon reagerat lugnt och enligt många suveränt.

– Jag tycker synd om dessa människor som går genom livet med en sådan syn och inte förmår fokusera på vad som är verkligen viktigt, sade hon vid ett möte med stadens borgmästare Ulrich Maly.

Medlidande i stället för motattack och fokus på det positiva. Denna hållning har gjort henne till en idol för många.

– Min glädje över att få vara kristusbarn har inte avtagit. Jag har nu lärt mig vad en candy-, en love- och en honeystorm är.

Hennes pappa Kausik Munsi som kom till Tyskland som 19-åring har samma positiva inställning. På en presskonferens häromdagen i Nürnberg berättade han om ett Tyskland som han älskar och som tog emot honom med öppna armar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons