Annons

Hon ska ro prestigebygget Nobel Center i hamn

Det blir Ylva Lageson som ska se till att Nobelstiftelsens omdiskuterade prestigebygge Nobel Center genomförs på Blasieholmen. I ryggen har hon Erling Perssons stiftelse och Wallenberg samt en rad kända näringslivsprofiler. Prislappen ligger på 1,2 miljarder kronor.

Under strecket
Publicerad

Ylva Lageson tar över som vd för Nobel Center som beräknas stå klart tidigast 2020.

Foto: Adam Wrafter

Ylva Lageson tar över som vd för Nobel Center som beräknas stå klart tidigast 2020.

Foto: Adam Wrafter
Ylva Lageson tar över som vd för Nobel Center som beräknas stå klart tidigast 2020.
Ylva Lageson tar över som vd för Nobel Center som beräknas stå klart tidigast 2020. Foto: Adam Wrafter

Det är klart att jag förstår att det är ett projekt som kommer att fortsätta att ha ögonen på sig.

Det är ett minst sagt omdiskuterat projekt som Ylva Lageson fått i uppdrag att ro iland. Till och med kungen har klagat. Men länsstyrelsen i Stockholm tycker inte att detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen är något att invända mot och har avslagit alla överklaganden.

Första spadtaget av Nobelhuset räknar Ylva Lageson med kan tas vid årsskiftet. Därmed skulle Nobel Center stå klart tidigast år 2020.

– Det är klart att jag förstår att det är ett projekt som kommer att fortsätta att ha ögonen på sig. Det är en byggnad som kommer att märkas i stadsmiljön med ett innehåll som kommer att betyda något för besökare. Det blir ett utmanat projekt, säger Ylva Lageson.

Annons
Annons

Hon kommer närmast från NCC där hon arbetat sedan 1996 och varit ansvarig för ett antal stora byggprojekt. På meritlistan finns Södra Länken, tunnelbanan i Köpenhamn och Clarion Arlanda. Frågan om att ta över fick hon i februari och hon blir vd i Nobelhuset AB, det bolag som har som uppgift att projektera, uppföra, äga, förvalta och utveckla Nobel Center i Stockholm.

Var det självklart att tacka ja?

– Inte alls. NCC har varit tryggt. Nu blir det fokus på mig som ledare och hur jag hanterar kontakterna med ägare, donatorer och staden samt en mindre organisation. Men det är en ynnest att få med att skapa samhälle. Det här är något unikt.

Processen ligger just nu hos mark- och miljödomstolen dit bland annat grannen och en av projektets kritiker, finansmannen Fredrik Lundberg, har överklagat. Nästa instans är mark- och miljö överdomstolen. Rent juridiskt är det endast grannarna som har rätt att överklaga.

Enligt planerna kommer det nya Nobelcentret att kosta 1,2 miljarder kronor och eftersom Nobelstiftelsen inte får använda stiftelsens pengar finansieras projektet genom privata donationer.

Människors åsikter är viktiga och ska tas på allvar i stabsbyggnadsfrågan men jag kan ändå sakna att inte mer diskussion finns om just innehållet och verksamheten.

Och pengarna är i stort sett på plats, 1,1 miljarder kronor. Den största delen kommer bland annat från familjen Erling Perssons Stiftelse och Knut och Alice Wallenbergs som donerat 400 miljoner kronor var. Med och betalar är även riskkapitalisterna Robert Andréen och Björn Savén, Carl-Henric och Louise Svanberg liksom Sven Hagströmer. Bland donatorerna finns även Einar Mattsson AB, Mellby Gård och Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur.

– Det är helt unikt. Det enda exemplet med donationer av den här storleken och typ av projekt är aulan vid Karolinska institutet vad jag känner till, säger Ylva Lageson.

Huset, som är ritat av den brittiska arkitekterna David Chipperfields och Christoph Felgers, ska bli 32 meter högt och 65 meter långt, med en yta på 11 850 kvadratmeter. Kritiska röster menar att bygget kommer att förfula stadsbilden. Kritiken förstår hon och är inget hon tar lätt på.

– Människors åsikter är viktiga och ska tas på allvar i stabsbyggnadsfrågan men jag kan ändå sakna att inte mer diskussion finns om just innehållet och verksamheten.

Ylva Lageson medger att hon har en stor utmaning framför sig.

– Den största utmaningen blir att behålla lugnet och hålla kursen i en förmodad väldigt intensiv period framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons