Annons

Therese Larsson Hultin:Hör islam hemma i Europa?

Ska Europas regeringar kontrollera islam och försöka få fram en europeisk variant med liberala värderingar? Frågan debatteras i en rad EU-länder, men anklagas både för att vara kolonial och rasistisk. Andra menar att det är något som borde skett för länge sen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Europa diskuteras islam.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 5

Tysklands förbundskansler Angela Merkel markerade mot Horst Seehofers uttalande.

Foto: Markus Schreiber/APBild 2 av 5

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer.

Foto: Michael Sohn/APBild 3 av 5

Enligt Pew Research fanns det 2016 ungefär 26 miljoner muslimer inom EU.

Foto: Carina Johansen/TTBild 4 av 5

Fredagsbön i en norsk moské.

Foto: Gorm Kallestad/TTBild 5 av 5

Runt om i Europa diskuteras islam.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Runt om i Europa diskuteras islam.
Runt om i Europa diskuteras islam. Foto: Henrik Montgomery/TT

Han visste precis vad han gjorde. Den tyske inrikesministern stod värd för regeringens islamkonferens och på buffébordet serverades tyska delikatesser. Blodkorv gjord på fläsk och vita rieslingviner – och det till ett rum fullt av muslimer.

”Islam hör till Tyskland”, sade Horst Seehofer i sitt välkomsttal. ”Förutsatt att tyska muslimer lever efter tyska, inte utländska, värderingar.”

Det var en politisk piruett av rang. Nu behövde ingen gå hungrig från konferensen eftersom det fanns gott om mat som inte innehöll gris och drycker utan alkohol, men buffén var en markering. Samme Horst Seehofer hade bara ett halvår tidigare, förra våren, slagit fast i en intervju med kvällstidningen Bild att islam inte alls hör hemma i Tyskland. Något som fick förbundskansler Angela Merkel – kristdemokrat precis som inrikesministern – att gå i taket.

Annons
Annons

Tysklands förbundskansler Angela Merkel markerade mot Horst Seehofers uttalande.

Foto: Markus Schreiber/APBild 1 av 3

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer.

Foto: Michael Sohn/APBild 2 av 3

Enligt Pew Research fanns det 2016 ungefär 26 miljoner muslimer inom EU.

Foto: Carina Johansen/TTBild 3 av 3

– Det bor fyra miljoner muslimer i Tyskland och de utövar sin religion här. De hör till Tyskland och alltså hör också islam hit, sa en sammanbiten Merkel till pressen.

1/2

Tysklands förbundskansler Angela Merkel markerade mot Horst Seehofers uttalande.

Foto: Markus Schreiber/AP
2/2

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer.

Foto: Michael Sohn/AP

Horst Seehofer är kontroversiell, men han är inte ensam. Runt om i Europa diskuteras islam, dess värderingar och huruvida tron över huvud taget hör hemma här. Länder som Belgien, Bulgarien och Danmark har förbjudit heltäckande slöjor. Österrike har utvisat utländska imamer och lagstiftat mot att främmande makter ska få finansiera moskéer. I Frankrike och Tyskland talas det om att utbilda och certifiera imamer i de egna länderna och att det ska predikas på tyska och franska för ökad insyn och transparens.

Många muslimer är trötta och besvikna.

I en fransk opinionsmätning från i fjol svarade hela 43 procent av de tillfrågade att islam är ”oförenligt med republikens värderingar”. Det var ändå en minskning från september 2016, då 56 procent av fransmännen svarade samma sak.

Det är givetvis liknande undersökningar som lett till att många av Europas politiker vill visa sig handlingskraftiga och att de tar väljarnas oro på allvar (inte minst för att hindra att samma väljare söker sig till invandrings- och islamkritiska partier).

Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att han vill ”markera hela vägen hur islam är organiserat i Frankrike” – vilket översatt till hur normala människor talar, innebär att han vill se över och skapa nya muslimska organisationer i landet.

Enligt Pew Research fanns det 2016 ungefär 26 miljoner muslimer inom EU.
Enligt Pew Research fanns det 2016 ungefär 26 miljoner muslimer inom EU. Foto: Carina Johansen/TT
Annons
Annons

Fredagsbön i en norsk moské.

Foto: Gorm Kallestad/TTBild 1 av 1

Inte helt förvånande så har många européer, muslimer såväl som andra, reagerat kraftigt på utspelen.

– Många muslimer är trötta och besvikna på alla de förslag som lagts fram, sade ordföranden för Unionen för muslimska förbund i Seine-Saint-Denis, M’hammed Henniche, i en intervju med tidningen The Atlantic förra våren.

Den turkiska tankesmedjan SETA går ett steg längre. I tidskriften Insight Turkey sågas åtgärderna om att föra en dialog med ledande muslimer totalt. I en 26 sidor lång artikel från förra sommaren granskar tre forskare Österrikes, Tysklands och Frankrikes så kallade dialogplattformar, och kommer fram till att de europeiska regeringarna är ute efter att ”nationalisera och kontrollera” människors tro.

Kan vi inte se att det är absurt.

Forskarna skriver dessutom att det underliggande budskapet är att ”muslimer utgör ett säkerhetshot” och att dialogplattformarna är både rasistiska och koloniala – där ”den vite mannen” ska lösa muslimernas ”problem”.

Kritiken visar vilken oerhört svår balansgång Europas regeringar står inför. Hur ska våra folkvalda kunna ta oron för en liten grupp fundamentalister på allvar, samtidigt som man undviker att peka ut och stigmatisera en stor och fredlig befolkningsgrupp? Enligt det ansedda forskningsinstitutet Pew Research fanns det 2016 ungefär 26 miljoner muslimer inom EU. Av dessa var det runt 7 000 som anslutit sig till terrororganisationen IS, vilket är mindre än 0,3 promille.

Fredagsbön i en norsk moské.
Fredagsbön i en norsk moské. Foto: Gorm Kallestad/TT
Annons
Annons

Så vad är lösningen? I flera länder talas det om att skapa en ”europeisk islam” med europeiska värderingar – där inte bara kvinnor och män är jämställda, utan även homosexualitet accepteras. (Värderingar som även en hel del kristna skulle kunna behöva upplysas om.)

En sådan islam finns redan runt om i Europa. I Berlin och Köpenhamn finns det moskéer med kvinnliga imamer. I Skottland kampanjar muslimska kvinnor i guppen ”Mosques for all” för en större jämställdhet i moskéerna. I Sverige vigde imamen Ludovic-Mohamed Zahed homosexuella par under prideveckan i Stockholm redan 2014, då hade han redan gjort samma sak i en fransk moské två år tidigare.

Den franske islamologen och professorn Olivier Roy menar att det inte är premiärministrar och presidenter som ska styra och ställa.

– Vi håller på att försöka organisera en religion som berör sex miljoner människor i Frankrike, för att undvika att 200 av dem blir terrorister. Kan vi inte se att det är absurt, sa Olivier Roy i artikeln i The Atlantic.

– Det är upp till muslimerna själva att ta ledningen. Det här är deras historiska uppdrag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons