Annons

Kungen: Hon har lämnat oss alldeles för tidigt

Kung Carl XVI Gustaf tillsammans med Sara Danius vid en prisutdelning 2017.
Kung Carl XVI Gustaf tillsammans med Sara Danius vid en prisutdelning 2017. Foto: Charles Hammarsten/TT

Författaren och den före detta akademiledamoten Sara Stridsberg sörjer sin tidigare kollega Sara Danius efter beskedet om bortgången.

– Hon lämnar ett gigantiskt hål i världen. Jag är så ledsen för att hon förlorar sitt liv och för att världen förlorar henne. Det är en sorg, säger hon.

Under strecket
Publicerad

Mats Malm, Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

Foto: Karin Wesslén/TT Bild 1 av 4
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 4

Peter Englund.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 3 av 4

Sara Danius lämnar Svenska akademien efter sin avgång tillsammans med Sara Stridsberg.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4

Kung Carl XVI Gustaf skriver i ett kort pressmeddelande på hovets hemsida att han ”tagit emot det sorgliga beskedet om professor Sara Danius bortgång.” Kungen fortsätter:

”I hennes roll som Akademiens ständige sekreterare hade jag förmånen att regelbundet ha möten och intressanta samtal med Sara Danius.

En stark kulturpersonlighet har lämnat oss, alldeles för tidigt.

Mina tankar går till hennes familj och närstående.”

Kulturminister Amanda Lind kommenterar Danius död via pressekreteraren Josefin Sasse:

”Sara Danius blev en stark ikon genom sitt skarpa intellekt, sina texter, men också genom att visa stort mod och integritet. Hon var en stark kulturpersonlighet som nu lämnat oss alldeles för tidigt. Hon gjorde ett betydande avtryck hos många och det var med sorg jag tog emot beskedet om hennes död. Mina tankar går till Saras närmsta.”

Även Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, sörjer sin tidigare kollega efter beskedet om hennes död.

– Det är förfärligt tråkigt. Vi var kollegor, och arbetade mycket parallellt egentligen. Jag kommer minnas henne som en fantastisk forskare och inte minst stilist. Jag har alltid haft väldigt goda kontakter med henne. Hon var en kraftfull person som kommer att lämna en stor lucka efter sig.

Annons
Annons

Mats Malm, Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

Foto: Karin Wesslén/TT Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Mats Malm, Svenska Akademiens ständiga sekreterare.
Mats Malm, Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Foto: Karin Wesslén/TT

På Twitter strömmar kondoleanserna in från olika håll.

"Det är först och främst en fruktansvärd förlust för hennes familj. Alla tankar går nu till dem", skriver Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman.

"Vi kommer minnas dig. Din integritet. Ditt mod." skriver journalisten Alexandra Pascalidou.

Centerledaren Annie Lööf skriver: "Sara Danius betydelse för att lyfta jämställdhet – med eller utan knytblus – och hennes mod att stå upp och stå pall skriver in henne i historieböckerna."

"Med Sara Danius förlorar Sverige en av sina finaste humanister. Hon var i alla avseenden lysande. Nu blir det gråare i Sverige.", skriver idéhistorikern Sven-Eric Liedman.

Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten och samhällsdebattör, hyllar Sara Danius insatser för Svenska Akademien:

– Det är sorligt att höra, även om jag visste att hon var sjuk. Hon var en intellektuellt nyfiken person som introducerade idéer från andra delar av världen.

– Hon hade perspektiv utanför ankdammen. Sara Danius gjorde även en insats för att visa hur efterbliven den Svenska Akademien är. Sen blev hon hjälte med sin knytblus. Jag tror att det var ganska oväntat för henne, men hon klarade det bra, säger Göran Greider.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

Peter Englund.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Sara Danius förläggare Daniel Sandström på Albert Bonniers förlag beskriver henne som en av Sveriges största humanister

– Det är ofattbart sorgligt. Jag tänker på hennes familj och allt hon hade kvar att uträtta.

– Hon hade en unik kombination av bredd och spets. Hon var både professor, journalist och författare och kunde skriva så att alla rycktes med. Hon hade en unik begåvning. Hennes avtryck är enormt.

Förra kulturministern Alice Bah Kunke skriver på Instagram: ”Sara, sista gången vi sprang in i varandra sa jag det som jag sagt flera gånger tidigare. Tack. Tack för allt. Mina tankar går till din familj.”

– Det är en stor förlust. Det är så paradoxalt att hon går bort precis just nu, säger Kerstin Brunnberg, tidigare vd på Sveriges Radio, som också producerade Sara Danius Sommarprogram 2018.

Hon hyllar också sättet som Sara Danius agerade på som ständig sekreterare i Svenska Akademien.

– Den som mest rakryggat och med stor värdighet tog itu med det där var Sara Danius. Hon var den första att träda fram och tog konsekvenserna av allt det. Jag upplever att hon varit den som trätt fram främst i hela diskussionen om metoo och som sagt och gjort de bästa sakerna.

– Jag tycker också att det är en stor förlust att hon inte skrivit fler böcker. Husmoderns död och andra texter är ett utomordentligt tecken på bred bildning och djup kunskap.

Peter Englund.
Peter Englund. Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Annons

Sara Danius lämnar Svenska akademien efter sin avgång tillsammans med Sara Stridsberg.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Historikern och akademiledamoten Peter Englund skriver om Danius på Instagram:

”Så har det hänt till slut. Sara är borta. Beskedet är inte oväntat, men sorgen och overklighetskänslan är ändå stor. Vi kom varandra nära genom åren, inte minst när hon kom att efterträda mig på posten som ständig sekreterare. Det är en stark, egensinnig, rolig, orädd och högt begåvad människa som nu gått förlorad för oss, på tok för tidigt. Jag tänker på de där bokprojekten som vi ofta talade om och som nu kommer att förbli oskrivna. Och jag tänker på hennes familj, hennes systrar, och inte minst hennes son, som nu mist sin mor.”

Sara Danius lämnar Svenska akademien efter sin avgång tillsammans med Sara Stridsberg.
Sara Danius lämnar Svenska akademien efter sin avgång tillsammans med Sara Stridsberg. Foto: Tomas Oneborg

Författaren Agneta Pleijel träffade Sara Danius när hon mottog Akademiens nordiska pris 2018.

– Hon lämnar ett avtryck för att hon var så rak och direkt. Hon var bestämd. Jag hade naturligtvis läst henne innan prisceremonin, men aldrig träffat henne personligen. Hon gjorde ett starkt intryck på mig när vi möttes under våren. Bara några dagar efter det började utdrivningen av henne ur Akademien. Det var beklämmande att se tycker jag, säger Agneta Pleijel.

Sara Danius var nog den enda av akademiledamöterna som gick ut ur Akademiens kris med ännu större respekt än hon åtnjutit vid invalet bland De aderton, påpekar Pleijel:

– Hon hanterade Arnault-skandalen så bra med advokatutredningen och sitt definitiva avståndstagande. Jag fick ännu större respekt för henne då.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons