Annons

Engdahl bryter tystnaden: ”Dålig krishantering”

Horace Engdahl talade inte sex med ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault – det säger han när han bryter tystnaden i en intervju med Sveriges Radio.

– Vi grabbar talar inte om sådant, säger han.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Horace Engdahl anländer til Svenska Akademiens sammanträde på Börshuset i Gamla stan den 12 april.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Horace Engdahl har uttalat sig om krisen i organisationen en en direktsänd intervju i radioprogrammet Nordegren och Epstein.

I programmet kommenterar han ett uttalande han gjorde till DN:s journalist Björn af Kleen för nästan två år sedan då han sa följande om den så kallade ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault.

”Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd, han borde göra om Forum till en stilskola för unga män: bli inte hipsters, bli gentlemen”.

– Det jag sa i intervjun handlade naturligtvis inte om sex, det är ett ämne jag aldrig diskuterat med Jean-Claude Arnault. Vi grabbar talar inte om sådant, säger han.

Skulle du kunna säga samma sak i dag?

Annons
Annons

Horace Engdahl anländer til Svenska Akademiens sammanträde på Börshuset i Gamla stan den 12 april.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Personen är den samma och de egenskaper han hade då har han nu. Om jag sedan hade yttrat det i en intervju med Björn af Kleen det är en annan sak, det hade jag nog inte gjort.

Efter reklamen visas:
Svenska Akademien – detta har hänt

Thomas Nordegren frågar honom om han verkligen inte kände till Jean-Claude Arnaults sätt att uppträda, något Nordegren kallar ”vivör-liv”.

– Det beror lite på vad du menar, vivör-liv är ju ingenting olagligt, att uppvakta kvinnor är inte heller olagligt och det är inte alltid impopulärt faktiskt. Däremot har jag aldrig någonsin sett denne person göra sig skyldig till något kränkande och framförallt inte något våldsamt. Det har jag aldrig bevittnat och heller aldrig misstänkt honom för.

Horace Engdahl kommenterar även kritiken från över 200 forskare som i DN anklagat Akademien för att sakna legitimitet eftersom ledamöterna prioriterar egna intressen.

– Den kritiken tycker jag är synnerligen suddig därför att det förklarar inte vad de menar med egna intressen, det finns en insinuation i detta som jag tycker är ohederlig. Jag tänkte när jag hörde om forskaruppropet att: Du milde, för en gångs skull passar verkligen termen hjärnsläpp – och det är rejält med hjärna det handlar om, man kan verkligen höra dunsen.

Horace Engdahl anländer til Svenska Akademiens sammanträde på Börshuset i Gamla stan den 12 april.
Horace Engdahl anländer til Svenska Akademiens sammanträde på Börshuset i Gamla stan den 12 april. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Han säger att hans handlande i Akademien inte har styrts av vänskap utan av tanken på att påföljder måste vara proportionerliga till förseelser.

Annons
Annons

– Diskussionen hade för mitt vidkommande hade sett exakt likadan ut oavsett vilken av ledamöterna det skulle ha varit oavsett vilken av ledamöterna det hade varit som skulle ha fått sin tillvaro krossad av ett mediedrev. Det handlade inte speciellt om den medlem som nu var den utsatta: Katarina Frostenson.

Vilken tycker du är den främsta orsaken till krisen i Akademien?

– Som jag ser det handlar det om dålig krishantering och oenighet hur situationen i november skulle bemästras då Dagens Nyheter publicerade en artikel där en person i Akademiens omgivning anklagade för sexuella trakasserier. Sedan följde ett antal åtgärder och en allt djupnande oenighet inom Akademien och det visade sig att krishanteringen skapade en kris som egentligen var mycket större än det ursprungliga problemet.

Han vill däremot inte gå in närmare på ämnet utan hänvisar till sekretessen inom Akademien.

Engdahl får även frågan om det kommer delas ut något Nobelpris i år.

– Det hoppas vi verkligen att det ska bli och vi arbetar vidare med förutsättningen att det ska gå till som normalt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons