Annons

Tove Lifvendahl:Höstens nyheter på SvD Ledare

Höstlöv och blåmålade stenar i en trädgård som tillhör Heidi Palmgren, en av Sveriges mest kända trädgårdsarkitekter, som ritat trädgårdar i över 40 år.
Höstlöv och blåmålade stenar i en trädgård som tillhör Heidi Palmgren, en av Sveriges mest kända trädgårdsarkitekter, som ritat trädgårdar i över 40 år. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett nytt satirprogram och två ekonomer i kolumnspalten – höstens nyheter på SvD Ledare presenteras idag.

Under strecket
Publicerad

Idag är det premiär för ett nytt politiskt satirprogram. ”Veckans Facit!” är ett samarbete mellan ledarredaktionen och samhällsdebattören och Youtube-profilen Henrik Jönsson. Han är en frispråkig och frimodig företagare och samhällsdebattör från Malmö som sedan snart två år tillbaka driver en välbesökt Youtube-kanal med en kombination av pedagogik och humor.

”Veckans Facit!” kommer i satirens form att leverera kommentarer på en aktuell nyhet inom politik, kultur och samhälle och presenteras varje fredag. ”Vågat av Henrik Jönsson och SvD Ledare att ge sig på satir i en tid när satiren är död...”, twittrade Hudiksvalls Tidnings politiske redaktör Patrik Oksanen. Han har en god poäng; verkligheten överträffar sannerligen dikten nästan varje dag.

Det är inte bara amerikanska presidenter som beter sig ovärdigt, eller forskare som föreslår att man kanske skulle äta människokött av klimathänsyn, utan vi dras också till vardags med en debatt som alltför ofta präglas av att den här helt humorlös, enögd och grälsjuk. Desto större skäl att försöka bredda uttrycken, och satiren som form är helt nödvändig i fria samhällens debatt.

Du finner programmet i sociala medier och på SvD.se/ledare, och ett nytt program kommer att presenteras varje fredag.

Idag kan vi också berätta att ledarsidan under hösten får tillskott. Olof Ehrenkrona, Catarina Kärkkäinen och Karl Sigfrid kommer att förstärka redaktionen under Ivar Arpis föräldraledighet, vilket gör att Olof pausar kolumnskrivandet. I kolumnspalten kommer istället två ekonomer att göra comeback – Johanna Möllerström (som skickar ett vykort från Washington DC idag) och Stefan Fölster blir en god förstärkning.

Tillönskar en skön helg!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons