Annons

Minister vill rensa upp i tyska försvaret: ”Blir plågsamt”

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har hamnat i blåsväder efter att ha kritiserat ”kårmentalitet” och officerare som blundar för högerextremism. Men von der Leyen insisterar – och vill röja upp i försvarsmakten.

Under strecket
Publicerad

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen är starkt ifrågasatt av soldatfacket.

Foto: Ina Fassbender/APBild 1 av 1

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen är starkt ifrågasatt av soldatfacket.

Foto: Ina Fassbender/APBild 1 av 1
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen är starkt ifrågasatt av soldatfacket.
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen är starkt ifrågasatt av soldatfacket. Foto: Ina Fassbender/AP

BONN Det stormar kring Tysklands försvarsminister. Soldatfacket och ledande oppositionspolitiker har beskyllt henne för att döma ut en hel yrkesgrupp och sänka moralen bland soldater i farliga utlandsmissioner. I medierna har hon beskrivits som blåögd.

– Den som skickar ut soldater på farliga uppdrag måste se till att de är förberedda på en hård och grym verklighet, skrev på onsdagen Frankfurter Allgemeine Zeitung i en ledare. En försvarsmakt utan kamratskap och kårmentalitet kan man lika gärna upplösa.

Försvarsministern slår nu tillbaka. Det finns ”mörka zoner” i Bundeswehr, den tyska försvarsmakten, som hon är fast besluten att sätta strålkastarljuset på.

– Det kommer att bli mödosamt, det kommer att bli plågsamt och det kommer inte att bli angenämt, förklarade hon sent på tisdagen i en tv-intervju.

Annons
Annons

Bakgrunden är den smått osannolika historien om den högerextrema löjtnanten – som i medierna betecknas som ”Franco A.” – som levde ett dubbelliv som soldat i en tysk-fransk jägarbataljon och samtidigt asylsökande flykting från Syrien.

Innan 28-åringen greps i förra veckan hade han i veckor observerats av kriminalpolisen sedan han i februari gömt en laddad pistol på en toalett på flygplatsen i Wien.

Åklagarmyndigheten i Frankfurt misstänker att Franco A. planerade ett terrordåd. Enligt uppgifter i Tagesspiegel ska polisen ha funnit en dödslista med namn på politiker, bland annat förre presidenten Joachim Gauck och justitieminister Heiko Maas.

Klart står nu också höga officerare blundat för att Franco A. i sin mastersuppsats lagt fram rasistiska och nationalistiska teser och inte heller informerat den militära underrättelsetjänsten MAD.

– Sedan värnplikten avskaffades har Bundeswehr blivit attraktivt för extremister, påpekade på onsdagen militärhistorikern Michael Wolffsohn.

Gripandet av Franco A. kommer dessutom efter en serie skandaler där soldater utsatts för våld, förnedrande behandling och sexuella trakasserier.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons