Annons
Kommentar

Maria Georgieva:Hon var hatets måltavla – nu är hon död

Jelena Grigorjeva grips av polis under en demonstration hösten 2018.
Jelena Grigorjeva grips av polis under en demonstration hösten 2018. Foto: Dmitri Lovetsky / TT

Hoten mot ryska homosexuella har blivit systematiska. Aktivisten Jelena Grigorjeva hittade sitt namn på en skräcksajt inspirerad av filmen ”Saw”, som uppmanar till förföljelse av hbtq-personer. Tre dagar senare var hon död.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I veckan hölls manifestationer i Sankt Petersburg efter Jelena Grigorjevas död.

Foto: Dmitri Lovetsky / TT

41-åriga ryska aktivisten Jelena Grigorjeva kom ut som bisexuell tidigare i år.

Hon hann bara vara öppen med sin läggning en kort tid. Sju månader senare, förra helgen, hittades hennes döda kropp i ett buskage utanför Sankt Petersburgs södra förorter. Åtta knivhugg mot kroppen, och spår av stryptag.

Jelena Grigorjeva var en måltavla för hat. Hoten var många, och de flesta kom via nätet. Bara dagar före sin död blev Grigorieva återigen hotad. I början av juli hittade hon sitt namn på en dödslista publicerad på en webbplats som uppmanade människor att kartlägga, misshandla och kidnappa hbtq-personer.

Listan var sammanställd och organiserad av en grupp som kallar sig ”Saw”, eller ”Pila” på ryska. Samma namn som den amerikanska skräckfilmen där kidnappade offer vaknar fastkedjade för att delta i ett ”spel” där andra deltagare bjuds in för att samordna attacker.  

I Saw-filmerna dödar hjärnan bakom kidnappningarna aldrig, utan gillrar fällor för sina offer, där de måste lösa tortyrens psykiska eller fysiska pussel för att överleva.

Annons
Annons

I veckan hölls manifestationer i Sankt Petersburg efter Jelena Grigorjevas död.

Foto: Dmitri Lovetsky / TT

Den ryska sajten har samma tema som filmen, och uppmanar människor att identifiera, misshandla och kidnappa hbtq-personer. Genom att ladda upp bilder och information i en databas kan människor kartläggas och torteras.

Sajten har varit uppe sedan april 2018, och har erbjudit betalning för att komma över personuppgifter. Tidigare uppmanades ”gay-jägare” att jaga homosexuella män från den muslimska delrepubliken Tjetjenien, som sedan 2017 har varit i fokus för brutala och omfattande förföljelser. 

I veckan hölls manifestationer i Sankt Petersburg efter Jelena Grigorjevas död.
I veckan hölls manifestationer i Sankt Petersburg efter Jelena Grigorjevas död. Foto: Dmitri Lovetsky / TT

Innan sajten blev känd har liknande kartläggningar ägt rum i slutna sociala grupper som riktat in sig på att hota hbtq-personer. Information om människors personuppgifter har spridits utan skydd, och vanliga ryssar vet inte om deras liv kan stå på spel.

Namn har tidigare plockas bort från databasen, om man har kunnat rentvå sig med betalning på minst 1 500 rubel, motsvarande 223 kronor.
Förra veckan blockerades sajten i Ryssland, men kända ryska journalister och aktivister har under lång tid haft sina namn uthängda innan sajten släcktes ned.

Jelena Grigorjeva var ett av många namn på sajten. Där fanns också ryska LGBT Networks ordförande, Igor Kochetkov. Hans adress har spridits, men han vet inte vilka det är som hotar honom. Men han vägrar vara rädd: ”det går inte att möta mord med tystnad”, kommenterar han via Facebook.

Annons
Annons

Hoten mot homosexuella har blivit systematiska. Jaktsäsongen och fientligheten i sociala medier kan också gå under radarn på de brottsbekämpande myndigheterna.

De kan välja att inte utreda hot som hatbrott, vilket sänder tydliga signaler om att hatet kan spridas och fortsätta utan rättsliga efterspel från myndigheterna. I Ryssland är inte homosexualitet förbjudet, men landet har formellt ingen antidiskrimineringslag som skyddar hbtq-personer. 

Jelena Grigorjeva deltog regelbundet i demonstrationer och försvarade inte bara hbtq-frågor, utan protesterade också mot ryska övertagandet av Krimhalvön i Ukraina 2014.

Hon har tidigare anmält hot med starka homofoba budskap till polisen, men enligt hennes bekanta har anmälningarna ignorerats. De säger att polisen har stoppat huvudet i sanden och nekat till att de känt till hoten.

Jelena Grigorjeva skrev själv om sina upptäckter på sin Facebooksida bara dagar innan hon mördades, och slog fast att sajtens hbtq-jakt blottlägger brister i det ryska rättssystemet. Hon skrev att ”myndigheterna har fortfarande inte gjort något för att hitta skaparna bakom spelet och låta rätten utreda sajten”.

Tre dagar senare var hon död.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons