Annons

Hot om budgetstup sätter press på kongressen

Representanthusets talman Paul Ryan räknar med att ro budgeten i hamn.
Representanthusets talman Paul Ryan räknar med att ro budgeten i hamn. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

USA-kongressen väntas rösta ja till den budgetuppgörelse som ska förhindra att delar av statsapparaten stängs vid midnatt lokal tid.

Förslaget möter störst motstånd i representanthuset men talmannen Paul Ryan räknar med att det ska gå igenom.

Under strecket
TT-Reuters
Publicerad

– Jag tror vi klarar det. Det här är ett gemensamt förslag och det behöver stöd från bägge partierna. Vi kommer att leverera vår andel av stödet, säger republikanen Ryan i en radiointervju.

För att övertala tveksamma demokrater att rösta ja lovar Ryan att ta upp frågan om en invandringsreform och Daca-programmet, som skyddar "drömmare" mot deportering, i representanthuset när budgeten väl är i hamn.

En lösning för de papperslösa som kom till USA som unga har varit ett krav från många demokrater för att gå med på en budgetuppgörelse.

Republikanerna behöver stöd från demokrater för att driva igenom budgetförslaget i representanthuset eftersom flera konservativa republikaner är emot alla förslag som ökar offentliga utgifter. I förslaget om en tvåårig budgetuppgörelse ingår bland annat ökade anslag till försvaret, hälsovård, infrastrukturprojekt och katastrofhjälp med närmare 300 miljarder dollar.

Om förslaget antas, och skrivs under av presidenten, undviks den stängning av en del av den federala verksamheten som hotar när tidsfristen löper ut vid midnatt lokal tid, sex på fredagsmorgonen svensk tid.

I förslaget ingår också en höjning av USA:s skuldtak fram till mars 2019.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons