Annons

Hon lovade viska ”fred” i presidentens öra

Oavsett utgång i valet blir presidentens äkta hälft något annat än de traditionella första damerna. Antingen Melania – en invandrare som varit fotomodell – eller en expresident som återvänder till sitt gamla hem. SvD:s Karin Henriksson listar presidentfruar som gett avtryck i historien.

Under strecket
Publicerad

Bill Clinton, Melania Trump och Nancy Reagan. De två tidigare kan flytta in i Vita Huset i höst, den senare gjorde ett stort avtryck när hon var där.

Foto: David Goldman/J. Scott Applewhite/Scott Stewart/APBild 1 av 1

1 / 6

Bill Clinton, Melania Trump och Nancy Reagan. De två tidigare kan flytta in i Vita Huset i höst, den senare gjorde ett stort avtryck när hon var där.
Bill Clinton, Melania Trump och Nancy Reagan. De två tidigare kan flytta in i Vita Huset i höst, den senare gjorde ett stort avtryck när hon var där. Foto: David Goldman/J. Scott Applewhite/Scott Stewart/AP

WASHINGTON Institutionen First lady är lika gammal som den amerikanska republiken. Lite mossigt, kanske, men presidenten har inte så många intima rådgivare att prata med – och en del hustrur utnyttjade denna ställning mer än andra.

Ta till exempel Nancy Reagan. Hon månade alltid om maken Ronnies bästa och ingrep vid flera tillfällen. Mest berömt är kanske svaret hon gav den sovjetiske utrikesministern Andrej Gromyko när han bad henne att viska ”fred” i makens öra varje kväll.

– Det ska jag. Och, jag tänker viska det i ert öra också, lovade hon vid Gromykos superhemliga besök i Vita huset som var början till den historiska nedrustningen.

Det hör också till att First ladies ska åta sig något välgörande ändamål. Lady Bird Johnsons insatser för USA:s flora är bestående och det syns bland annat i ett Wildflower center vid University of Texas. Barbara Bush verkade för att öka läskunnigheten bland barn, samma med svärdottern Laura som dessutom värnar om USA:s nationalparker.

Den nuvarande första damen, Michelle Obama, har varit en frisk fläkt. Hon och vicepresidenthustrun Jill Biden stöttar krigsveteraner och deras familjer. I övrigt jobbar hon med indirekt pr för amerikanska modeskapare, grönsaksodling, bättre skolmat – och har sjungit karaoke i tv.

Kritiker påpekar att Michelle Obamas program sällan är betungande men hon har alltid kunnat peka på att hon velat se till att döttrarna ska få en normal uppväxt. De närmaste veckorna väntas hon kampanja intensivt för Hillary Clinton bland afroamerikaner och bland unga.

Annons
Annons
Foto: Carlos Osorio/APBild 1 av 1

2 / 6

Foto: Carlos Osorio/AP

Bill Clinton

En vithårig allt hesare Bill Clinton är också flitig på kampanjstigen. Han tvingas också besvara frågor om familjestiftelsens eventuella kontakter med Hillary Clinton när hon var utrikesminister. Om hon vinner tänker han lämna stiftelsen och det torde svida.

När familjen lämnade Vita huset i januari 2001 tyckte de allra flesta att samröret med en ung praktikant var en privatsak. I övrigt rådde ”Clinton fatigue” efter alla åren med ena affären efter den andra. Men Bill Clinton, som fyllde 70 år i augusti, blev allt populärare som expresident med sin välgörenhetsstiftelse. I valrörelsen 2008 klantade han till det för hustrun med en kommentar om hennes rival Barack Obama. När denne väl nominerats deltog Clinton i kampanjen, samma sak 2012, med ett bejublat tal på partikonventet.

Annons
Annons

Melania Trump håller sitt numera kända tal under Republikanernas konvent i juli.

Foto: J. Scott Applewhite/APBild 1 av 1

3 / 6

Melania Trump håller sitt numera kända tal under Republikanernas konvent i juli.
Melania Trump håller sitt numera kända tal under Republikanernas konvent i juli. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Melania Trump

Donald Trumps fru Melania syns inte till särskilt ofta. Det förklaras med att hon vill vara hemma med den 10-årige sonen Barron men till saken hör att hon inte imponerat som så kallat surrogat för kandidaten. Hon anklagades för att ha plagierat delar av Michelle Obamas tal på det republikanska partikonventet och fick gå ut med ett brev från sin advokat med bedyranden om att hon inte brutit mot visumbestämmelserna när hon började arbeta i USA.

Den 46-åriga Melania Trump, född Knavs, växte upp i Slovenien i dåvarande Jugoslavien. Efter att ha poserat för en modefotograf och kortvariga universitetsstudier i Ljubljana fick hon kontrakt som fotomodell i Milano och Paris. Hon flyttade till New York 1996 och träffade den gifte Donald Trump på en fest under Fashion week i staden ett par år senare. Bröllopet stod 2005, med makarna Clinton bland gästerna. Den skygga elegant klädda Melania har bara gett ett fåtal intervjuer – och sagt att hon kommer att inta en traditionell First lady-roll, som Betty Ford eller Jackie Kennedy.

Annons
Annons

Jacqueline Kennedy visar upp Vita huset under en rundvandring 1962.

Foto: APBild 1 av 1

4 / 6

Jacqueline Kennedy visar upp Vita huset under en rundvandring 1962.
Jacqueline Kennedy visar upp Vita huset under en rundvandring 1962. Foto: AP

Jacqueline Kennedy 1961–1963

Utåt den idealiska första damen. Ung. Elegant. Pärlor. Söta småbarn. Ledsagad av spirituelle maken, med klassiska repliken ”Jag är mannen som följde med Jacqueline Kennedy till Paris”. Hennes omfattande renovering av det luggslitna Vita huset med åtföljande tv-guidning befäste imagen av en bildad kvinna. Men hon fick flera missfall, kedjerökte och plågades av makens otrohet. Beundran över hennes stoiska uppträdande efter mordet på JFK 1963 byttes i förakt när hon gifte sig med den grekiske skeppsredaren Aristoteles Onassis. Återvände till New York och arbete på bokförlag till sin död 1993.

Annons
Annons

Eleanor Roosevelt under 1940-talet.

Foto: Pressens bildBild 1 av 1

5 / 6

Eleanor Roosevelt under 1940-talet.
Eleanor Roosevelt under 1940-talet. Foto: Pressens bild

Eleanor Roosevelt 1933–1945

Tillhörde samma förmögna släkt som maken. Hennes uppväxt med en alkoholiserad far var tragisk. 1921 drabbades den 39-årige Franklin Roosevelt av polio men återupptog sin politiska karriär, först som guvernör i New York, sedan som president under 30-talsdepressionen och andra världskriget. Eleanor var en stark First lady med egen krönika, rundresor i landet och inflytelserik rådgivare i det privata. Hon intog mer radikala åsikter än han, särskilt i rasfrågan. Efter Roosevelts död våren 1945 fortsatte hon sitt engagemang, bland annat som en av författarna till FN-deklarationen om mänskliga rättigheter.

Annons
Annons

Edith Wilson tillsammans med maken Woodrow, eller Woody som hon kallade honom.

Foto: Everett Collection/IBLBild 1 av 1

6 / 6

Edith Wilson tillsammans med maken Woodrow, eller Woody som hon kallade honom.
Edith Wilson tillsammans med maken Woodrow, eller Woody som hon kallade honom. Foto: Everett Collection/IBL

Edith Wilson 1915-1921

Woodrow Wilsons andra hustru är den First lady som gått till historien som ”co-president”. Den uttröttade Wilson fick en stroke när han kom hem från fredskonferensen i Paris 1919 efter första världskrigets slut. Edith Wilson skrev senare ”Jag granskade vartenda papper som skickats av ministrar eller senatorer” och avgjorde vad den sjuke maken måste ta del av. Hon hävdade att hon inte påverkat några beslut, men samtida observatörer höll inte med. I övrigt nämns Abigail Adams som en jämställd – och frispråkig – partner till den andre presidenten John Adams 1797-1801.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons