Annons

Fick jobba ihop med läkare hon anmält för våldtäkt

Den unga sjuksköterskan Jenny säger sig ha blivit våldtagen av en arbetskollega på sjukhuset hon tidigare jobbade på.

Hon sattes sedan att arbeta tillsammans med den utpekade gärningsmannen – en äldre tidigare brottsdömd läkare – trots att hon berättat för sina chefer om vad som hänt.

Under strecket
Publicerad

Sjuksköterskan Jenny fick jobba i par med den manlige läkare som hon säger hade våldtagit henne. Hon vädjade om att få byta pass men nekades det.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Sjuksköterskan Jenny fick jobba i par med den manlige läkare som hon säger hade våldtagit henne. Hon vädjade om att få byta pass men nekades det.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Sjuksköterskan Jenny fick jobba i par med den manlige läkare som hon säger hade våldtagit henne. Hon vädjade om att få byta pass men nekades det.
Sjuksköterskan Jenny fick jobba i par med den manlige läkare som hon säger hade våldtagit henne. Hon vädjade om att få byta pass men nekades det. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Flera upprop har satt fokus på sextrakasserier och kränkningar inom en rad yrken och branscher. Nu bubblar också vreden i olika Facebook-grupper inom vården.

SvD har träffat 23-åriga Jenny och granskat hennes fall.

Här är hennes berättelse:

Snälla förstör inte mitt liv… o mitt jobb! Jag är så ledsen…

Jenny var tidigare sjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm. Hon var ny på jobbet och blev senare bekant med en 16 år äldre läkare.

– Vi var kompiskollegor, vi hade setts ute tillsammans med kollegor några gånger. Han var väldigt omtyckt på jobbet, han hade jobbat där länge och var överordnad mig på arbetsplatsen, säger Jenny.

Några månader gick på det nya jobbet. En sommardag i juni 2016 fick hon ett sms från den manlige läkaren, där hon tackade ja till en utekväll.

Annons
Annons

Han hade fotograferat mitt underliv och mina bröst. Sen började han att beklaga sig och be om ursäkt.

Hon somnade påklädd och berusad på läkarens säng. Men hon vaknade snart av ljudet från en Iphone-kamera.

– Han tog min hand och la den på sin penis, jag kände hur han stoppade in ett eller flera fingrar i mig. Jag tänkte bara att jag måste komma ihåg det här när jag vaknar. Det var ett extremt obehag, säger Jenny.

Hon blev också livrädd, och tänkte igenom momenten som krävdes för att ta sig till ytterdörren.

Men hon ville ändå först fråga honom om bilderna. Han visade henne att det inte fanns några bilder.

– Jag tog telefonen och kollade bland bilder som nyligen raderats. Där fanns ungefär tio bilder på mig. Han hade fotograferat mitt underliv och mina bröst. Sen började han att beklaga sig och be om ursäkt, säger Jenny.

Jenny har sparat de sms läkaren skickade till henne senare samma dag. Hon visar dem för SvD.

”Mår verkligen dåligt, jag är ingen elak människa och vet inte vad jag tänkte… Tänkte du berätta för NN eller nån annan på jobbet?” och ”Snälla förstör inte mitt liv… o mitt jobb! Jag är så ledsen…”

– Det här säger jag inte till en levande själ, det var mina första tankar när jag gick från honom. Jag ville dra ett streck över hela händelsen.

Läkaren som är i sena 30-årsåldern är dömd för brott för över tio år sedan, bland annat för misshandel och våldsamt motstånd.

När Jenny vände sig till arbetsgivaren så blev hon lovad att han inte skulle arbeta nära henne. Hon har noga dokumenterat allt som hänt i fallet, dag för dag, bland annat hur hon tvingades arbeta sida vid sida med läkaren, något hon då vägrade.

Annons
Annons

Hon försökte byta arbetslag men blev nekad. Då gick hon hem och fick istället löneavdrag.

– Jag förstod att det här skulle bli jobbigt, men jag kunde aldrig ana hur dåligt det skulle skötas. Jag har inte blivit behandlad som en person, det känns mer som att jag blivit tillintetgjord. Jag har fått byta jobb två gånger, han har fått vara kvar, säger hon.

Jenny har idag bytt arbetsplats. Våldtäktsutredningen mot läkaren lades ner i brist på bevis.

Du valde ändå att driva på det här och har gjort det ganska länge, vad fick dig att göra det?

– Jag vill inte att mina framtida barn ska få reda på att deras mamma blev våldtagen och bara tog det, jag skulle inte kunna stå för att inte göra någonting.

Enligt Södersjukhusets pressavdelning är HR-chefen på möten och kan inte ta en intervju.

– I första hand, som arbetsgivare, så måste vi utgå från att våra medarbetare är oskyldiga tills motsatsen är bevisad. Vi låter polisen utreda brott, säger Johanna Gréen, pressekreterare.

Och vilken hänsyn tar ni till en person som säger sig ha blivit våldtagen?

– Det är en jätteallvarig anklagelse och händelse. Det är inte så att vi inte tar det här på allvar. I det här fallet så blev den anklagade avstängd medan utredningen pågick, vi ville avvakta polisutredningen, säger Gréen.

Enligt Jenny så var dock mannen i klinisk tjänst under en stor del av polisutredningen.

Någon som påstår sig ha blivit våldtagen av en kollega och senare placeras i samma arbetslag som den anklagade, är det lämpligt?

– När du beskriver det låter det ju inte lämpligt att man gör på det sättet, men jag kan inte vidare kommentera det specifika fallet, säger Gréen.

SvD har sökt läkaren för en kommentar utan att lyckas.

*Jenny heter egentligen någonting annat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons