Annons

Hongkongbo: Krävs ledare som stakar ut en riktning

En demonstraadmnt försöker kväva en tårgasbehållare under måndagens generalstrejk i Hongkong.
En demonstraadmnt försöker kväva en tårgasbehållare under måndagens generalstrejk i Hongkong. Foto: Vincent Thian/AP

Ilska pyrde ut från de båda lägren på måndagen, när Hongkong samlades för generalstrejk. Trots att polisen försökte skingra demonstranterna med tårgas och gummikulor vandrade tusentals Hongkongbor på gatorna för att kräva chefminister Carrie Lams avgång.

Under strecket
Publicerad

En demonstrant kastar tillbaka en kanna tårgas på polisen.

Foto: Vincent Thian/AP

Drygt två månader efter de första massdemonstrationerna kokar fortfarande Hongkong. Den föregående helgens protester fortsatte under måndagen med en generalstrejk, vilket i sin tur har lett till sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

– Polisen har skjutit tårgas överallt i dag. I Sha Tin, Tai Po, Wong Tai Sin, och Admiralty, säger medborgarjournalisten Galileo Cheng, som följer utvecklingen på plats i Hongkong, till SvD.

Strejken paralyserar stora delar av regionens transportnät, med fler än 100 flygningar till och från Hongkong inställda och kollektivtrafiken kraftigt begränsad. Mycket av affärslivet ligger nere och många butiker har stängt när näringsidkare deltar i strejken.

Stämningen mellan polis och demonstranter förbättrades inte heller av chefminister Carrie Lams uttalande under måndagsmorgonen. Vid en presskonferens anklagade Lam demonstranterna för att ”förstöra Hongkong”, samt att man på ett allvarligt sätt ”undergrävt Hongkongs lag och ordning”.

Annons
Annons

En demonstrant kastar tillbaka en kanna tårgas på polisen.

Foto: Vincent Thian/AP

Hongkongborna själva verkar inte förvånande över Lams uttalande, och tror att chefministern försöker dra ut på konflikten för att vända utmattade medborgare mot demonstranterna.

Enligt Wong Hoi-ming, en lokal kommentator som bevakat såväl Paraplyrevolutionen 2014 som årets demonstrationer mot Fastlandskinas inflytande över Hongkong, använder Lam samma taktik som hennes företrädare CY Leung.

– De prokrastinerar i fyra, fem månader, och till slut blir folk bara trötta. Näringsidkare blir arga för att demonstrationerna hämmar handeln, och demonstranterna blir till slut tvungna att gå tillbaka till skolan eller jobbet, säger Hoi-ming till SvD.

Hoi-ming befarar dessutom att Hongkongregeringen kommer att lyckas med sin taktik.

– Folks stora svaghet är att man måste tillbaka till sitt vanliga liv förr eller senare. Min observation är att folk börjar att bli trötta, och allt fler försöker övertala demonstranterna att det inte tjänar något till. Att man inte kan påverka Kinas kommunistparti.

En demonstrant kastar tillbaka en kanna tårgas på polisen.
En demonstrant kastar tillbaka en kanna tårgas på polisen. Foto: Vincent Thian/AP

Enligt Hoi-ming befinner sig Hongkongs proteströrelse i en känslig fas för tillfället. Trots att fler börjar vackla är stödet fortsatt starkt – men snart måste en tydligare riktning i protesterna sättas.

– Till skillnad från 2014 är årets massdemonstrationer ledarlösa. Alla demonstranter kan lägga upp sina idéer på ett nätforum. I början är det bra, men när det blir rörigare krävs det ledare som kan staka ut en riktning.

– Ta till exempel måndagens strejk – vad händer om den inte lyckas, och regeringen fortsätter att vägra ge efter på kraven? Det är inte så att demonstranterna kan gå ut i en ännu större strejk.

Tror du att strejken kommer fortsätta under veckan?

– Nej. I Hongkong finns det inga fackförbund som stöttar en under en strejk, och de flesta företag ställer sig kritiska mot att personalen strejkar.

Framåt måndagskvällen lokal tid var strejken fortfarande i full gång. Enligt nyhetsbyrån AP har polisen försökt skingra flera grupperingar av demonstranter med tårgas och gummikulor.

Efter reklamen visas:
Protesterna trappas upp i Hongkong
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons