Annons

Horace Engdahl kritiserar domen: ”Vi lever i farlig tid”

Akademiledamoten Horace Engdahl ifrågasätter våldtäktsdomen mot Jean-Claude Arnault. ”Vi lever i en farlig tid”, säger Engdahl i en intervju där han jämför dagens Sverige med skräckväldet i Frankrike efter franska revolutionen.

Under strecket
Publicerad

Våldtäktsdömda Jean-Claude Arnault och Akademiledamoten Horace Engdahl.

Foto: Malin Hoelstad och Tomas OneborgBild 1 av 2

Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, i Stockholm tingsrätt.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 2 av 2

Våldtäktsdömda Jean-Claude Arnault och Akademiledamoten Horace Engdahl.

Foto: Malin Hoelstad och Tomas OneborgBild 1 av 1
Våldtäktsdömda Jean-Claude Arnault och Akademiledamoten Horace Engdahl.
Våldtäktsdömda Jean-Claude Arnault och Akademiledamoten Horace Engdahl. Foto: Malin Hoelstad och Tomas Oneborg

Jag är förvånad att en man kan skickas i fängelse utan några substantiella bevis.

I en lång artikel i brittiska The Times Literary Supplement har Horace Engdahl för första gången låtit sig intervjuas efter domen mot Jean-Claude Arnault.

Arnault dömdes den 1 oktober till fängelse för våldtäkt. Domen har nu överklagats.

– Jag är förvånad att en man kan skickas i fängelse utan att några substantiella bevis om hans skuld har presenterats under rättegången. Vi lever i en farlig tid, säger Engdahl i artikeln.

Horace Engdahl säger också att vi lever i en tid som i Sverige är starkt präglad av metoo. Han ser likheter med Frankrike under sent 1700-tal och det franska skräckvälde som växte fram efter franska revolutionen.

Han jämför också anklagelserna mot Jean-Claude Arnault med anklagelserna mot Marie Antoinette om incest. ”Jag vet inte hur många vittnen som kom fram och anklagade Marie Antoinette för incest, men de var antagligen inte färre”, säger han om de 18 kvinnor som anklagat Arnault för övergrepp.

Annons
Annons

Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, i Stockholm tingsrätt.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1
Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, i Stockholm tingsrätt.
Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, i Stockholm tingsrätt. Foto: Janerik Henriksson/TT

I Times Literary Supplement förnekar Horace Engdahl att han är nära vän med den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som är gift med akademiledamoten Katarina Frostenson. Katarina Frostensons framtida roll inom Akademien har skapat stora slitningar inom institutionen.

I artikeln anklagar Engdahl också svenska medier för att på ett skamligt sätt ha misslyckats med att upplysa allmänheten om Frostensons ställning som poet. Han säger att det han framför allt ångrar är att han stödde Akademiens snabba agerande i november. Då beställde ständiga sekreteraren Sara Danius en utredning efter att 18 kvinnor i Dagens Nyheter berättat om övergrepp av Jean-Claude Arnault.

En advokatfirma fick i uppdrag att granska Arnaults kopplingar till Akademien och advokatrapporten orsakade sedan kaos och stridigheter inom Akademien.

Richard Orange har för The Times Literary Supplement intervjuat Horace Engdahl före och efter domen mot Arnault. En lång intervju gjordes i juni. Den följdes upp med en kortare intervju efter domen.

Vid det första tillfället sa Engdahl att det som 18 kvinnor sa i DN-intervjun inte alls stämde med hans egen bild av Arnault, och att han inte kunnat föreställa sig ett våldsamt beteende mot kvinnor från Arnault.

De rykten han hört om Arnault menade han förklarades av kulturella skillnader.

– Han är en fransman, han kommer från en annan kultur.

Det framgår också att Horace Engdahl är mycket besviken på svenska medier. I en intervju i Sveriges Radio i april försökte han förklara sig. Men reaktionerna på intervjun, där Horace Engdahl bland annat talat om vivörliv – ”att uppvakta kvinnor är inte heller olagligt” – gjorde honom besviken.

– Jag insåg att jag inte var en deltagare i det offentliga samtalet. Jag var en fånge, säger han och tillägger att han utsatts för ett offentligt förhör där straffet varit klart på förhand.

Efter reklamen visas:
Irenius om domen mot Arnault
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons