Annons

Hongkongbor i protest mot ”fullständigt tyranni”

Under onsdagens protester i Hongkong greps över 300 demonstranter.
Under onsdagens protester i Hongkong greps över 300 demonstranter. Foto: Willie Siawillie Siau/TT

Hundratusentals demonstranter och hundratals gripanden. Under onsdagen protesterade Hongkongborna mot den nyligen införda kinesiska säkerhetslagen.

– Jag protesterar för att jag sedan barnsben hört att jag måste stå upp för orättvisor, säger en demonstrant SvD pratat med.

Under strecket
Publicerad

Hundratusentals demonstranter protesterade mot den nya lagen i Hongkong under onsdagen.

Foto: Willie Siawillie Siau/TT

Under tisdagskvällen infördes den nya, kritiserade säkerhetslagen i Hongkong. Lagen, som den kinesiska regeringen klubbat igenom, innebär bland annat att aktivister som sprider information till stöd för självständighet kan gripas och åtalas.

Lagen kriminaliserar bland annat separatistiska aktiviteter, terrorism och samverkan med främmande mark. Och om någon bryter mot lagen kan denne dömas till livstids fängelse.

Lagen gäller för alla som befinner sig i Hongkong.

– Hongkong är inte längre självständigt från Kina. I dag trängdes vi på gatorna för att uttrycka vår invändning mot den nya lagen, säger en demonstrant till SvD.

Han är född i Hongkong och har bott där i hela sitt liv. Han säger att den nya lagen innebär ”fullständigt tyranni.”

– Målet med den nya lagen är tydligt: Åtala alla som är emot den kinesiska regeringen. Hongkong regleras nu fullt ut genom den här lagen.

När SvD får tag i honom är klockan strax efter midnatt i Hongkong. Mannen, som är i 30-årsåldern, vill inte uppge sitt namn. Det är riskfyllt och kan innebära fara för honom.

Annons
Annons

Hundratusentals demonstranter protesterade mot den nya lagen i Hongkong under onsdagen.

Foto: Willie Siawillie Siau/TT

– Om någon misstänks ha kontakt med en utländsk politisk organisation eller uttrycker något dåligt om den kinesiska regeringen så anses det vara kriminellt. Många Hongkongbor råder därför till exempel aktivisten Joshua Wong att lämna Hongkong så snart som möjligt, säger han och fortsätter:

– Eftersom att jag inte är Joshua Wong så ser jag det som en onödig risk att säga mitt namn. Jag är bara en av 2 000 000 demonstranter.

Hundratusentals demonstranter protesterade mot den nya lagen i Hongkong under onsdagen.
Hundratusentals demonstranter protesterade mot den nya lagen i Hongkong under onsdagen. Foto: Willie Siawillie Siau/TT

Under onsdagen greps över 300 personer under protesterna mot den nya lagen. Demonstranterna anklagades bland annat för olovlig sammankomst, innehav av vapen och hindrande av polisens arbete.

Minst sju av gripanden rörde brott mot den nya säkerhetslagen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Bara några timmar efter att lagen trätt i kraft hade det första gripandet skett.

– Vi såg den allra första personen som greps på grund av brott mot den nya lagen, säger mannen till SvD.

Han beskriver dagens demonstration som den mest fredliga sedan juni i fjol.

– Men jag känner hur atmosfären har förändrats i dag. Att ropa ”Självständighet för Hongkong!” och att gå runt med klistermärken med ett tryck som motsätter sig den kinesiska regeringen är nu att bryta mot lagen.

Mannen demonstrerar tillsammans med en familjemedlem ute på gatorna i Hongkong. De båda två har haft negativa upplevelser av protesterna, bland annat på grund av den polisbrutalitet de fått se.

– Men jag fortsätter protestera för att jag sedan barnsben hört att jag måste stå upp för orättvisor.

På frågan om han är rädd eller orolig över hans egen säkerhet under protesterna, svarar han med ett citat av författare Alan Moore:

– Människor bör inte vara rädda för sin regering. Regeringen bör vara rädda för sitt folk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons