Annons

Tyska politiker kan få vapen: ”Är inte i Texas”

Begravningen för den mördade politikern Walter Lübcke.
Begravningen för den mördade politikern Walter Lübcke. Foto: Swen Pförtner/TT

Vapenlicens till politiker som hotas av högerextremister. Kravet har i Tyskland utlöst en het debatt om bristande polisskydd och politiker som ger upp i spåren av hatkampanjer, knivattacker och saboterade bilar.

Under strecket
Publicerad

Kramp-Karrenbauer.

Foto: Markus Schreiber/AP

Politikern Walter Lübcke mördades med ett skott i huvudet.

Foto: Uwe Zucchi/TT

BONN När Christoph Landscheidt, juridikprofessor och borgmästare i kommunen Kamp-Lintfort, i valrörelsen 2019 beslutade att plocka ner affischer från högerextrema partiet Die Rechte möttes han av en massiv hotkampanj.

– Jag insåg att jag behövde gripa till okonventionella medel för att skydda mig och min familj, har han senare berättat.

Medlet den socialdemokratiska borgmästaren valde var att ansöka om vapenlicens för att kunna bära pistol. När myndigheterna nekade vände han sig till en domstol – och då blev det hela känt.

Sedan dess rasar en debatt om det växande hotet mot politiker och hur det ska stävjas. Inte minst i medierna där det varnas för en våldsspiral och för att sända ut fel signaler när politiker beväpnar sig.

Veckotidningen Stern manade häromdagen: ”Herr borgmästare, vi befinner oss inte i Texas!” Tidningen beskrev Christoph Landscheidts beslut som ett olycksbringande men också förståeligt rop på hjälp.

Nu har Annegret Kramp-Karrenbauer, Tysklands försvarsminister och ordförande för det kristdemokratiska regeringspartiet CDU, gett sig in i debatten.

Annons
Annons

Kramp-Karrenbauer.

Foto: Markus Schreiber/AP

Politikern Walter Lübcke mördades med ett skott i huvudet.

Foto: Uwe Zucchi/TT
Kramp-Karrenbauer.
Kramp-Karrenbauer. Foto: Markus Schreiber/AP

– Det är statens uppgift att skydda politiker, förklarade hon och betecknade en beväpning av politiker som en felaktig väg.

På samma linje går justitieminister Christine Lambrecht som samtidigt varnar för att politiker som utsätts för hat- och hotkampanjer väljer att lämna sina politiska uppdrag.

I en enkät på uppdrag av tv-programmet Report München uppgav förra året 40 procent av de tillfrågade 1000 borgmästarna att de konfronterats med hatmejl, försök att skrämma dem och andra övergrepp.

I nästan var tionde kommun förekom det fysiskt våld med politisk bakgrund mot politiker.

Tyska inrikesdepartementet uppger att det 2019 registrerades 1241 politiskt motiverade brott riktade mot politiker och tjänstemän, den övervägande delen från högerextremt håll.

Den 2 juni 2019 mördades kristdemokraten Walter Lübke, delstatsparlamentariker och hög politisk ämbetsman i distriktet Kassel, som tros ha stått på nazisternas dödslista.

Han mördades med ett skott i huvudet i vad som har beskrivits som en regelrätt avrättning. De misstänkta gärningsmännen uppges ha haft förbindelser till den numera upplösta nazistiska terrorgruppen NSU som mellan 2000 och 2006 mördade utlandsfödda småföretagare.

Politikern Walter Lübcke mördades med ett skott i huvudet.
Politikern Walter Lübcke mördades med ett skott i huvudet. Foto: Uwe Zucchi/TT

Walter Lübcke är bara en i en rad av politiker som angripits. 2017 utsattes Andreas Holstein, borgmästare i Altena, för en knivattack efter en aggressiv kampanj mot dennes flyktingpolitik. 2015 knivskars miljonstaden Köln borgmästare Henriette Reker som uttalat sig för en generös asylhantering. Hon överlevde efter en dramatisk akutoperation.

Det vanligaste är dock att politiker som utsätts för hotkampanjer föredrar att lämna sina uppdrag innan situationen blir outhärdlig. Exempelvis Silvia Kugelmann, borgmästare i bayerska Kutzenhausen, som nyligen gav upp efter mordhot och sabotage på hennes bil.

Häromdagen drog sig även borgmästare Arnd Focke från nordtyska Estorf tillbaka. I brevlådan hade han gång på gång hotfulla brev. ”Vi gasar ihjäl dig”, stod i några av dem.

– Skyddet av min familj är det viktigaste, motiverade han sitt beslut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons