Annons

Hotar med hårdare tag mot Gula västarna

Proteströrelsen Gula västarna har skakat den franska regeringen. Nu aviseras skärpta påföljder för otillåtna demonstrationer. Arkivbild
Proteströrelsen Gula västarna har skakat den franska regeringen. Nu aviseras skärpta påföljder för otillåtna demonstrationer. Arkivbild Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT

Frankrikes regering är redo att ta i med hårdhandskarna mot proteströrelsen Gula västarna. Premiärminister Edouard Philippe säger att han planerar skärpta straff för dem som deltar i otillåtna demonstrationer.

Under strecket
TT
Publicerad

– Vi behöver slå vakt om demonstrationsrätten i Frankrike och vi måste sanktionera dem som bryter mot lagen, säger Philippe till den franska tv-kanalen TF1.

Regeringen vill skärpa lagen för att komma tillrätta med personer som demonstrerar utan tillstånd och som maskerar sig. Den nya lagen kan bygga på liknande lagstiftning som införts mot fotbollshuliganer, där individer kan stängas ute från arenor, säger inrikesministern, som aviserar att ett förslag kan läggas fram redan i februari.

Han tillägger att personer som vandaliserat och plundrat ska tvingas betala ersättning för de skador de åsamkat.

Gula västarnas senaste demonstration i Paris i lördags inleddes fredligt men urartade när motorcyklar sattes i brand, barrikader byggdes och föremål kastades mot polisen. Polisen använde tårgas för att hindra demonstranterna att ta sig över floden Seine och nå nationalförsamlingen (det franska parlamentets underhus). En restaurangbåt sattes i brand och en polis skadades när en cykel slungades mot honom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons