Annons

Löfven: ”Lisbeth var en engagerad förkämpe”

Lisbeth Palme har avlidit. Kollegor, vänner och bekanta minns henne – inte bara som Olof Palmes fru. Här samlar SvD uttalanden efter Lisbeth Palmes bortgång.

Under strecket
Publicerad

Lisbeth Palme och Stefan Löfven i Almedalen 2015.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 4

Olof Palme anländer med makan Lisbeth till kungamiddag på slottet 1964.

Foto: Gunner WesterlindBild 2 av 4

Stefan Löfven.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 3 av 4

Lisbet Palme blev 87 år. Här sitter hon bredvid Olof Palmes efterträdare som statsminister, Ingvar Carlsson.

Foto: Anette Lindfors Persson/IBLBild 4 av 4

1 / 9

Lisbeth Palme och Stefan Löfven i Almedalen 2015.
Lisbeth Palme och Stefan Löfven i Almedalen 2015. Foto: Yvonne Åsell
Olof Palme anländer med makan Lisbeth till kungamiddag på slottet 1964.
Olof Palme anländer med makan Lisbeth till kungamiddag på slottet 1964. Foto: Gunner Westerlind

Stefan Löfven: ”Många fina samtal”

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT

"Det är med stor sorg jag tagit emot beskedet om Lisbeth Palmes bortgång" skriver Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i ett uttalande. Han framhåller Lisbeth Palme som en ”engagerad förkämpe”.

"Jag hade många fina samtal med Lisbeth Palme, oftast på Gotland och i samband med tal i Almedalen. Hon var en trogen åhörare där, alltsedan Olof Palme höll sitt första tal där för femtio år sedan".

Lisbet Palme blev 87 år. Här sitter hon bredvid Olof Palmes efterträdare som statsminister, Ingvar Carlsson.
Lisbet Palme blev 87 år. Här sitter hon bredvid Olof Palmes efterträdare som statsminister, Ingvar Carlsson. Foto: Anette Lindfors Persson/IBL

Löfven beskriver också hur Lisbeth Palme länge arbetade med barns rätt, bland annat genom att se till att FN:s barnkonvention blev antagen 1989.

”Hon var tidigt pådrivande för att FN:s barnkonvention blev antagen 1989 och hon var med och förberedde det globala barntoppmötet 1990. Som ordförande i FN:s barnfond och i den svenska UNICEF-kommittén gjorde hon stora insatser för att samhället skulle ta största möjliga hänsyn till barnens villkor.”

"Att värna barnets rätt är alltjämt en central politisk uppgift. Jag känner att det bästa sättet att hedra Lisbeth Palmes minne är att fortsätta det arbetet med största möjliga kraft", skriver Löfven.

Annons
Annons

Göran Persson, tidigare statsminister.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

2 / 9

Göran Persson: ”Känner stark respekt”

Göran Persson, tidigare statsminister.
Göran Persson, tidigare statsminister. Foto: Lars Pehrson

Den förre statsministern Göran Persson minns särskilt Lisbeth Palmes starka integritet och sociala patos.

– Det är en person som jag känner stark respekt inför, säger Göran Persson till Aftonbladet.

– Hon har alltid utstrålat en stark integritet och ett stort socialt engagemang. Hon var tillsammans med Olof ett par som på många sätt dominerade svenskt samhällsliv och svensk politik under många år.

Efter reklamen visas:
Lisbeth Palme är död
Annons
Annons

Margot Wallström.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

3 / 9

Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: Johan Nilsson/TT

Utrikesminister Margot Wallström (S) beklagar på Twitter Lisbeth Palmes bortgång: "Fina, kloka Lisbeth Palme har gått bort. Vila i frid".

Annons
Annons

Lena Hjelm Wallén säger att hon slogs av Lisbeth Palmes engagemang och intensitet.

Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1

4 / 9

Lena Hjelm Wallén: ”Stark kvinna med integritet”

Lena Hjelm Wallén säger att hon slogs av Lisbeth Palmes engagemang och intensitet.
Lena Hjelm Wallén säger att hon slogs av Lisbeth Palmes engagemang och intensitet. Foto: Bertil Ericson/TT

Lena Hjelm Wallén var socialdemokratisk utbildningsminister och senare biståndsminister i Olof Palmes regeringar. Hon minns Lisbeth Palme.

– Hon var en stark kvinna med integritet. Jag träffade henne första gången på 70-talet, och hon hade redan då ett mycket starkt engagemang för barnen. Hon var även intresserad av de internationella frågorna och engagerad i Unicef, säger Lena Hjelm Wallén.

Hon umgicks inte privat med Lisbeth Palme, men har träffat henne ofta under åren.

– Alla som mötte henne togs av hennes engagemang och en intensitet, hon lyssnade verkligen och ville prata med människor ordentligt, ville verkligen veta vad människor stod för.

Lisbeth Palme har delvis hamnat i skuggan av sin man, och av mordet på honom, menar Lena Hjelm Wallén.

– Hon har verkligen haft ett eget yrkesliv och sedan ett liv efter att Olof dog då hon var väldigt internationellt engagerad. Hon påverkade också Olof, främst det som handlade om att se barnen, deras roll och utbyggnad av dagis.

Annons
Annons

Thage G Petersson.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

5 / 9

Thage G Petersson: ”En oerhört fin människa”

Thage G Petersson.
Thage G Petersson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Thage G Petersson, tidigare socialdemokratisk statssekreterare, minister och talman, och sedan länge vän med Lisbet Palme, är ute på promenad i Nacka när SvD får tag på honom.

– Jag går runt Järlasjön och tänker på henne, då kommer minnena. Jag är mycket ledsen en sådan här dag. Det är en saknad som det tar tid att komma över, säger han.

Thage G Petersson träffade Lisbet Palme på Gotland första gången. Hon bjöd på lunch på Fårö, gotländska flundror och jordgubbar. Sedan dess har familjerna umgåtts.

– Hon var en oerhört fin människa och kamrat. Hon engagerade sig i samtalet, det var därför hon fick så många vänner. Sedan gjorde hon insatser på olika sätt i organisationer och var duktig i yrkeslivet.

Han minns hennes värdefulla inspel när han som statssekreterare under Olof Palme var ute i Vällingby för att diskutera olika politiska spörsmål.

– Det var värdefulla inslag, hon hade alltid kloka synpunkter. Hon ville inte synas, men tog alltid svaga människors parti.

Annons
Annons

Kjell-Olof Feldt.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

6 / 9

Kjell-Olof Feldt: ”Det är fina minnen”

Kjell-Olof Feldt.
Kjell-Olof Feldt. Foto: Tomas Oneborg

Kjell-Olof Feldt, socialdemokratisk politiker under Olof Palmes tid och tidigare finansminister minns Lisbeth som en stark kvinna som inte backade för sina övertygelser.

– Den styrkan behövde hon i det utsatta läget hon var i med Palme. De hade mycket bevakning av säkerhetsvakter, polis och journalister. Hon kunde vara skarp när hon ansåg att vi i partiet och regeringen inte skötte oss riktigt. Jag tror att hon spelade en avsevärd roll när det kom till jämställdhetsfrågorna och påverkade nog Palme oerhört. Hon krävde att kvinnor skulle leva samma liv som män i enkel mening.

Han har fina många minnen men kommer särskilt ihåg sitt första möte med Lisbeth under sommaren 1970.

– Jag och min familj hade hyrt en stuga på Gotland och vi åkte till Fårö där Olof och Lisbeth hyrde en stuga. En otroligt liten stuga, väldigt spartanskt hushåll. Där satt vi i gräset och samtalade och Lisbet höll koll på alla barnen. Vi sa inte många ord till varandra den gången men så småningom växte det fram till ett personligt förhållande och vi började åka skidor i Idre under påskveckorna tillsammans. Det är fina minnen jag har med mig från den tiden.

Annons
Annons

Maj-Inger Klingwall, till vänster i bild.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

7 / 9

Maj-Inger Klingvall: ”Hon hade så mycket att ge”

Maj-Inger Klingwall, till vänster i bild.
Maj-Inger Klingwall, till vänster i bild. Foto: Fredrik Persson/TT

Maj-Inger Klingvall, tidigare socialdemokratiskt statsråd, lärde känna Lisbeth Palme i slutet av 1970-talet i Socialdemokratiska kvinnoförbundet. Hon beskriver Lisbeth Palme som en "enastående person" med stort engagemang i barns rättigheter.

– Hon hade så mycket att ge och gav barnen en röst, på både stora internationella konferenser och små lokala möten. Hon var en riktig barnrättsskämpe.

– Hon kunde lyfta de här frågorna så att hon fick även de mest motsträviga att lyssna, samtidigt som hon eldade på oss andra. Hon var orädd och kunde ställa vilka frågor som helst. Överallt gick hon igenom med sin starka barnrättsstämma.

Annons
Annons

Lena Hallengren.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

8 / 9

Lena Hallengren: ”Alltid så varm och ödmjuk”

Lena Hallengren.
Lena Hallengren. Foto: Lars Pehrson

Fina Lisbeth Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många, skriver S-ministern Lena Hallengren på Twitter.

Annons
Annons

Ann Linde.

Foto: Wiktor Nummelin/TTBild 1 av 1

9 / 9

Ann Linde: ”Hennes insatser blir ihågkomna”

Ann Linde.
Ann Linde. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Även EU- och handelsminister Ann Linde hyllar Lisbeth Palme. ”Hennes insatser inte minst för att utveckla barnomsorgen i Sverige blir ihågkomna. Jag är så glad över att hon långt upp i åldern kom till oss när Palmecentret ordnade aktiviteter, en länk till vår historia, skriver Linde.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons