Annons

Per Gudmundson:Hon satte sig upp mot ödet

Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson (S).
Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson (S). Foto: Thomas Johansson/TT
Under strecket
Publicerad

Ledare | S-kris i Göteborg

Angereds kamelcenter var ett integrationsprojekt med visionen att locka turister och ge jobb åt förortsbor långt från arbetsmarknaden. Kärnan skulle vara kamelhållning och -skötsel på en anläggning i Angered för både utbildning och företagsevent. Man skulle även tillverka produkter av kamelens ull, skinn och mjölk. 20 personer, främst svensksomalier, hade man tänkt sysselsätta.

Det blev nu inte mycket mer än ett staket, någon studieresa till Kazakhstan och ett par hundra liter importerad kamelmjölk. Projektet gick i konkurs förra våren. Men det var, så att säga, en intressant idé, om man fördrar de exotiserande undertonerna.

Mer än en miljon kronor beviljades under projektets gång i bidrag från olika håll. Göteborgs kommuns sociala resursnämnd gick in med en halv.

Och hon som var ordförande i den nämnden, hon röstades i tisdags fram som S-ledare i Göteborgs fullmäktige, när Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson plötsligt och kuppartat detroniserades.

Hermansson har vunnit ryktbarhet för sitt rediga språk om problemen i förorterna och sin glasklara hållning mot islamism och så kallad hederskultur. Och nu byts hon alltså ut mot snillet bakom Angereds kamelcenter.

Annons
Annons

Vad händer inom S i Göteborg?

Hermansson var snar att antyda att hennes linje mot extremism var en orsak till kuppen. Men även om den konfliktlinjen är relevant, ligger den omedelbara anledningen närmare.

Det går ju knappast att förneka att S efter decennier vid makten gjorde ett kommunalt katastrofval (20,4 procent) med Hermansson. Efteråt avstod hon dessutom från – eller misslyckades med – att säkra stöd från de forna koalitionsparterna i Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. I stället gick styret, genom en närmast historiskt otippad process, över till Alliansen.

Ett maktparti utan makt har inte heller något parti. Utan sammanhållande kraft släpps den underliggande konflikten lös. Falanger tvingas välja väg i en helt ny terräng, som de gamla partistrukturerna inte är förmögna att hantera och som få har lärt sig orientera i. Göteborg är en illustration av hur Socialdemokraternas – och andra tröga partiers – sammanbrott gestaltar sig.

Motståndet anförs av distriktsordförande Anna Johansson, som fick partiet i arv av sin far Göran Johansson, stadens starke man sedan 1980-talet. Johansson har en annan och möjligen mer realistisk bild än Hermansson av var partiet ska stå i framtiden.

Hermansson ville ta S mot gamla mitten. Ett parti för Kal, Ada, Osborn och Glenn. Men ödet – eller i alla fall demografin och socialdemokratins minskande relevans i ett nytt politiskt landskap – tvingar partiet mot en koalition av marginalintressen, identitetspolitik och minoriteter. Karl Marx, Osman och Glenda.

S på riksnivå stod och snubblade vid samma grav, med Mona Sahlin och Håkan Juholt. Stefan Löfven lyckades utverka en frist, trots att döden egentligen inte ger några uppskov.

Hermansson satte sig upp mot ödet, och förlorade. Nu mister hon allt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons