Hummerfiskaren Misael Banegas Diaz lyfts in i tryckkammaren för behandling. Efter att ha drabbats av svår tryckfallssjuka lämnades han förlamad från midjan och nedåt.
Hummerfiskaren Misael Banegas Diaz lyfts in i tryckkammaren för behandling. Efter att ha drabbats av svår tryckfallssjuka lämnades han förlamad från midjan och nedåt. Foto: Rodrigo Abd/AP

Honduras hummerfiskare riskerar livet för fångsten

I fiskebyarna längst Honduras östkust känner alla nån som drabbats av tryckfallssjukan – de som överlever lämnas ofta svårt handikappade. Det är dyrbar hummer som får de fattiga miskitofiskarna att riskera liv och lem i djupen. Sex dollar per kilo får de som säljer till USA.

Publicerad

Saul Atiliano var ute och dök efter hummer utanför Honduras östkust när han plötsligt kände en skarp smärta i kroppen. Han visste direkt var det var han drabbats av: tryckfallssjuka, också kallad dykarsjuka, den som dödat eller förlamat så många av de andra fiskarna i trakten.

– Trycket attackerade mig på djupt vatten, säger Atiliano, 45, som jobbat som hummerfiskare i över 25 år, till nyhetsbyrån AP.

1/5

Charles "Charly" Melendez får hjälp av sin son och fru att korsa det ojämna underlaget vid stranden i Puerto Lempira. Charly har varit rullstolsburen sedan den novemberdag han drabbades av tryckfallssjuka.

Foto: Rodrigo Abd/AP
2/5

Sonia Wills sörjer sin 31-åriga son Oscar som dött i sviterna av tryckfallssjuka, ett tillstånd som hittills i år krävt över 14 liv i Mosquitia-regionen i Honduras.

Foto: Rodrigo Abd/AP
3/5

Oscar Salomon Charly bärs ner till båten en sista gång innan kistan begravs på den intilliggande kyrkogården. Oscar är den senaste i raden av miskitofiskare som dött i sviterna av tryckfallssjuka.

Foto: Rodrigo Abd/AP
4/5

Knappt har båten nått hamn förrän hummerfiskaren Saul Ronaldo Atiliano bärs i land av sina kollegor. Han har drabbats av tryckfallssjuka och kan inte längre röra sina ben.

Foto: Rodrigo Abd/AP
5/5

En utmattad hummerfiskare tar igen sig på en restaurang i staden Puerto Lempira i Honduras. Här lever en majoritet under fattigdomsstrecket och hummerfiske är ofta enda valet för att försörja sig.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Tusentals män i Mosquitia-regionen, den ostligaste delen Honduras, är i dag helt beroende av hummerfiske för att försörja sina familjer. Liksom Atiliano har hundratals av dem drabbats av tryckfallssjukan, ett potentiellt dödligt tillstånd som orsakas av kvävgasbubblor som letat sig ut i den drabbades vävnader. De som överlever riskerar att förlamas svårt.

60 procent av Honduras 9 miljoner invånare lever i dag i fattigdom vilket gör landet till en av regionens fattigaste länder och Mosquitia-regionen är en av de av de absolut fattigaste inom landet.

Gryning över kuststaden Iralya i Honduras, ett av Latinamerikas fattigaste länder, här lever över 60 procent i fattigdom.
Gryning över kuststaden Iralya i Honduras, ett av Latinamerikas fattigaste länder, här lever över 60 procent i fattigdom. Foto: Rodrigo Abd/AP

Insprängt mellan tropisk lummighet och den västindiska kusten trängs de små fiskebyarna där ursprungsfolket miskito bor. Mellan husen syns barn springa runt och leka med saftflaskor ombyggda till primitiva leksaker. Här tvingar fattigdomen nästan samtliga vuxna att delta i det farofyllda hummerfisket, oavsett om de vill det eller inte.

Annons

I Mosquitia är det dykningen som dikterar vardagens rytm. I fiskebyn Kaukira kallas de troende till bön med ljudet av hammarslag mot en tom syrgastub istället för en kyrklocka.

För en säker dykning rekommenderas att den som varit nere på ett djup större än tio meter ska stiga till ytan gradvis för att kvävet som lagrats i kroppen under dyket inte ska frisättas allt för snabbt. Dykaren bör inte heller dyka många dyk under samma dag.

1/3

Miskitofiskare för tiden att passa genom att spela kort medan båten tar dem i hamn efter en lång dag av hummerfiske.

Foto: Rodrigo Abd/AP
2/3

Skadade hummerkroppar kasseras innan dagens fångst fryses in får att sedan skeppas till USA där kräftdjuren säljs för dyra summor.

Foto: Rodrigo Abd/AP
3/3

Charles "Charly" Melendez, 28, stirrar tomt upp i taket i sin hem i Puerto Lempira, Honduras. Efter nio behandlingstillfällen visar han inga tecken på att tillfriskna.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Det är två regler som sällan efterlevs i Mosquitia. Här dyker hummerfiskarna djupt, stiger snabbt för att lämna sitt byte, och återvänder kort därefter till djupen igen för att samla fler av de dyrbara kräftdjuren. På båtarna som tar dem mellan dyk och hamnar finns föråldrad och enkel dykutrustning som inte ger mycket marginal om olyckan skulle vara framme.

Exakt hur många av miskitofiskarna som under åren drabbats av tryckfallssjuka vet ingen. Men i de små byarna är manfallet märkbart, alla känner någon som gått bort eller förlamats.

Jorge Gomez Santos, tidigare ordförande för organisationen för handikappade miskitofiskare, uppger till nyhetsbyrån AP att drygt 2 200 fiskare jobbar på båtarna i dag.

Annons

Under de senaste 30 åren har drygt 1 300 skadats så svårt att de lämnats handikappade, berättar Jorge som själv är rullstolsburen efter att ha drabbats av tryckfallssjuka. Han berättar att 14 dykare redan dött hittills i år.

Under dyk på djupt vatten lagras kväve i kroppen, om stigningen till ytan inte sker kontrollerat kan kvävet leda till det potentiellt livshotade tillståndet tryckfallssjuka.
Under dyk på djupt vatten lagras kväve i kroppen, om stigningen till ytan inte sker kontrollerat kan kvävet leda till det potentiellt livshotade tillståndet tryckfallssjuka. Foto: Rodrigo Abd/AP

Enligt en studie från Pan American Health Organization fanns strax efter millennieskiftet runt 9 000 miskitofiskare här som försörjde sig på hummerfiske, 47 procent av dem var delvis förlamade till följd av tryckfallssjuka. I princip samtliga av de tillfrågade uppgav att de vid flera tillfällen haft någon form av symtom på tryckfallssjuka.

Hummerfiskarna tjänar runt sex dollar per kilo hummer. Pengar som kan innebära ett livsviktigt lyft för deras familjer som ofta lever långt under fattigdomsstrecket. Kan man liksom Atiliano arbeta i 25 år innan man drabbas är risken ofta värd att ta.

Annons

Det var varmt den dagen i september när när tiobarnspappan Atiliano insjuknade, han mins det glasklart:

Efter att ha känt smärtan tog han sig snabbt upp till ytan, redan innan han kommit upp i båten kände han känseln försvinna från benen, hans tillstånd blev snabbt värre. Fiskebåten befann sig långt ut till havs och det tog hans kollegor en och en halv dag att nå staden Puerto Lempira, där Atiliano kunde behandlas i regionens enda tryckkammare. En behandling som kan ha räddat hans liv, men inte hans ben. Han hade förlamats från midjan och nedåt.

1/4

Miskitofiskare behandlas för tryckfallssjuka i en tryckkammare i staden Puerto Lempira. Får den drabbade snabb behandling ökar chanserna att tillfriskna från det potentiellt dödliga tillståndet.

Foto: Rodrigo Abd/AP
2/4

Två män förbereder sig för dagens första dyk nära Savannah, Honduras. Här fiskas hummer och sjögurkor som sedan säljs dyrt i USA.

Foto: Rodrigo Abd/AP
3/4

Efter en lång hård dag drar hummerfiskarna upp sin båt på stranden i staden Savannah. Här är hummerfiske inget val, det är det enda jobb som finns för många.

Foto: Rodrigo Abd/AP
4/4

I en fabrik i staden La Ceiba paketeras fryst hummer innan den skeppas till USA för försäljning. Hummerindustrin omsätter årligen över 40 miljoner dollar i det fattiga Honduras.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Tryckfallssjukan behandlas genom att patienten placeras i en tryckkammare med högt tryck och mycket syre. Längs med den fattiga kuststräckan är dock mycket få sjukhus utrustade med en tryckkammare och det tar oftast patienterna dagar att få den vård de behöver, något som minskar chansen för återhämtning kraftigt.

– Det är den första olyckan jag någonsin haft, säger Atiliano till AP efter att han kommit ut ur en tre timmar lång behandling i den tublika tryckkammaren.

Annons

Han stirrar tomt framför sig, hans tillstånd visar inga tecken på förändring sedan olyckan skedde.

De som överlever lämnas ofta svårt handikappade. Charles "Charly" Melendez, 28, börjar inse att han kommer att tillbringa återstoden av sitt liv i rullstol.
De som överlever lämnas ofta svårt handikappade. Charles "Charly" Melendez, 28, börjar inse att han kommer att tillbringa återstoden av sitt liv i rullstol. Foto: Rodrigo Abd/AP

28-åringen Charles ”Charly” Melendez har även han spenderat de senaste timmarna i tryckkammarens syrerika miljö i hopp om tillfriskning. Han berättar att han nästan fiskat upp 30 kilo hummer den dagen 2017 när han drabbades av tryckfallssjukan. Efter nio behandlingstillfällen i tryckkammaren är han ännu rullstolsburen. Det är en svår verklighet att smälta för Charly som livnärt sig på dykning sedan tidiga tonåren.

Jag kan inte stå upp, men jag kan heller inte sitta ner – hela kroppen värker.

– Jag kan inte stå upp, men jag kan heller inte sitta ner – hela kroppen värker, säger 28-åringen.

Läkaren Cedrack Waldan Mendoza som övervakat männens tryckkammarvistelse förklarar att fiskarna här ofta drivs av fattigdom och att många av dom fortsätter dyka även efter att de skadats.

– Jag möter dem ibland på väg till jobbet och frågar varför de fortsätter dyka, de flesta svarar de att deras barn är hungriga. Då finns det inget mer att fråga om, säger Cedrack Waldan Mendoza till AP.

Hummerfisket genererar årligen över 40 miljoner dollar i Honduras, pengar som nästan uteslutande kommer från USA där hummern säljs för betydligt högre summor.

Atiliano berättar att även han planerar att återvända till havet så fort han klarar av, inte för att han vill utan för att han saknar alternativ:

– När jag blir bättre så måste jag det, säger han sakligt.

Charles "Charly" Melendez får hjälp av sin son och fru att korsa det ojämna underlaget vid stranden i Puerto Lempira. Charly har varit rullstolsburen sedan den novemberdag han drabbades av tryckfallssjuka.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Sonia Wills sörjer sin 31-åriga son Oscar som dött i sviterna av tryckfallssjuka, ett tillstånd som hittills i år krävt över 14 liv i Mosquitia-regionen i Honduras.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Oscar Salomon Charly bärs ner till båten en sista gång innan kistan begravs på den intilliggande kyrkogården. Oscar är den senaste i raden av miskitofiskare som dött i sviterna av tryckfallssjuka.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Knappt har båten nått hamn förrän hummerfiskaren Saul Ronaldo Atiliano bärs i land av sina kollegor. Han har drabbats av tryckfallssjuka och kan inte längre röra sina ben.

Foto: Rodrigo Abd/AP

En utmattad hummerfiskare tar igen sig på en restaurang i staden Puerto Lempira i Honduras. Här lever en majoritet under fattigdomsstrecket och hummerfiske är ofta enda valet för att försörja sig.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Gryning över kuststaden Iralya i Honduras, ett av Latinamerikas fattigaste länder, här lever över 60 procent i fattigdom.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Miskitofiskare för tiden att passa genom att spela kort medan båten tar dem i hamn efter en lång dag av hummerfiske.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Skadade hummerkroppar kasseras innan dagens fångst fryses in får att sedan skeppas till USA där kräftdjuren säljs för dyra summor.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Charles "Charly" Melendez, 28, stirrar tomt upp i taket i sin hem i Puerto Lempira, Honduras. Efter nio behandlingstillfällen visar han inga tecken på att tillfriskna.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Under dyk på djupt vatten lagras kväve i kroppen, om stigningen till ytan inte sker kontrollerat kan kvävet leda till det potentiellt livshotade tillståndet tryckfallssjuka.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Miskitofiskare behandlas för tryckfallssjuka i en tryckkammare i staden Puerto Lempira. Får den drabbade snabb behandling ökar chanserna att tillfriskna från det potentiellt dödliga tillståndet.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Två män förbereder sig för dagens första dyk nära Savannah, Honduras. Här fiskas hummer och sjögurkor som sedan säljs dyrt i USA.

Foto: Rodrigo Abd/AP

Efter en lång hård dag drar hummerfiskarna upp sin båt på stranden i staden Savannah. Här är hummerfiske inget val, det är det enda jobb som finns för många.

Foto: Rodrigo Abd/AP

I en fabrik i staden La Ceiba paketeras fryst hummer innan den skeppas till USA för försäljning. Hummerindustrin omsätter årligen över 40 miljoner dollar i det fattiga Honduras.

Foto: Rodrigo Abd/AP

De som överlever lämnas ofta svårt handikappade. Charles "Charly" Melendez, 28, börjar inse att han kommer att tillbringa återstoden av sitt liv i rullstol.

Foto: Rodrigo Abd/AP