Annons

”Den sekreteraren som lyckats sämst sedan 1786”

Krisen inom Svenska Akademien fördjupas allt mer. Ledamoten Horace Engdahl kritiserar nu Sara Danius med mycket hårda ord. ”Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”, skriver Horace Engdahl i Expressen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Horace Engdahl och Sara Danius.

Foto: TT
Efter reklamen visas:
OBS – INAKTUELL (Svenska Akademien – detta har hänt)

Horace Engdahl, som var ständig sekretare 1999 till 2009, skriver att det finns en stark känsla av déjà-vu och syftar på Rushdiekonflikten från 1989 då Werner Aspenström, Lars Gyllensten och Kerstin Ekman lämnade sina poster i protest mot Akademiens hållning i Salman Rushdie-affären.

Utspelet kommer efter den senaste tidens uppmärksammade turbulens inom Akademien där flera ledamöter avgått. Kjell Espmark, Klas Östergren och Peter Englund lämnade då alla sina stolar.

Horace Engdahl skriver:

”Men den gången, för snart 30 år sedan, gällde det ändå ytterst försvaret av det fria ordet och ansträngningen att rädda livet på en författare som mordhotades av religiösa fanatiker. Skeendet hade en tragisk värdighet. Den här gången gäller det bara några ledamöters besvikelse över att inte ha fått majoritet för sin idé att om att bestraffa en annan ledamot. Det handlar om en klick dåliga förlorare”, skriver Horace Engdahl i Expressen.

Horace Engdahl menar att spärrarna har släppt hos några som sitter inne med kvalificerad information och att det har kommit fram saker som bara kan berättas av ledamöter som läst advokatutredningen:

Annons
Annons

Horace Engdahl och Sara Danius.

Foto: TT
Horace Engdahl och Sara Danius.
Horace Engdahl och Sara Danius. Foto: TT

”Enligt min mening är detta uttrycket för en desperat maktkamp, där ständiga sekreteraren mobiliserar sitt manskap för att klamra sig fast vid sin position. Det borde vara otänkbart att det utbryter ett krig mellan Akademiens majoritet och ständiga sekreteraren. Men avhoppen, läckorna och allt det som har följt i spåren är utan tvivel led i en sådan krigföring. När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.”

Horace Engdahl skriver också att han förfäras över råheten i den strid som har uppstått. Avhoppen berodde på meningsskiljaktigheter kring ledamoten Katarina Frostenson som är gift med den så kallade "kulturprofilen" Jean-Claude Arnault. En advokatfirma har utrett Akademiens kopplingar till Arnault och hans kulturbolag Forum, som under flera år tagit emot pengar av Akademien. Utredningen kom fram till att Frostenson äger hälften i Forum, vilket övriga ledamöter inte känt till.

Frostenson har också pekats ut som misstänkt för att ha läckt information om Nobelpristagare i förväg. Arnaut ska enligt DN ha läckt namnen på sju Nobelpristagare. I kölvattnet av advokatutredningen har Akademin röstat om Katarina Frostenson skulle uteslutas i våras och de tre avhopparna hörde till dem som ville utesluta Frostenson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons