Annons

Engdahl: ”Inget med manligt och kvinnligt att göra”

Horace Engdahl anser inte att han gjort något fel i konflikten som ledde till att Sara Danius lämnar Akademien.

– Jag tycker inte jag uppträtt annorlunda den här senaste vintern än jag gjort under de tidigare 20 åren, säger han till SVT Opinion live.

Under strecket
Publicerad

Horace Engdahl.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Horace Engdahl.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Horace Engdahl.
Horace Engdahl. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under torsdagen stod det klart att Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius lämnar Akademien. Beskedet kom efter interna stridigheter mellan olika fallanger i organisationen. Ledamoten Horace Engdahl har exempelvis skrivit att Sara Danius är ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift” i Expressen.

Efter beskedet sa Horace Engdahl att en majoriteten i Akademien har upplevt att de har haft ett svårartat ledarskapsproblem.

– Vi kunde konstatera att det uppstått en spricka i Akademien som var så bred och så omöjlig att fortsätta med att det måste till något alldeles radikalt för att skapa en ny början, sa han.

Han sa att det inte fattades något formellt beslut om Danius men att Akademien kom överens om att det här var den lösning som var möjlig i dagens läge – och att Danius accepterade det.

– Vår förhoppning är att de två stridande lägren ska börja tala med varandra igen så att vi kan återgå till någorlunda normala förhållanden. Vi kunde inte fortsätta på den linjen för då hade Akademien ganska snart överhuvudtaget inte existerat.

Hur ser din egen roll ut i det här?

– Jag har varit ledamot av Akademien i 20 år och jag tycker inte jag uppträtt annorlunda den här senaste vintern än jag gjort under de tidigare 20 åren. Jag har försvarat min uppfattning i de frågor vi har diskuterat.

– Jag kan inte se vad jag skulle gjort annorlunda, uppriktigt sagt.

Fick Danius gå för att hon är kvinna?

– Det här har ingenting alls med manligt och kvinnligt att göra, säger Horace Engdahl.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons